Συνέντευξη: Η Klelia Andrali μιλάει για τη νέα της συλλογή εμπνευσμένη από τα freaks και τους clowns

Φίλη μου, όπως θα γνωρίζεις ήδη, ξεκινάει η Athens Xclusive Designers Week (31 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου). Ευκαιρία λοιπόν να δούμε ρούχα, πολλά ρούχα και να συνομιλήσουμε με δημιουργούς που έχουν αυτό το “κάτι” που σου τραβάει το μάτι. Μία από αυτούς είναι και η Κλέλια Άνδραλη. Νέα σχεδιάστρια που κατάφερε με το ξεχωριστό της ύφος να μας κεντρίσει την προσοχή. Γιατί αγαπά το χρώμα, αγαπά τα έντονα prints και αποθεώνει τη μοναδικότητά σου. Γιατί λατρεύει τα “φρικιά” και αγκαλιάζει τα μειονεκτήματα τόσο σφιχτά μέχρι να τα ομορφύνει. Γιατί είναι ξεκάθαρα κατά της δυστυχισμένης ύπαρξης και σε προσκαλεί να αγαπήσεις τον εαυτό σου ακριβώς όπως είναι…

-Ποιο είναι αυτό το “κάτι” που σε ιντριγκάρει να ντύνεις τους άλλους; Πώς νιώθεις να τους βλέπεις να φοράνε τα ρούχα σου;
Ξεκινάει από μια ανάγκη να ντύσω τον εαυτό μου πρώτα από όλα με “it” κομμάτια που λείπουν από την αγορά. Νιώθω υπέροχα όταν βλέπω κάποιον να έχει επιλέξει και έχει φορέσει τα ρούχα μου! Μια φορά είδα μια κυρία στο κέντρο της Αθήνας να φοράει ένα φόρεμα από την πρώτη μου collection και τρελάθηκα! Δεν το πίστευα!

-Τι μηνύματα θέλεις να περάσεις με τις δημιουργίες σου;
Κυρίως ότι η μόδα είναι για όλους και ότι στο “daily life” μας μπορούμε να ντυνόμαστε όσο χρωματιστά ή εκκεντρικά μας αρέσει! Για παράδειγμα εγώ ντύνομαι καθημερινά σαν να πηγαίνω σε κάποια επίδειξη! Αυτό μου αρέσει να σκέφτομαι! Ότι η ζωή είναι μια πασαρέλα και πρέπει να την περπατήσεις όσο πιο glamorous θέλεις! Αν θέλεις!

-Τι είναι η μόδα για σένα;
Μόδα είναι η ισορροπία των χρωμάτων, των υφασμάτων και της αισθητικής που ακολουθούν την κάθε εποχή!

-Τι θα δούμε στη φετινή κολεξιόν σου;
Η συλλογή CREEPY SMILES είναι μια επίσης bold και colourful συλλογή που ακολουθεί τα στοιχεία της ταυτότητας του KLELIA ANDRALI brand. Θα δούμε αέρινες φούστες και φανταχτερά πουκάμισα, ιδιαίτερους χρωματικούς συνδυασμούς και έντονα prints!

-Οι δημιουργίες σου εκπέμπουν αισιοδοξία, κέφι. Πόσο κοντά είναι αυτό στο χαρακτήρα σου;
Ο κάθε σχεδιαστής αποτυπώνει πρώτα από όλα το χαρακτήρα του στο χαρτί και μετά δημιουργεί ρούχα! Ειδικά όταν μιλάμε για independents σημαίνει ότι όλα σε μια συλλογή περνάνε από τα προσωπικά μου φίλτρα! Οι δημιουργίες μου είμαι εγώ. Η αισιοδοξία και το κέφι είναι τα κυρία συστατικά της καθημερινότητάς μου.

