Τα κοσμήματα της Νάγια

Η Νάγια είναι ένα κορίτσι που ξεχωρίζει για το αισθητικό της κριτήριο. Τα κοσμήματά της αποτυπώνουν τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο… ενώ το αισθητικό της ένστικτο φανερώνεται σε κάθε της κίνηση, από τον τρόπο που σε κοιτάζει μέχρι τον τρόπο που κινεί τα δάκτυλά της. Χρησιμοποιώντας vintage υλικά από όλον τον κόσμο καταφέρνει να κατασκευάσει εντυπωσιακά κομψοτεχνήματα. Την ανακαλύψαμε στο εργαστήριό της στο Μετς και σου την παρουσιάζουμε…

Ποιες είναι οι επιρροές σου και από πού αντλείς έμπνευση για τα σχέδια σου;
Έχω αρκετές επιρροές από άλλες δεκαετίες σε αυτό ρόλο παίζουν και τα υλικά που χρησιμοποιώ αφού στην πλειοψηφία τους είναι vintage, αλλά και από την ιστορία της τέχνης. Σε μεγάλο βαθμό όμως επηρεάζομαι από τον περίγυρό μου, τα ακούσματα μου, τις βόλτες μου στην Αθήνα με λίγα λόγια τη καθημερινότητα μου και ότι μπορώ να λάβω ως ερέθισμα απ΄ αυτήν.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το κόσμημα;
Αυτά συνήθως ξεκινάνε από την εφηβεία και πιο πριν, όταν πάνω κάτω καταλαβαίνεις σε τι έχεις κλίση και ίσως να ήθελες να ασχοληθείς στο μέλλον. Με μένα πάντως κάπως έτσι λειτούργησε ,έφτιαχνα πράγματα γιατί με γέμιζε . Τελικά το να ασχοληθώ επαγγελματικά με το χόμπι μου έχει τεράστιες δυσκολίες που με αποσπούν από την δημιουργικότητα συχνά, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζει να με γεμίζει.

Ποια είναι τα βασικά υλικά που χρησιμοποιείς;
Στα υλικά που χρησιμοποιώ έχω σχετικά μεγάλη γκάμα, αφού καταπιάνομαι με φτερά και τρέσες, δέρμα και βινύλιο έως plexiglass και pmc.To μεγαλύτερο όμως μέρος των υλικών μου είναι vintage parts είτε μεταλλικά είτε πλαστικά από τα 40s έως και τα 80s.

Ποιους σχεδιαστές-οίκους θαυμάζεις για τα κοσμήματα τους;
Από τον οίκο Cartier θεωρώ πως έχουν βγει διαχρονικά κομψοτεχνήματα, όπως και τα vintage κοσμήματα πανοπλίες του Paco Rabanne. Από τους νέους σχεδιαστές που χρησιμοποιούν ημιπολύτιμα και faux υλικά θαυμάζω την Fiοna Paxton και το brand Αndra Νeen.

Σε ποιο τύπο γυναίκας απευθύνεσαι;
Δεν απευθύνομαι σε ένα συγκεκριμένο τύπο γυναίκας με τη δουλειά μο. Kάθε φορά έχω κάτι διαφορετικό στο μυαλό μου. Νομίζω πως καλύπτω από ρομαντικές ψυχές μέχρι πιο avant-garde καταστάσεις, συντηρητικές και μίνιμαλ αλλά και fan του μαξιμαλισμού. Aυτό μάλλον γιατί και εγώ ποτέ δεν κατασταλάζω, μου αρέσουν πολλά διαφορετικά πράγματα.

Πως θα ήθελες να νιώθουν οι γυναίκες που φοράνε τις δημιουργίες σου;
Σίγουρα αυτοπεποίθηση, ειδικά όταν πρόκειται για ένα μεγάλο και ίσως πιο ασυνήθιστο κομμάτι. Tο κόσμημα πρέπει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα γιατί το φοράς ακριβώς για να νιώσεις όμορφα και να συμπληρώσεις την εικόνα σου. Eίναι άσχημο όταν μια γυναίκα απλά το κουβαλάει στο λαιμό της.

Η μόδα συχνά επιστρέφει σε παλαιότερες δεκαετίες. Εσύ αν μπορούσες να μπεις σε μια χρονομηχανή σε ποια δεκαετία θα επέλεγες να ζεις και να δημιουργείς;
Μάλλον στις αρχές της δεκαετίας του 70, μεγάλες φόρμες ετερόκλιτα υλικά σχεδόν κοσμήματα ρούχα.

Μπορείς να βρεις τα σχέδια της Νάγιας:
Στην Αθήνα ( στα καταστήματα SHOP, Feeling vintage, Frock n roll, Preloved, Paloma negra, Machambre, Μariannas Wardrope, Galia κ.α.) και στη Θεσαλονίκη (στο κατάστημα Τerra), αλλά και σε κάποια άλλα στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως και στο εργαστήριο της στο Mετς όπου λειτουργεί με ραντεβού (6974738819).
Μπορείς επίσης να ενημερώνεσαι από το Facebook group (ΜyHumbleworkShop) σχετικά με bazaar και market αλλά και για τα σημεία πώλησης.

Read More

And More