Αντισηπτικά χεριών: πώς να τα χρησιμοποιείς σωστά χωρίς να αφυδατώνεις το δέρμα σου!

Ας ξανασυστηθούμε: αυτή εδώ είναι μια beauty στήλη απόλυτα real που αγγίζει θέματα που συζητάμε ή/και μας απασχολούν καθημερινά. Και την στιγμή που όλοι συζητούν για τον κορονοϊό και όλα αυτά τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να πάρουμε, αυτή εδώ η στήλη δεν θα μπορούσε να μην πάρει θέση.

Ναι, αλλά μιλάμε για μια στήλη… ομορφιάς, σωστά; Σωστά και ιδού η σύνδεση: ένα από τα μέτρα που έχουν εκδοθεί και επισήμως είναι να πλένουμε τα χέρια μας συχνά είτε με σαπούνι και νερό είτε χρησιμοποιώντας κάποιο αντισηπτικό χεριών (αν είσαι παρθένος στην ρουτίνα σου δεν θα αλλάξουν και πολλά και… μάντεψε! Είμαι παρθένος). Αυτό, ειδικά όταν γίνεται εντατικά, έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να αφυδατώνεται και να χαλάει ο υδρολιπιδικός φραγμός, το πάνω στρώμα της επιδερμίδας πράγμα που μεταφράζεται απλά σε σκασμένα χέρια. Εχμ, απλά αλλά όχι τόσο απλά γιατί αν έχεις σκασμένα χέρια πονάς.

Στο speed dial του κινητού μας έχουμε τους top ειδικούς για να μας λύσουν κάθε απορία. Ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης είναι πάντα εκεί για να μας λύσει κάθε απορία.

Αντισηπτικά gel και συνεχόμενο πλύσιμο χεριών: πώς να μην αφυδατώσεις τα χέρια σου!

“Όταν τα χέρια σκάνε σημαίνει ότι έχει χαλάσει ο υδρολιπιδικός φραγμός, αυτός που κρατάει την ισορροπία στο δέρμα, και είναι κάτι που συμβαίνει κυρίως σε άτομα που πλένουν πολύ συχνά τα χέρια τους. Η από κάτω επιφάνεια του χεριού, η παλαμιαία όπως λέγεται, έχει σκληρή κεράτινη στοιβάδα, και δεν ξεφλουδίζει. Ξεφλουδίζει μόνο η επιφάνεια από πάνω και αυτό γιατί αφαιρούνται τα κεραμίδια και τα λιπίδια της επιφανειακής στοιβάδας. Αυτό σε συνδυασμό με το κρύο επιδεινώνει γιατί κάνει φυσική εξάτμιση και άρα τα χέρια σκάνε ή, σε κάποιες περιπτώσεις, ματώνουν και δημιουργείται έντονο πρόβλημα. Πολύ πιστεύουν ότι ρίχνοντας νερό θα ενυδατώσουν την επιδερμίδα τους ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο”, μου εξηγεί ο δερματολόγος.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: “Όταν τα χέρια σκάνε η πρώτη αντανακλαστική αντίδραση είναι να βάλει κανείς ενυδατική όχι μόνο στην επάνω, ραχιαία επιφάνεια, εκεί δηλαδή που χρειάζονται πραγματικά τα λιπίδια, αλλά και από την κάτω μεριά. Όμως, επειδή πολλές κρέμες είναι αρκετά λιπαρές η επόμενη αντίδραση είναι να πλύνουν τα χέρια τους ξανά με αποτέλεσμα η αφυδάτωση να εντείνεται και όλο αυτό να δημιουργεί έναν τεράστιο φαύλο κύκλο”.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, ειδικά με τα σημερινά δεδομένα που τα αντισηπτικά έχουν μπει/θα μπουν για τα καλά στη ζωή μας; “Όταν πλένουμε τα χέρια μας να χρησιμοποιούμε αμέσως μετά ενυδατική κρέμα αλλά μόνο στην ραχιαία επιφάνεια ώστε να αποφύγουμε το παραπάνω. Όσο για τα αντισηπτικά gel αυτά πρέπει να τοποθετούνται μόνο στην παλαμιαία. Σκέψου το: καθαρισμό και αντισηψία χρειάζεται η μέσα μεριά των χεριών και τα δάχτυλα καθώς οτιδήποτε πιάνεις το πιάνεις με αυτό τον τρόπο και όχι χρησιμοποιώντας την ράχη των χεριών σου. Σωστά; Βάζοντας σκληρά αντισηπτικά gel και στην ραχιαία επιφάνεια των χεριών θα έχουμε συνεχόμενη αφυδάτωση. Μερικά ακόμη tips: περιόρισε το νερό και το σαπούνι όταν δεν πρόκειται να πλύνεις τα χέρια σου. Με απλά λόγια: δεν υπάρχει κανένας λόγος να πλένεις τα πιάτα με γυμνά χέρια. Εκτός από τις ενυδατικές και επανορθωτικές κρέμες προληπτικά βάλε στα χέρια σου και κρέμες φραγμού (είναι οι κρέμες που ασπρίζουν) και τέλος βάλε κρέμα μόνο στις δύο ραχιαίες επιφάνειες και όχι τις παλαμιαίες.

ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΥΔΑΤΩΝΟΥΝ: ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΣ!

Για το πλύσιμο των χεριών

Απαλό σαπούνι για τα χέρια που καθαρίζει ήπια χωρίς να ερεθίζει, ενώ συγχρόνως προστατεύει και διατηρεί τη φυσική υγρασία της επιδερμίδας, Apivita, €5.46.

Σαπούνι για μη Ανεκτικές Επιδερμίδες που ενδείκνυται ειδικότερα για το υπερευαίσθητο και ευερέθιστο δέρμα, Avene, €5.37

Απολυμαντικά gel

Coconut hand cleanse gel με τέλειο άρωμα καρύδας, The Body Shop, €3.00

Merci Handy Cleansing Gel, Sephora, €3.50

Ενυδάτωση χεριών

Ενυδατικά γάντια ανάπλασης χεριών, Magic Stripes, www.makemeup.gr, €38.31

Κρέμα για μαλακά και απαλά χέρια που διορθώνει και τα σημάδια γήρανσης όπως οι καφέ κηλίδες, Crème Jeunesse des Mains, Clarins, €23.37

Ενυδατική κρέμα χεριών με βούτυρο καριτέ και τέλεια μυρωδιά μπανάνας, Magic Food Banana Hand Milk, TonyMoly, Sephora, €6.26

Read More

And More