Spiros Stefanoudakis: O αγαπημένος σχεδιαστής της Τατιάνας Στεφανίδου μιλάει στο Tlife!

Το ραντεβού μας ήταν ένα πρωινό στο ατελιέ του σχεδιαστή στο κέντρο της Αθήνας. Μας υποδέχθηκε σε έναν ομολογουμένως υπέροχο χώρο, με υψηλή αισθητική και τέλεια ενέργεια. Ο Σπύρος Στεφανουδάκης είναι ένας ταλαντούχος σχεδιαστής που βρίσκεται στο χώρο 7 χρόνια, έχει ήδη κάνει τη δική του μοναδική πορεία και έχει το δικό του πιστό κοινό -ανάμεσα του και πολλές διάσημες και με υψηλό γούστο Ελληνίδες. Παρόλα αυτά κρατάει ένα χαμηλό προφίλ στα media. Όταν λοιπόν αποφάσισε να μιλήσει πρώτη φορά στο Tlife για μας ήταν μεγάλη χαρά.

Μας εντυπωσίασε λίγες μέρες πριν με την custom made δημιουργία που φόρεσε η Τατιάνα Στεφανίδου και αποφασίσαμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα!


Μας έκανε μία περιήγηση στο χώρο με τις συλλογές του και μετά καθίσαμε στον κεντρικό χώρο του ατελιέ και ξεκινήσαμε να μιλάμε.

Περιγράψτε μου τη στιγμή που καταλάβατε ότι θα γίνετε σχεδιαστής. Πόσο χρονών ήσασταν;
Ήμουνα 30 χρονών πριν 7 χρόνια. Η σκέψη πιάστηκε στον Πόρο στο νησί από όπου κατάγομαι.Ήταν καλοκαίρι και λίγο πριν φύγω για Λονδίνο, για τη δουλειά μου -εργαζόμουν σαν τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων- ξαφνικά είδα την παλιά της γιαγιάς ραπτομηχανή singer. Αμέσως σκέφτηκα να ασχοληθώ με το ράψιμο για λίγο. Πήρα λοιπόν ένα σεντόνι έκανα και ένα φόρεμα, έτσι απλά! Μετά μου μπήκε η ιδέα. Γύρισα Αθήνα, πήρα μία οικιακή μηχανή, έκανα τρία outfit, τα φωτογράφισα με ένα φίλο μου και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Μία φίλη μου είπε για το Athnens Exlucive και αποφάσισα να λάβω μέρος. Ήταν πολύ δύσκολο γιατί δεν είχα πτυχίο από κάποια σχολή παρόλα αυτά με μεγάλο κόπο τα κατάφερα. Τη δεύτερη μάλιστα χρονιά πήρα και το βραβείο Βest new designer! Και με μεγάλο κόπο συμμετείχα. Δεν είχα βγάλει σχολή, δεν επιτρέπονταν, έκανα πρώτη συλλογή εκεί και μετά δεύτερη πήρα το βραβείο best new designer.

 

Φοβερή ιστορία! Όταν σημείωνα την ερώτηση νόμιζα ότι θα απαντούσατε ότι ήσασταν παιδάκι στην ντουλάπα της γιαγιά κλπ
Μου άρεσε πάντα η μόδα, αλλά δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου να ασχοληθώ, ήθελα να κάνω κάτι πιο σταθερό. Για μένα είναι καλύτερο που ασχολήθηκα πιο συνειδητοποιημένα σε μία ηλικία που ξέρεις τι θέλεις.

Ποιοι σχεδιαστές αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης, ποιους παρακολουθούσατε στο ξεκίνημα σας;
Παρακολούθησα τον Elie Saab και τον Ζuhair Murad που είναι πολύ κοντά και οι δύο στο δικό μου σχεδιαστικό ύφος. Μου αρέσει πολύ και η υπερβολή που έχουν μερικές φορές αλλά και ο τρόπος που συνδυάζουν μοναδικά απλότητα και πολυτέλεια.


Πως ξεκινήσατε; Δουλέψατε σε κάποιο μεγάλο οίκο μόδας δίπλα σε κάποιον καταξιωμένο σχεδιαστή ή ξεκινήσατε το δικό σας brand αμέσως;
Ξεκίνησα μόνος μου κατευθείαν το δικό μου προσωπικό brand. Aπό τη στιγμή που σας περιέγραψα στον Πόρο πέρασαν περίπου 2 χρόνια μέχρι να έχω το δικό μου προσωπικό fashion brand.

