7 πράγματα που ίσως κάνεις λάθος όταν ψωνίζεις… και πρέπει να διορθώσεις!

Πρόκειται για τα λεφτά σου… Δουλεύεις, κουράζεσαι για αυτά. Και καλό είναι να σκέφτεσαι πολύ πριν τα καταθέσεις στο βωμό ενός κομματιού που απλά σου τράβηξε το μάτι.

Είμαι εθισμένη στα παπούτσια. Οι φίλοι μου το γνωρίζουν καλά. Έχω ψωνίσει online στις πέντε το πρωί, από εστιατόριο στο τρίτο ποτήρι κρασί… Και πάντα, μα πάντα, το αντικείμενο του πόθου και της κατρακύλας είναι τα παπούτσια. Τα ψηλοτάκουνα συγκεκριμένα. Η ατάκα που χρησιμοποιώ πάντα είναι ότι χρειάζομαι ένα ζευγάρι για κάθε μέρα. Και πάντα καταλήγω να αγοράζω κάτι που ερωτεύτηκα. Ερωτεύομαι κυρίως δωδεκάποντα. Που όπως καταλαβαίνεις δεν τα φοράς “κάθε μέρα”. Έτσι, η αγαπημένη μου φρασούλα κατάντησε inside joke για να με δουλεύουν οι φίλοι μου.

Πέρασαν μήνες, πέρασαν χρόνια, πέρασαν πολλά ευρώ που “κατέθεσα” σε ψηλοτάκουνα κι ακόμα ένα ζευγάρι για κάθε μέρα δεν πήρα. Παρασυρόμουν από τους έρωτές μου, τους οποίους και πλήρωνα αρκετά. Αρκετά. Μέχρι εδώ. Φέτος ψώνισα παπούτσια για κάθε μέρα. Αλληλούια!!!

Όλοι κάνουμε λάθη στον τρόπο που ψωνίζουμε. Κι επειδή αυτά τα λάθη κοστίζουν (χρήματα) και ζούμε σε εποχές που δεν συγχωρούν τέτοιου είδους λάθη, προσοχή. Και καταλήγεις, να έχεις αμέτρητα ρούχα, αμέτρητα παπούτσια, άδειο πορτοφόλι, αλλά να νιώθεις ότι δεν έχεις τίποτα να φορέσεις.

Αν προσέξεις τα παρακάτω αυτό δεν θα ξανασυμβεί…

Λάθος 1: Ψωνίζεις αυθόρμητα
Παρασύρεσαι. Ερωτεύεσαι. Δεν σκέφτεσαι λογικά. Σε κυριεύει η επιθυμία και ο ενθουσιασμός, χαλάς τα χρήματά σου και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην το φορέσεις ποτέ. Γιατί δεν έχεις με τι να το σετάρεις, γιατί δεν σου πηγαίνει όσο νόμιζες, γιατί… γιατί… γιατί…
Οι παρορμητισμοί επιτρέπονται μόνο αν είσαι η Kim Kardashian που τα μηδενικά του τραπεζικού της λογαριασμού στολίζουν ολόκληρο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Εσύ κι εγώ, οφείλουμε να μετράμε σωστά τα χρήματά μας και πού θα τα ξοδέψουμε.
Άρα, πριν κατευθυνθείς προς το ταμείο θα πρέπει να αναρωτηθείς: Πρώτον, αν αξίζει τα λεφτά του. Το value for money είναι μεγάλη ιστορία. Δεύτερον, αν έχεις όλα τα υπόλοιπα για να το σετάρεις. Τρίτον, αν είναι ένα κομμάτι που μπορείς να φορέσεις περισσότερο από τρεις φορές με διαφορετικούς συνδυασμούς κάθε φορά. Τέταρτον, αν το χρειάζεσαι κι αν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό. Αυτά για την ώρα. Τα υπόλοιπα παρακάτω.

 

