Αρωματικές νότες: Ένας οδηγός με τις πιο αγαπημένες πριν επιλέξεις τη νέα σου εσάνς

Το άρωμα σου είναι η σφραγίδα που αφήνεις στο χώρο. Σε χαρακτηρίζει ενώ κλείνει μέσα στην εσάνς του πτυχές της προσωπικότητάς σου. Κάποιες από εσάς παραμένετε πιστές στο ίδιο για χρόνια ενώ υπάρχει και η κατηγορία των γυναικών που φορά διαφορετικό ανάλογα με την εποχή του χρόνου ή δοκιμάζει κάθε νέο που δημιουργούν οι διασημότεροι οίκοι. 

Ο κοινός παρανομαστής όμως είναι ένας: Ενστικτωδώς επιλέγεις το άρωμα χωρίς να γνωρίζεις λεπτομέρειες για τη σύνθεση του. Οι ειδικοί όμως επιμένουν πως πρέπει να μάθεις τουλάχιστον τα σημαντικότερα aka τις βασικές νότες που χρησιμοποιούν όλοι οι αρωματοποιοί. 

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι από νότες στα αρώματα: Κορυφής, Μεσαίες και Βάσης. Οι νότες κορυφής ευθύνονται για την πρώτη αίσθηση που αφήνει η εσάνς, αλλά είναι οι πιο ελαφριές κι εκείνες που δεν παραμένουν δυνατές για ώρες. Οι μεσαίες αποτελούν την καρδιά του αρώματος και του χαρίζουν ζωή ενώ οι νότες βάσης είναι οι πιο ζεστές, ανθεκτικές, που γίνονται αισθητές στο τέλος. 

Αν λοιπόν θέλεις να επιλέξεις το νέο σου άρωμα αλλά δεν μπορείς να το δοκιμάσεις δεν μένει παρά να μάθεις τις αρωματικές του νότες και κυρίως τις βασικές. Έξι είναι οι πιο γνωστές και διαδεδομένες και πρόκειται για τις: Musk, κεχριμπάρι, βανίλια, oud, σανταλόξυλο και πατσουλί. Δες στη συνέχεια λεπτομέρειες για κάθε μία ξεχωριστά. 

Musk: Είναι η πιο διάσημη βασική νότα. Αν και δεν είναι εύκολο να την περιγράψει κανείς το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια εξωτική, αισθησιακή και γλυκιά πινελιά που μένει αξέχαστη. Συνδυάζεται τέλεια με τα λουλούδια και τα ξύλα. 

Κεχριμπάρι: Στην ουσία δεν πρόκειται για πραγματικό συστατικό. Πρόκειται για την ονομασία που έχουν δώσει οι αρωματοποιοί στις εσάνς που περιέχουν βανίλια, benzoin και λάβδανο. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι ζεστός και πλούσιος, γλυκός και ελαφρώς spicy. 

Vanilla: Είναι μία από τις αγαπημένες νότες, τόσο των αρωματοποιών όσο και των γυναικών. Ποτέ δεν υπάρχει υπερβολική ποσότητα στις εσάνς αφού αποκτά ένταση που δεν είναι κομψή. Όταν όμως συνδυάζεται με φρουτώδης, floral και ξυλώδης νότες το αποτέλεσμα είναι ονειρικό. 

Oud: Μια αίσθηση ξύλου με υποψία από δέρμα και μπαχαρικά. Μια μίξη γλυκιά, smoky και πικάντικη. Το φυσικό oud είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο και ακριβό συστατικό που προέρχεται από το argar tree. Το άρωμα που αναδύει είναι μυστηριώδες και γοητευτικό. Συνδυάζεται τέλεια με τα λουλούδια αλλά και τις gourmand και musk νότες. 

Σανταλόξυλο: Είναι η νότα που χαρίζει στο άρωμα “βάθος” και μια υπέροχη, πλούσια αίσθηση. Η εσάνς που περιέχει σανταλόξυλο αφήνει milky και τρυφερό φινίρισμα. Συνήθως συνδυάζεται με vetiver και κέδρο που βρίσκονται στις μεσαίες και υψηλές νότες. 

 

Πατσουλί: Έγινε γνωστό στα 70’s και το κίνημα των hippies αφού ήταν το αγαπημένο τους άρωμα. Δημιουργεί έναν υποτόνο βαθύ, γήινο, ζεστό, αισθησιακό και smoky ταυτόχρονα που το καθιστά κλασικό και εμβληματικό. Χαρίζει μια οικεία και αναγνωρίσιμη αίσθηση σε κάθε δημιουργία που το περιέχει. Συνδυάζεται απίθανα με έλαια όπως τα vertiver, σανταλόξυλο, περγαμόντο, μύρο, γιασεμί,, ρόδο και κίτρο. 

Photos: iStock

 

 

 

Read More

And More