 

H γυναίκα στην οποία απευθύνεστε, για την οποία σχεδιάζετε, τι χαρακτηριστικά έχει, πως θα την περιγράφατε; Ποια γυναίκα θέλετε να χτυπήσει την πόρτα εδώ στο ατελιέ σας;
Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο, απευθύνομαι σε όλες τις γυναίκες. Σίγουρα δεν έχει να κάνει με το αν είναι 1,60 ή 1,80 αν είναι 45 κιλά ή παραπάνω, απευθύνομαι σε όλες όσες έχουν προσωπικότητα και ξέρουν να φοράνε κάτι. Αυτό το κοινό μου χτυπάει το κουδούνι ευτυχώς όλα αυτά τα χρόνια και αυτό το κοινό θέλω να έχω.

Πολλές φορές έρχονται γυναίκες με παραπάνω κιλά οι οποίες δεν είναι σίγουρες αν θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε, γιατί υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι αν είσαι σχεδιαστής απευθύνεσαι σε μία συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών (πολύ ψηλές, πολύ αδύνατες) στα πρότυπα του μοντέλου. Δεν είναι όμως έτσι. Η κάθε γυναίκα έχει την δική της μοναδική προσωπικότητα, και έχω δει πολλές γυναίκες να δείχνουν ωραίες με τα ρούχα μου χωρίς να έχουν αναλογίες μοντέλου.

Ταξίδια, ταινίες, καθημερινές εικόνες, φίλοι… τι αποτελεί συνήθως πηγή έμπνευσης για μια καινούρια collection σας;
Όλα και τίποτα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν ξεκινάω μία καινούρια συλλογή κλείνομαι πολύ στον εαυτό μου. Σκέφτομαι ένα θέμα. Σίγουρα ερεθίσματα υπάρχουν από όλα όσα είπατε, σίγουρα για να ξεκινήσω μία συλλογή κάτι με έχει ερεθίσει και μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία.
Ταξίδια στην πρώτη γραμμή ίσως, νέες εικόνες, νέοι πολιτισμοί, άλλη μόδα, άλλα χρώματα αυτό ίσως θα μπορούσα να ξεχωρίσω.

 

 

Ένας τελευταίος προορισμός που σας συνεπήρε;
Η Κούβα που είχα πάει 2 χρόνια πριν. Όχι τόσο για το style όσο για το ταμπεραμέντο των ανθρώπων. Δεν το έχω ξανασυναντήσει και έχω κάνει πολλά ταξίδια στη ζωή μου.

Aγαπημένα υλικά; Αν έπρεπε να χρησιμοποιήσετε 2 μόνο για μία ολόκληρη συλλογή ποια θα ήταν αυτά;
Κάτι που θα έχει σίγουρα μετάξι και τα κρύσταλλα, μου αρέσει η λάμψη στην απλή μορφή της όχι στην υπερβολή της.

Ελληνίδες και στιλ. Μιλήστε μου για αυτό και πείτε 3 Ελληνίδες που θαυμάζετε για το προσωπικό τους γούστο.
Noμίζω ότι ακολουθούν πολύ περισσότερο τη μόδα και τις τάσεις, πάντα υπάρχουν υπερβολές κυρίως στο πόσο αποκαλυπτικές είναι με το σώμα τους, και προβάλουν περισσότερο αυτό μέσα από το ντύσιμο τους παρά την προσωπικότητα τους.

Θεωρείς ότι μία γυναίκα που ακολουθεί τις τάσεις έχει απαραίτητα και στιλ;
Όχι, μία γυναίκα με στιλ κάνει τάση κάτι που φοράει αυτή ακόμη και αν δεν είναι στη μόδα. Γενικά προσπαθούν οι Ελληνίδες προσπαθούν!

Ποιες Ελληνίδες ξεχωρίζεις εσύ;
H πρώτη είναι η Τατιάνα Στεφανίδου, που συνεργάστηκα πρόσφατα μαζί της, κάτι που ήθελα πολύ καιρό. Και η Ελένη Μενεγάκη που έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές και είμαστε θεωρώ κοντά αισθητικά.

Τι δεν πρέπει ποτέ να φοράει μία γυναίκα;
Το πρώτο που μου έρχεται είναι τα ίσια παπούτσια, αλλά δεν γίνεται. Σουτιέν με σιλικόνη τιράντα θα πω που είναι το χειρότερο.