Λάθος 2: Το λάθος νούμερο
Αυτή η μάστιγα. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο εκεί έξω νομίζω και αν μπορούσα θα το φώναζα από τα μεγάφωνα. Το σωστό νούμερο είναι το παν. Σωστό για το σωματότυπό σου, σωστό για το ύψος σου, για τα κιλά σου. Το σωστό νούμερο ΔΕΝ είναι αυτό που μας κάνει. Το σωστό νούμερο είναι αυτό που μας κολακεύει, αυτό που δεν επιτρέπει σε “πραγματάκια” να πετάνε.
Άρα, πριν κατευθυνθείς στο δοκιμαστήριο, πάρε μαζί σου το ρούχο που σου άρεσε σε τρία διαφορετικά νούμερα. Έχει τύχει πολλές φορές να αγοράσω το ίδιο παντελόνι σε δύο νούμερα, γιατί η εφαρμογή και το αποτέλεσμα ήταν τόσο διαφορετικά ωραία που δεν μπορούσα να αποφασίσω. Ήταν σαν να ήταν διαφορετικό παντελόνι. Οπότε δοκίμασε. Ξαναλέω, το ζητούμενο είναι να σε κολακεύει, να καλύπτει τις ατέλειες …και να αναπνέεις. Σας παρακαλώ, προσπαθήστε. Δοκιμάστε ένα μεγαλύτερο, δύο μεγαλύτερα. Το τι νούμερο φοράς δεν έχει σημασία. Το να δείχνεις στα καλύτερά σου έχει. Μην αδικείς τον εαυτό σου, μην τον παγιδεύεις, μην τον σαμποτάρεις. Είμαι ψηλή, αδύνατη και μερικές φορές ψωνίζω Large. Γιατί έτσι. Γιατί μου αρέσει η εφαρμογή. Δεν έχω καμία κάψα να φοράω Small.
Το ρούχο επίσης να θυμάσαι ότι πρέπει να σου επιτρέπει να κινείσαι, να κάθεσαι, να γελάς, να περπατάς. Οκ;

 

Λάθος 3: Βιάζεσαι
Αχ φίλη μου, δεν γίνεται δουλίτσα έτσι. Όταν ψωνίζεις πρέπει να έχεις υπομονή. Έχεις κάνει το “διαλογισμό” σου, έχεις τσεκάρει την γκαρνταρόμπα σου, έχεις αποφασίσει ότι φέτος θέλεις να πάρεις ένα κοστούμι για παράδειγμα.
Δεν παίρνεις το πρώτο που θα βρεθεί μπροστά σου. Στόχος είναι να βρεις το καλύτερο για τα χρήματα που διαθέτεις. Ψάχνεις online, πηγαίνεις στα μαγαζιά, δοκιμάζεις. Διαφορετικά πατρόν, διαφορετικό ύφος, διαφορετικό χρώμα… μέχρι να βρεις αυτό που θα κοιτάξεις στον καθρέφτη και δεν θα υπάρχει μέσα σου η παραμικρή αμφιβολία. Θα το νιώσεις. Πίστεψέ με.
Καλό είναι να κοιμηθείς και μια μέρα με τη σκέψη. Αν το πρωί το έχεις ξεχάσει δεν είναι το ιδανικό.

 

Λάθος 4: Θύμα της μόδας
Το ότι κάτι είναι “της μόδας” δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να το αποκτήσεις κι εσύ. Το αντίθετο μη σου πω, αν θέλεις να ξεχωρίζεις. Anyway… Η μόδα έχει πάρα πολλές τάσεις να σου προτείνει. Κι αυτό, ώστε να μπορέσει η κάθε γυναίκα να βρει αυτό που της ταιριάζει. Στο στιλ, στο ύφος, στην καθημερινότητά της, στην προσωπικότητά της, στο σωματότυπό της (θα σου πω παρακάτω για αυτό).
Μπορεί για παράδειγμα αυτές οι παντόφλες Gucci να είναι το απόλυτο “must-have”, αλλά δυστυχώς δεν ταιριάζουν σε όλες. Σε κάποιες μοιάζει fashion statement και σε κάποιες απλά παντόφλες. Εμένα για παράδειγμα δεν μου πηγαίνουν καθόλου. Είμαι για γέλια. Κράτα λοιπόν τη γενική τάση και βρες αυτό που απευθύνεται σε σένα. Αυτό που χρειάζεσαι είναι απλά κάτι flat. Ακολούθησε δηλαδή τη γενική τάση και όχι την ειδική. Μην παρασύρεσαι από τη μάζα. Σεβάσου τη διαφορετικότητά σου και ψώνισε εκείνα που σου ταιριάζουν. Διαφορετικά φαίνεται, να ξέρεις. Δεν έχεις δει γύρω σου κορίτσια που καταλαβαίνεις ότι φοράνε κάτι απλά για να το φοράνε, αλλά πάνω τους κλωτσάει; Δεν θες…

 

