Stop! Πλένεις τα πινέλα σου εντελώς λάθος!

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 92% των πινέλων μας και τον εργαλείων ομορφιάς μας κουβαλούν πάνω τους μικρόβια τα οποία εμείς δεν βλέπουμε. Από την άλλη, έχει αποδειχθεί ότι ο Covid ζει στα αντικείμενα για τρεις μέρες.

Φαίνεται, λοιπόν, πως πλέον η ανάγκη μας να πλένουμε συστηματικά τα πινέλα μας έχει ξεπεράσει τον γιατί-μπορεί-τα-πινέλα-να-μεταφέρουν-μικρόβια-στο-πρόσωπό-σου-και-να-βγάλεις-σπυράκια λόγο (λες και αυτός είναι απλός!) και έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικός.

Άρα, ξέρουμε πως πρέπει να πλένουμε τα πινέλα μας συχνά αλλά η ερώτηση είναι: ξέρουμε και πώς να το κάνουμε; Ρωτήσαμε την makeup artist Ράνια Μπουντούρη να μας πει την ακριβή διαδικασία και συγκεντρώσαμε παρακάτω πολύτιμα tips που πρέπει να γνωρίζεις. Σημείωσε!

Πινέλα και σφουγγάρια: πώς πρέπει να πλένεται το καθένα

Σε γενικές γραμμές πρέπει να πλένεις τα πινέλα σου μια φορά την εβδομάδα. Ένα έξυπνο tip για να είσαι πιστή σε αυτό είναι να ορίσεις μια μέρα αυτή την εβδομάδα και να μην ξεφεύγεις ποτέ! Για εμάς αυτή η μέρα είναι η Κυριακή που είναι η αγαπημένη μας… me time μέρα! Ωστόσο, τα σφουγγάρια σου απαιτούν εντελώς διαφορετική μεταχείριση. Πρέπει να τα πλένεις την ίδια στιγμή που τα χρησιμοποιείς και να τα αφήνεις να στεγνώσουν στον φυσικό αέρα. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν πολλές είναι να “πετάξουν” το βρεγμένο σφουγγάρι τους μέσα στο νεσεσέρ και να το κλείσουν. Αυτό, με πολύ απλά λόγια, μεταφράζεται σε πάρτι βακτηρίων!

Ποιο είναι το σωστό προϊόν να τα πλένεις;

Θα έπλενες το πρόσωπό σου με σαμπουάν; Τότε γιατί πλένεις τα πινέλα σου με ότι βρεις μπροστά σου; Υπάρχει λόγος που κυκλοφορούν εξειδικευμένα προϊόντα για καθετί. “Πλύνε τα πινέλα σου με ένα ειδικό προϊόν καθαρισμού πινέλων που θα έχει όλα όσα χρειάζεσαι και για να διώξει τα βακτήρια αλλά και παράγοντες που μαλακώνουν την τρίχα!”, μας λέει η Ράνια Μπουντούρη και συνεχίζει: “Η σωστή διαδικασία είναι να βάλεις σε ένα μπολ λίγο από αυτό το εξειδικευμένο προϊόν καθαρισμού και αφού βρέξεις το κάθε πινέλο αρκετά το περνάς από το gel και έπειτα το τρίβεις απαλά πάνω σε μια ειδική επιφάνεια. Υπάρχουν ειδικές ματ επιφάνειες συλικόνης με βεντούζα για να το σταθεροποιείς στο νιπτήρα σου και να τα πλένεις σωστά. Έπειτα ξεπλένεις κάτω από το νερό και πιέζεις απαλά τις τριχούλες”. Αν, τώρα, δεν έχεις budget προτίμησε ένα σαμπουάν που να μην έχει σιλικόνες και αν, τέλος, έχεις χρησιμοποιήσει ένα προϊόν το οποίο σκλήρυνε αρκετά την τρίχα, πλύνε τα πινέλα σου ξανά και μέσα στο προϊόν βάλει ελάχιστες σταγόνες ελαιόλαδο. Τα πινέλα σου θα ζωντανέψουν και πάλι!

Υπάρχουν ειδικά sprays!

Για να αποφύγεις το build up μικροβίων ανάμεσα στα πλυσίματα πάρε ένα εξειδικευμένο spray και ψέκασε τα πινέλα σου κάθε φορά πριν τα χρησιμοποιήσεις. Αναζήτησε συστατικά όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου (hydrogen peroxide) που σκοτώνει τα μικρόβια και τα βακτήρια.

Πρόσεχε πώς τα στεγνώνεις

Είναι ένα λάθος που κάνουμε οι περισσότερες με αποτέλεσμα να καταστρέφουμε τα πινέλα μας. “Είναι πολύ σημαντικό να στρώνεις μια πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και αφού στραγγίξεις απαλά τις άκρες των πινέλων σου να τα αφήσεις να στεγνώνουν εκεί ξαπλωμένα και ποτέ κάθετα! Όταν τα πινέλα είναι κάθετα το νερό κυλάει προς την ξύλινη λαβή και την κόλα και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα τα πινέλα μας να χαλάνε!”.

Και μην ξεχνάς το νεσεσέρ σου!

Και φυσικά, αν κάνεις όλα τα παραπάνω χωρίς να φροντίσεις να έχεις καθαρό το νεσεσέρ που έχεις τα πινέλα σου, είναι σαν να μην έχεις κάνει τίποτα! Καλό είναι να έχεις ένα νεσεσέρ όπου θα φυλάς μόνο τα πινέλα σου (έτσι δεν θα λερώνεις και τις συσκευασίες από τα προϊόντα μακιγιάζ σου) και το οποίο θα πλένεις μια φορά το μήνα ενώ ενδιάμεσα θα το αδειάζεις και θα ψεκάζεις με το ειδικό απολυμαντικό mist. Done and done!

Επιφάνεια Καθαρισμού Πινέλων, Japonesque Brush Cleansing Mat, Make Me Up, €14.50

Makeup Brush Cleaner, Nyx, €15.82

Καθαριστικό πινέλων Brush Cleanser, MAC, €14.00

Makeup Brush Cleanser, Japonaesque, €29.00

Spray καθαρισμού πινέλων, Sephora, €6.95

 

 

 

Read More

And More