-Πιστεύεις ότι ντυνόμαστε ανάλογα με τη διάθεση μας ή ντυνόμαστε για να αλλάξουμε τη διάθεσή μας;
Πιστεύω ότι ντυνόμαστε ανάλογα με πολλά πράγματα! Δηλαδή ανάλογα με τη διάθεση, την εργασία, το περιβάλλον, το χαρακτήρα μας! Σίγουρα και τα δυο σενάρια αυτά παίζουν όταν μιλάμε για το γυναικείο μυαλό!

-Ποια είναι τα υφάσματα που αγαπάς ιδιαίτερα;
Λατρεύω το μετάξι! Τα πράγματα που μπορείς να κανείς με τη ψηφιακή εκτύπωση στο μετάξι είναι εντυπωσιακά. Παρόλα αυτά μέσα στα αγαπημένα μου είναι και η βαμβακερή ποπλίνα που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως πιο εύκολο υλικό, ίσως πιο εμπορικό και crispy. Μου αρέσει γιατί μπορείς να φτιάξεις ενδιαφέροντες όγκους και να αναγκάσεις ένα ρούχο να “σταθεί”, ακριβώς γιατί είναι ένα εύπλαστο υλικό.

-Τι σε γοητεύει στα freaks και στους clown;
Όταν ξεκίνησα την έρευνα μου στα freak shows δεν περίμενα ότι θα μου τραβήξουν την προσοχή περισσότερο τα “άσχημα” στοιχεία του τσίρκου και θα θέλω να ασχοληθώ με τα φρικιά. Μου αρέσει να αγκαλιάζω τα μειονεκτήματα και να βρίσκω τρόπους να ομορφαίνω έναν τρομακτικό clown, σχεδόν να τον μετατρέπω σε ένα παιδικό χρωματιστό κουκλάκι. Στο μυαλό μου δεν υπάρχουν φρικιά με την κλασική έννοια.

-Τονίζεις ιδιαίτερα το να αγαπάμε τον εαυτό μας και τις ιδιαιτερότητές μας. Πόσο σημαντικό είναι πιστεύεις αυτό ώστε να νιώθουμε ευτυχισμένες;
Επειδή τις αγαπάω τις γυναίκες, μιλάω πολύ για αυτό. Είναι το πιο σημαντικό. Η ευτυχία δεν βρίσκεται στο νούμερο της φούστας! Αύριο το πρωί εγώ σαν σχεδιάστρια αν θέλω μπορώ να βγάλω το XL που φοράω και στη θέση του να ράψω ενα S tag. Αυτό όμως δεν θα αλλάξει τίποτα! Πιστεύω πως δεν πρέπει να το βλέπουμε ως ιδιαιτερότητα ή διαφορετικότητα αλλά να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας ως φυσιολογικό. Για μένα το φυσιολογικό είναι ένα φυσικό κάστανο μαλλί κι ένα chubby κορμί. Για τη διπλανή μου το φυσιολογικό είναι ένα ξανθό μαλλί κι ένα ψηλόλιγνο σώμα. Για μια τρίτη κοπέλα το φυσιολογικό είναι το πυρόξανθο μαλλί και 1.55 ύψος. Όπως γεννήθηκε η καθεμία δηλαδή! Δεν λέω ότι είμαι κατά της αλλαγής για κάτι καλύτερο. Είμαι κατά της δυστυχισμένης ύπαρξης όταν η εμφάνισή μας γίνεται εμμονή και μας δημιουργεί συμπλέγματα είτε κατωτερότητας, είτε ανωτερότητας. Ξέφυγα λίγο! Με συγχωρείτε! Εκνευρίζομαι επειδή μεγαλώνω μια κόρη και θέλω να νιώθει ξεχωριστή και παράλληλα φυσιολογική με ό,τι έχω να της δώσω!

-Που μπορούμε να βρούμε τις δημιουργίες σου;
Όλες τις δημιουργίες μου μπορείτε να τις βρειτε στο www.kleliaandrali.co.uk. Επίσης συνεργάζομαι με τα καταστήματα Hallellujah σε Παγκράτι και Σύνταγμα!

Read More

And More