Λάθος 5: Ακούς τους άλλους
Είναι ωραία βόλτα τα ψώνια. Με την κολλητή σου ή με τις κολλητές σου. Μπορεί και με το αγόρι σου, έτσι για να είσαι σίγουρη ότι θα του αρέσει. Όμως… Στην πρώτη περίπτωση, να θυμάσαι ότι κανένας δεν σε ξέρει όπως εσύ και κανείς δεν θα δει όλες τις λεπτομέρειες της εφαρμογής όπως εσύ. Άρα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένη. Οι φίλες μας αγαπάνε, μας λατρεύουν, μας λένε την αλήθεια, αλλά πάντα με τα δικά τους μάτια. Δεν σου έχει τύχει κάτι να αρέσει στις φίλες σου κι εσένα κάτι να σε ενοχλεί; Ή να σου αρέσει εσένα κάτι πολύ και οι φίλες σου να σε προσγειώνουν απότομα; Μόνη σου είναι καλύτερα. Πίστεψέ με. Είσαι πιο συγκεντρωμένη. Όσο για τα αγόρια, να θυμάσαι ότι δεν δίνουν σημασία στις λεπτομέρειες που εμείς δίνουμε. Άσε που κατά πάσα πιθανότητα θα του αρέσουν τα περισσότερα. Δεν ξέρω. Μπορεί να κάνω και λάθος. Τις πιο επιτυχημένες αγορές πάντως, τις κάνουμε συνήθως μόνες μας.
Αν θέλεις να το συνδυάσεις με βόλτα και φίλες προτίμησε να το κάνεις όταν θέλεις να ψωνίσεις αξεσουάρ, μπλινγ-μπλινγ, καλλυντικά, εσώρουχα (εδώ ταιριάζει και το αγόρι σου) ή παπούτσια. Με τα ρούχα it’s more complicated.

 

Λάθος 6: Value for money
To “value for money” δεν έχει να κάνει με το αν κάτι είναι φθηνό, αλλά με τη σχέση ποιότητας – τιμής. Μπορώ να σου πω ότι πιάνω τον εαυτό μου να είμαι πιο τσιγκούνα με τα φθηνά. Μπορεί να κάνει πέντε, δέκα ή είκοσι ευρώ, αλλά δεν αξίζει να το αγοράσεις αν με τη μία φορά που θα το φορέσεις θα χάσει τη φόρμα του, το χρώμα του στο πρώτο πλύσιμο κλπ. Φρόντισε λοιπόν να δίνεις ιδιαίτερη σημασία στα υφάσματα. Μην αγοράζεις κάτι μόνο επειδή είναι φθηνό. Πρόσεξε να είναι μεν φθηνό, αλλά το υλικό του, η ραφή του, να είναι όσο καλύτερα γίνεται. Εγώ προτιμώ τα λεγόμενα “χοντρά” υφάσματα, τύπου καμπαρντίνα. Που ακόμα κι αν είναι φθηνά τα ρούχα, είναι ένα αρκετά ανθεκτικό ύφασμα που διατηρείται στο χρόνο. Μην πετάς τα λεφτά σου. Σκέψου καλά πριν τα ξοδέψεις. Το ίδιο ισχύει και με τα εφήμερα trends. Ok;

 

Λάθος 7: Ο σωματότυπός σου
Κανονικά αυτό είναι το νούμερο ένα, αλλά το άφησα για το τέλος για να του δώσω έμφαση. Να είναι αυτό που θα κρατήσεις από τα παραπάνω, τελειώνοντας, γιατί είναι και το σημαντικότερο. Το τι θα ψωνίσεις, το τι θα φορέσεις, ορίζεται πρώτον και κύριον από το σώμα σου. Ούτε από τις τάσεις, ούτε από τίποτα. Το σώμα που σου έδωσε η φύση θα “αποφασίσει” ποια τάση θα ακολουθήσεις, ποιο φόρεμα θα φορέσεις, ποιο παντελόνι κλπ κλπ.
Δεν πάνε όλα σε όλες. Το κάθε σώμα είναι διαφορετικό και έχει τις δικές του ανάγκες. Το ζητούμενο είναι να καταφέρεις να το ντύσεις έτσι ώστε να δεις την καλύτερη εκδοχή του. Τσέκαρε διάφορα μήκη στα παντελόνια, διάφορα πλάτη. Το ίδιο και στις φούστες. Δοκίμαστε διαφορετικά ντεκολτέ. Θα το καταλάβεις όταν κάτι σε αναδεικνύει. Θα νιώσεις όμορφη. Αφιέρωσε λίγο χρόνο και ψάξου.
Κι εγώ ζηλεύω τις φούστες που τελειώνουν λίγο πάνω από τον αστράγαλο, αλλά δεν μου πηγαίνουν. Είμαι σαν καημένη. Κι εγώ θέλω να φορέσω ένα ρούχο που θα αφήνει ολόγυμνη την πλάτη μου, αλλά δεν μπορώ να βγω έξω χωρίς σουτιέν, δεν το επιτρέπει το στήθος μου. Οπότε αναζητώ άλλες διεξόδους για να είμαι σέξι. Φοράω μίνι. Έχω ωραία πόδια. Κατάλαβες τι προσπαθώ να σου πω; Η κάθε μία στο είδος της… Δεν είναι όλα για όλες. Οφείλεις να σέβεσαι και να ακολουθείς τις κατευθύνσεις που δίνει ο σωματότυπός σου. 😉

 

 

Read More

And More