Βασίλισσα Ελισάβετ: Το πολύχρωμα μοναδικό στιλ της!

H Βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε σε ηλικία 96 ετών, υπήρξε η μακροβιότερη βασίλισσα στον Αγγλικό θρόνο!

Όλα αυτά τα χρόνια βασιλείας, εισήγαγε το δικό της απαράμιλλο ενδυματολογικό στιλ, ιδιαίτερο για κάθε περίσταση, από τα επίσημα δείπνα και τις συναντήσεις με αρχηγούς κρατών, μέχρι τους ιππικούς αγώνες και τις στιγμές χαλάρωσης με την οικογένεια.

Πάντοτε κομψή και προσεγμένη, κάθε της εμφάνιση είναι ένας φόρος τιμής σε όλα αυτά που πρέσβευε  και πίστευε!Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τα έντονα χρώματα που της πηγαίναν απίστευτα, ενώ πάντα συμπλήρωνε τα looks της με ένα ξεχωριστό καπέλο – στοιχείο αναπόσπαστο από τα royal outfits.

Οι μονοχρωματικές εμφανίσεις της βασίλισσας είναι συνήθως διακοσμημένες με ένα τριπλό μαργαριταρένιο κολιέ και μια αστραφτερή καρφίτσα αντίκα σε χρυσό ή ασήμι, ενώ μια γυαλιστερή τσάντα Launer μπορεί να βρεθεί συνήθως στον αγκώνα της.

Στην αρχή της βασιλείας της, τα ρούχα της Ελισάβετ δημιουργούσαν οι βασιλικοί σχεδιαστές Χάρντι Εϊμς και Νόρμαν Χάρτγουελ, που δημιούργησαν το νυφικό και το φόρεμα της στέψης της. Αυτοί οι 2 Βρετανοί σχεδιαστές μαζί με τους Στιούαρτ Πάρβιν και Άντζελα Κέλι  που ανέλαβαν  στην συνέχεια, την βοήθησαν πολύ για να αναπτύξει το στιλ της, κάνοντάς το διαχρονικό και αποφεύγοντας τις παγίδες της μόδας και των τάσεων.

Τα τελευταία χρόνια την επιμέλεια της εικόνας της είχε αναλάβει η βοηθός της, ‘Αντζελα Κέλι. Στο βιβλίο της «Ντύνοντας τη βασίλισσα» η Κέλι αναφέρει ότι η Ελισάβετ «έχει μια εξαιρετική αντίληψη των ενδυμάτων και της μόδας, ενώ γνωρίζει καλά τι της πηγαίνει και τι επιβάλλει η κάθε περίσταση». Μεγάλη σημασία δινόταν πάντα στα  σωστά χρώματα, τα κεντήματα για τα φορέματα, τα υφάσματα που δεν τσαλακώνονται, ενώ υπήρχε συγκεκριμένο μήκος για τα μανίκια και τις φούστες.

Η ενδυμασία για την βασίλισσα ήταν  μία σοβαρή δουλειά

Η μονάρχης της Αγγλίας είχε καθιερώσει πάνω από επτά δεκαετίες ένα χαρακτηριστικό «διπλωματικό» τρόπο ντυσίματος, με έντονα χρώματα, ασορτί καπέλα, γάντια, ομπρέλες και ανεκτίμητης αξίας κοσμήματα.

Η Ελίζαμπεθ Χολμς, δημοσιογράφος μόδας και συγγραφέας του βιβλίου «ΑΒΥ: Tόσες σκέψεις για το βασιλικό στυλ», εξηγεί ότι η βασίλισσα δημιούργησε και διατήρησε ένα δικό της ενδυματολογικό ύφος. «Φοράει το ίδιο σχήμα καπέλου, το ίδιο στυλ παλτό, τις υπέροχες μαύρες γόβες και τις τρεις σειρές μαργαριτάρια. Σε αυτό το οριοθετημένο πλαίσιο, όμως, φαίνεται να διασκεδάζει με την επιλογή των ρούχων της. Είναι άλλωστε διάσημη για τον τρόπο που χειρίζεται τα χρώματα».

Aπό το σεμνό φόρεμα της ενθρόνισής της το 1953, η βασίλισσα Ελισάβετ έχει χρησιμοποιήσει το στιλ περνώντας συγκεκριμένα μηνύματα. Χειριζόταν τα ρούχα της ως εργαλείο δουλειάς, ενώ είχε καταφέρει να το μετατρέψει σε στρατηγικό όπλο στο πεδίο μάχης της εθνικής και διεθνούς διπλωματίας.

Μονοχρωμία

H μονοχρωμία είναι από τα χαρακτηριστικά της εικόνας της, μία εικόνα δυναμική που θα θυμόμαστε για πάντα! Την δεκαετία του 1960 η βασίλισσα άρχισε να φοράει έντονα χρώματα, το κόκκινο της ντομάτας, τα διαφορετικά μπλε, το πράσινο της μέντας, το κίτρινο του νάρκισσο, υιοθετήθηκε έτσι ώστε η Βασίλισσα να ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος, αλλά και να λειτουργεί ενισχυτικά ως εργαλείο της τηλεοπτικής εποχής που τότε είχε αρχίσει να γίνεται έγχρωμη! Το BBC κα το ITV έβαλαν χρώμα το 1969.