Τατιάνα Στεφανίδου. Πώς ήταν η προσωπική σας συνεργασία και πως καταλήξατε σε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα;
Γνωριστήκαμε μέσω της προσωπικής της στιλίστριας Χρυσάνθης Θωμάτου. Πρώτη φορά συζητήσαμε για το ρούχο που ήθελε για την φιλανθρωπική βραδιά της “Ελπίδας” στο Ζάππειο.

Εγώ πρότεινα αμέσως κάποια σχέδια εμπνευσμένος μόνο από την ίδια, και επιλέξαμε γρήγορα αυτό που είδατε. Κάτι σε minimal αυστηρό ύφος όπως και η ίδια αλλά με μία λεπτομέρεια που θα έκανε τη διαφορά. Η ίδια έχει αυτά τα στοιχεία αλλά ταυτόχρονα έχει φοβερό χιούμορ, αυτοσαρκασμό και είναι και πολύ γλυκιά όταν πρέπει. Το αποτέλεσμα το είδατε. Ήταν ένα λευκό φόρεμα, αυστηρό στο γενικό του ύφος με πλισέ ρεγκλάν μανίκια.
Είναι ξέρετε πολύ δύσκολο να ξέρει μία γυναίκα ποιο ρούχο είναι για που. Εκεί έχουμε ένα πρόβλημα στην Ελλάδα. Όταν έχεις αισθητική μπορείς να το βρεις κατευθείαν και αυτό έγινε με την κ. Στεφανίδου.

 

Είχατε λοιπόν μία άριστη συνεργασία και ξεκίνησε και μία ενδιαφέρουσα σχέση.
Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι ενώ δεν την ήξερα προσωπικά είναι από τους λίγους ανθρώπους με τόση ευγένεια και αυτό δεν με έκανε απλά να χαρώ, αλλά με ενθουσίασε ειλικρινά!

 

Εκτός από το ατελιέ που βρισκόμαστε τώρα, που αλλού βρίσκουμε δημιουργίες σου;
Φέτος έβγαλα και μία συλλογή pret-a-porter, και για Άνοιξη Καλοκαίρι 2019 απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα σε επιλεγμένα καταστήματα: Kρήτη, Πρέβεζα, Λάρισα, Σπέτσες αλλά και Λίβανο! Πάει πολύ ωραία αυτό το καινούριο βήμα!

Μία ευχή για το μέλλoν…
Το ξέρω είναι κλισέ, αλλά θα πω υγεία γιατί χωρίς αυτή δεν γίνεται τίποτα. Επιτυχία και αγάπη σε ό,τι κάνουμε όλοι όχι μόνο σε αυτό που κάνω εγώ, αν δεν αγαπάμε και δεν δώσουμε την ψυχή μας το σύμπαν δεν μας φέρνει πίσω τίποτα. Όταν αγαπάς κάτι πετυχαίνει πραγματικά αυτό που θες.

Πως βλέπεις τον εαυτό σου 5 χρόνια
Δεν κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια. Κάθε χρόνο προσπαθώ να κάνω ένα σταθερό βήμα. Είμαστε σε μία χώρα που είναι περίεργα τα πράγματα. Θέλω να μεγαλώσω το κομμάτι της pret a porter συλλογής που ξεκίνησε φέτος, να ανοίξω ένα δικό μου κατάστημα ίσως, όλα σιγά σιγά.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ
Εγώ σας ευχαριστώ

 

Spiros Stefanoudakis
Χαρ. Τρικούπη 73 · 21 1406 2858
Aθήνα

www.spirosstefanoudakis.com

Την συλλογή pret a porter του Spiros Stefanoudakis θα την βρείτε στα εξής καταστήματα:

White Boutique  Λαζαράκη 20, Γλυφάδα,  Τηλέφωνο:2108941903, Σπέτσες Τηλέφωνο: 2298073308

Dressing Room Aρκαδίου 108, Ρέθυμνο, Κρήτη, Τηλέφωνο: 2831400144

Αttitude Eθνικής Αντιστάσεως 85, Πρέβεζα, Τηλέφωνο: 2682029875
Dominique Παπακυριαζή 27, Λάρισα, Τηλέφωνο: 241 053 7122
Sho Shei Κουντουριώτου 149, Πειραιάς, Τηλέφωνο : 21-4122600
Fuchsia Shop Bυρρητός, Λίβανο

 

Read More

And More