Βασιλιάς Κάρολος: Το αμύθητο στέμμα και η ιστορία πίσω από αυτό

Στην μεγάλη ιστορική τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου που γίνεται σήμερα ο νέος Βασιλιάς θα φορέσει το αμύθητο στέμμα του Εδουάρδου που έχει μία μεγάλη ιστορία. Αυτό θα τοποθετήσει στο κεφάλι του νέου βασιλιά ο  Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, την ίδια στιγμή που οι παρευρισκόμενοι θα αναφωνούν: «Ο Θεός σώζει τον Βασιλιά».

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Royal Collection Trust (@royalcollectiontrust)

Το «δημοφιλές» στέμμα με τη λευκή ερμίνα στο τελείωμα και το μωβ βελούδο κοσμούν 2.868 διαμάντια – ξεχωρίζει το Cullinan II – 17 ζαφείρια, 11 σμαράγδια και 269 μαργαριτάρια.  Το παλαιότερο αγγλικό στέμμα στην ιστορία του βασιλείου της Αγγλίας χρονολογείται από την Εποχή του Σιδήρου και αυτό χρησιμοποιούσαν οι μονάρχες ανά τους αιώνες. Το σημερινό Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου κατασκευάστηκε για τη στέψη του 1661, με τον Κάρολο Β’ να ζητά ένα στα πρότυπα εκείνου του Εδουάρδου του Εξομολογητή από τα μέσα του 11ου αιώνα.

Ζυγίζει 2,27 κιλά και έχει ύψος 30 εκατοστών. Έχει χρυσό πλαίσιο με δύο καμάρες που περικλείουν σκούρο βελούδο και συναντιούνται σε μία σφαίρα, πάνω στην οποία δεσπόζει ο σταυρός, σύμβολο του χριστιανικού κόσμου, υπενθύμιση της θυσίας της Αγάπης και του χρέους του στεφθέντος έναντι του Κυρίου. Περιέχει 444 πολύτιμα πετράδια: ρουμπίνια, ζαφείρια, αμέθυστους, τοπάζια, γρανάτες και τουρμολίνους. Στη βάση του έχει μία λωρίδα από ερμίνα, που εξοργίζει τους ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων.

Ο νέος βασιλιάς θα εισέλθει στη συνέχεια στο Παρεκκλήσι του Αγίου Εδουάρδου όπου θα αλλάξει το βαρύ Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου με το Αυτοκρατορικό Πολιτειακό Στέμμα βάρους 1,06 κιλών, το οποίο φορούσε η βασίλισσα Ελισάβετ κάθε χρόνο στα εγκαίνια του κοινοβουλίου.

Το στέμμα αυτό κατασκευάστηκε το 1937 για τη στέψη του Γεωργίου ΣΤ’ και φέρει 2.868 πολύτιμους λίθους. Μεταξύ αυτών το δεύτερο μεγαλύτερο επεξεργασμένο διαμάντι του κόσμου, το Cullinan II, των 317,4 καρατίων. Στο σταυρό στην κορυφή του στέμματος είναι τοποθετημένο ένα ζαφείρι που φέρεται να έχει αφαιρεθεί από το δαχτυλίδι της στέψης του Εδουάρδου του Εξομολογητή κατά την εκταφή του το 1163. Στην μπροστινή πλευρά του το στέμμα κοσμείται επίσης από το 170 καρατίων «ρουμπίνι του Μαύρου Πρίγκιπα». Χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και τους Άραβες της Γρανάδα. Το ρουμπίνι αυτό τοποθετήθηκε αργότερα στο γεμάτο πετράδια κράνος του βασιλιά Ερρίκου Ε’ στη μάχη του Αζενκούρ το 1415.

Το στέμμα της βασίλισσας

Το στέμμα που επέλεξε η Καμίλα είναι αυτό που φόρεσε η Βασίλισσα Μαρία του Τεκ, βασιλική σύζυγος του Γεωργίου Ε’, η οποία επίσης στέφθηκε βασίλισσα δίπλα στον σύζυγό της το 1911. Είναι η πρώτη φορά, μάλιστα, στην πρόσφατη ιστορία της βρετανικής μοναρχίας που χρησιμοποιείται ένα ήδη «φορεμένο» στέμμα για τη στέψη της βασιλικής συζύγου, αντί της δημιουργίας ενός καινούργιου, αναφέρουν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, μια απόφαση που αντανακλά την αρχή της «βιωσιμότητας». Το στέμμα ζυγίζει 590 γραμμάρια και φέρει 2.200 διαμάντια. Αντί για το αμφιλεγόμενο λόγω αποικιοκρατικών παραπομπών διαμάντι Koh-i-Noor από το Πακιστάν, στο στέμμα έχουν τοποθετηθεί τα διαμάντια Cullinan III, IV και V. Τα δύο πρώτα, 94 και 63 καρατίων αντίστοιχα, ανήκαν στην προσωπική συλλογή της βασίλισσας Ελισάβετ και τα φορούσε συχνά ως καρφίτσες.

Το Δακτυλίδι που θα φορέσει η βασιλική σύζυγος είχε φορέσει πρώτη η βασίλισσα Βικτώρια στη στέψη της το 1838, η οποία είχε «εμπνευστεί» για τη δημιουργία του από το δακτυλίδι που φόρεσε στη στέψη της ως βασίλισσα η Αδελαΐδα της Σαξονίας, στο πλάι του βασιλιά Γουλιέλμου Δ’, το 1831. Το τελετουργικό δακτυλίδι χρησιμοποιείται ξανά στη στέψη της Βασιλομήτορος Ελισάβετ, μητέρας της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ και το ίδιο θα περάσει στα δάκτυλα της Καμίλα αυτόν τον Μάιο.

Φωτογραφίες Reuters

 

 

 

 

 

Read More

And More