Τα τελευταία χρόνια είχε καθιερώσει το μοβ και το ροζ για τις ιπποδρομίες στο Άσκοτ, ενώ στις επίσημες επισκέψεις έχει επιλέξει το κόκκινο, το έντονο μπλε και το πορτοκαλί, διότι ήταν πολύ σημαντική η στιγμή που βγαίνει από το αυτοκίνητο. Όλοι θέλουν να δουν τη βασίλισσα και φυσικά τι φοράει! Δεν θα φορούσε ποτέ πράσινο σε χώρους με γρασίδι, ούτε σκούρα χρώματα όταν βρισκόταν μπροστά σε σκούρες ταπετσαρίες.

Η επιμονή της Ελισάβετ σε μια ζωντανή χρωματική παλέτα ήταν ένα σημάδι σεβασμού για όσους αφιερώνουν χρόνο για να την υποστηρίξουν προσωπικά. «Έπρεπε να ξεχωρίζει για να μπορούν οι άνθρωποι να πουν “είδα τη Βασίλισσα”».

Κοσμήματα

Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν ξεχώριζε μόνο για τη χρωματική neon παλέτα των ενδυματολογικών της επιλογών, αλλά και για τον τρόπο που μπορούσε να συνδυάζει πολλά κοσμήματα μαζί. Σε επίσημες εμφανίσεις επέλεγε κορόνα, περιδέραιο, σκουλαρίκια, βραχιόλια και, φυσικά, το σήμα κατατεθέν της που είναι οι καρφίτσες. Πρέπει να διαθέτει εκατοντάδες καρφίτσες τις οποίες φορά συχνά, ενώ κάποιες απ’ αυτές τις είχε δανείσει και στην Κέιτ Μίντλετον.

Η κοσμηματοθήκη της περιείχε ανεκτίμητα κομμάτια από κληρονομιές και αντικείμενα ειδικά κατασκευασμένα γι’ αυτήν ή πολύτιμα δώρα. Λάτρευε τα μαργαριτάρια και είχε άπειρα κολιέ τα οποία φορούσε ανά περίσταση. Αγαπημένο της είναι ένα κολιέ με πέρλες, δώρο από τον παππού της όταν ήταν νέα.

Κατά καιρούς η βασίλισσα έχει περάσει τα δικά της μηνύματα μέσα από την επιλογή καρφίτσας σε επίσημες εμφανίσεις, όπως όταν υποδέχτηκε το προεδρικό ζεύγος της Αμερικής ή όταν έβγαλε τον Χριστουγεννιάτικο λόγο τα περασμένα Χριστούγεννα ενώ είχε χάσει τον σύζυγο της και φορούσε μία καρφίτσα δώρο του.

Η Βασιλική Συλλογή η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή κοσμημάτων στον κόσμο, με πάνω από ένα εκατομμύριο πολύτιμα κοσμήματα. Δεν έδινε εύκολα την άδειά της να τα φορέσουν άλλοι. Και αυτός ήταν ένας λόγος που ήρθε σε ρήξη με τον πρίγκιπα Χάρι διότι απαγόρευσε στην Meghan Markle να δανείζεται κοσμήματα της συλλογής.


Αντιθέτως η Kate Μiddleton είχε ελεύθερη πρόσβαση στη συλλογή ως μέλλουσα πριγκίπισσα της Ουαλίας αλλά και μέλλουσα βασίλισσα.

Το Στέμμα



Η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα σε ηλικία 25 ετών.Το Στέμμα έχει πάνω του περισσότερους από 444 πολύτιμους λίθους (διαμάντια, ρουμπίνια, ζαφείρια, αμέθυστο, ακουαμαρίνες, τοπάζια, τουρμαλίνες κ.ά.) και το βάρος του, κάτι παραπάνω από δύο κιλά, συμβολίζει το βάρος των ευθυνών του κράτους στο κεφάλι του μονάρχη.

Casual style

Για τις πιο casual εμφανίσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια που ζούσε αποκλειστικά στο Κάστρο του Ουίνδσορ η Ελισάβετ εμφανιζόταν συχνά με καφέ ή μπλε τουίντ και μεταξωτά μαντήλια. Πολλές φορές με το signature casual στιλ της έχει εμπνεύσει τους σχεδιαστές και έχει δημιουργήσει τάσεις.

Έτσι είδαμε τις τελευταίες σεζόν τα καπιτονέ σακάκια να κάνουν θραύση και τα μαντήλια να φοριούνται ξανά στο κεφάλι όπως αυτή έχει καθιερώσει ενώ οι αγαπημένες της γαλότσες φέτος είναι στα must have shoe trends.

Μία υπέροχη ζωή και μία απίστευτη προσωπικότητα που θα θυμόμαστε για πάντα όχι μόνο για το έργο της αλλά και για το ιδιαίτερο και πολύ προσωπικό ανεπανάληπτο στιλ της!

Φωτογραφίες : Reuters/ Getty Images/ Splash

 

 

Read More

And More