The NOT shop project! 365 μέρες χωρίς shopping…

Πως θα σου φαινόταν να μην περάσεις το κατώφλι κανενός καταστήματος με ρούχα για ένα ολόκληρο χρόνο; Θα μπορούσες να αντέξεις για 365 ημέρες χωρίς να αγοράσεις κανένα ρούχο ή αξεσουάρ; Έστω κάτι λίγο, κάτι μικρό, κάτι απλό…. Τίποτα!

Η Θάλεια Γελαδάκη αποφάσισε να το δοκιμάσει. Για έναν ολόκληρο χρόνο…

Σκεφτόταν για πολύ καιρό να μπει στη διαδικασία “αποτοξίνωσης”, τελικά έδωσε στο εγχείρημα της όνομα και ξεκίνησε!

Το “The NOT shop project…365 days without shopping” είναι η απάντηση μιας κοπέλας στην ταχεία της καταναλωτικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας που σε επιφορτίζει με αγοραστικές συνήθεις, συνήθειες πιο έντονες, πιο κουραστικές, πιο ψυχαναγκαστικές από όσο μπορείς να αντέξεις!

Η Θάλεια μέχρι πέρσι, τέτοια εποχή, βρισκόταν στην αντίπερα όχθη! Η επιλογή της καθημερινής της περιβολής είχε αρχίσει να γίνεται ένα θέμα πολύ πιο σημαντικό από όσο θα ήθελε! Οι ντουλάπες της ασφυκτιούσαν με ρούχα που δεν φορούσε σχεδόν ποτέ γιατί τίποτα δεν ήταν αρκετά καλό… Έτσι αποφάσισε να απέχει από τα εμπορικά καταστήματα! Να αξιοποιήσει τα κομμάτια που κρυβόταν στην ντουλάπα της και να ανακαλύψει τα όρια της ανταλλαγής και της μεταποίησης.

Φυσικά η μεγαλύτερη μας απορία ήταν αν κατάφερε όλους αυτούς τους μήνες να κρατήσει την υπόσχεσή της και να μην υποκύψει σε κάποια δελεαστική αγορά! Η απάντηση της ήταν Ναι!
“Εννοείται πως μπήκα στον πειρασμό πολλές φορές αλλά δεν υπέκυψα. Τελευταία στιγμή όλο και κάτι γινόταν και τηρούσα την υπόσχεση να μην ψωνίσω. Φυσικά και σε όλο αυτό το διάστημα παίρνω δώρα για δικούς μου ανθρώπους.”

Τελικά το project της μήπως της έχει δημιουργήσει καταναλωτικά απωθημένα και περιμένει το 2011 για να ξεχυθεί στα μαγαζιά! Η Θάλεια γέλασε…
“Όχι σε καμία περίπτωση. Δεν μου έχει προκύψει καθόλου η ανάγκη να πάθω καταναλωτικό ντελίριο, ίσα ίσα ενθουσιάζομαι πιο δύσκολα και μου είναι ακόμα πιο δύσκολο να βρω κάτι που να μου αρέσει. Κοίτα ζηλεύω πραγματάκια που αγοράζουν οι φίλοι μου αλλά δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου που να θέλω να αγοράσω. Ίσως ένα πλεκτό από τον σχεδιαστή Σωτήρη Γεωργίου! Αλλά δεν μου έχει λείψει κάτι! Γενικότερα θα ήθελα όσο μπορώ από εδώ και πέρα να στηρίζω τους Έλληνες σχεδιαστές.”

Τι έμαθε!
Οι τελευταίοι μήνες την έχουν διδάξει να είναι πιο επιλεκτική και δημιουργική με τα ρούχα! Αντιλήφθηκε ακόμα περισσότερο πως Less is More και πλέον ξέρει πως μπορεί να ζήσει με πολύ λιγότερα ρούχα από όσα νόμιζε! Όλο αυτό το διάστημα η Θάλεια είναι ενεργό μέλος της ομάδας Swap Not Shop μαζί με την Σάντρα Οντέτ Κυπριωτάκη και την Βιβιάνα Μιλιαρέση οργανώνοντας πάρτυ ανταλλαγής ρούχων.

Το επόμενο είναι στις 17 και 18 Δεκεμβρίου!

Μία από τις παραμέτρους του project ήταν να συγκεντρώνει 5 ευρώ κάθε ημέρα, εξοικονομώντας έτσι από τα ρούχα που δεν αγόραζε! Στο τέλος του χρόνου είχε σκοπό να έχει μαζέψει 1825 ευρώ αλλά όπως μας είπε “Δεν συγκέντρωσα κάποια χρήματα καθώς τελικά δεν μπήκε ποτέ σε εφαρμογή η ιδέα να μαζέψω“.

Η Θάλεια υπέβαλε τον εαυτό της σε όλη αυτή την “αντικαταναλωτική – δημιoυργική” διαδικασία προκειμένου να μας αποδείξει ότι δεν “χρειάζεται να αγοράζουμε ότι μας προτείνει η κάθε σεζόν για να έχουμε στυλ και να είμαστε στη μόδα. Μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί και να μην διστάζουμε να δίνουμε ρούχα που δεν φοράμε. Κάτι που είναι άχρηστο για εμάς μπορεί να είναι θησαυρός για κάποιον άλλο.” Οι φωτογραφίες που βλέπεις παρακάτω αποδεικνύουν ότι το στιλ είναι έμφυτο και δεν μπορείς να το αγοράσεις!


Read More

And More