Φωτογήρανση: τι να κάνεις για να μην σε γεράσει ο ήλιος!

Μπορεί ο ήλιος να μας φτιάχνει την διάθεση και να μας χαρίζει αυτό το sexy τροπικό χρώμα που καμουφλάρει κάθε μας ατέλεια και ανεβάζει την αυτοπεποίθησή μας, ωστόσο υπάρχει πάντα και η άλλη όψη. Μια όψη που πλαισιώνεται από έντονες ρυτίδες και γερασμένη επιδερμίδα και όλα αυτά χάρη στην έκθεσή μας στον ήλιο. Η καθηγήτρια δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστίνα Αντωνίου μοιράζεται μαζί μας όλα τα πολύτιμα μυστικά της για να αποκτήσουμε υπέροχο, χρυσαφένιο χρώμα χωρίς τις ρυτίδες bonus.

Φωτογήρανση: ου γαρ έρχεται μόνην
“Ο όρος Φωτογήρανση αναφέρεται στις αλλοιώσεις που προκαλεί στο δέρμα η χρόνια, παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο”, εξηγεί η δερματολόγος Χριστίνα Αντωνίου. Έτσι, οι καφέ κηλίδες, η χαλάρωση, η τραχειά υφή ή η ματ όψη του δέρματός μας μπορεί να είναι αποτέλεσμα της εκτενούς έκθεσής μας στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, κάτι που λίγο-πολύ όλες μας έχουμε κάνει. “Για τη διαδικασία της φωτογήρανσης κυρίως ενοχοποιείται το UVA φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας, το οποίο έχει την ικανότητα να διαπερνά την επιδερμίδα και να δημιουργεί αλλοιώσεις στα βαθύτερα στρώματα του συνδετικού ιστού του δέρματος. Η έντονη φωτογήρανση επίσης προδιαθέτει στην ανάπτυξη καρκίνων του δέρματος”, συνεχίζει η γιατρός. Παρ’ όλα αυτά η φωτογήρανση δε συμβαδίζει με την χρονολογική γήρανση. Για να το καταλάβεις αυτό και στην πράξη αρκεί να συγκρίνεις την όψη της επιδερμίδας του προσώπου μιας ώριμης γυναίκας που έχει εκτεθεί αλόγιστα στον ήλιο με την όψη του δέρματός της σε σημεία τα οποία σπάνια έχουν εκτεθεί, όπως είναι η περιοχή κάτω από το μαγιό.
Το συμπέρασμα; Η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, προσθέτοντας χρόνια ακόμη και σε πολύ μικρές ηλικίες.
Η έκθεση στον ήλιο καταστρέφει το DNA μας
Όλες μας αδημονούμε να αποκτήσουμε χρυσαφένια επιδερμίδα, όμως ποια είναι η γνώμη της ειδικού γι’ αυτό; Η καθηγήτρια δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστίνα Αντωνίου, απαντά: “Κατ’ αρχήν, πρέπει να αποσυνδέσουμε τα πρότυπα της ομορφιάς από το μαυρισμένο δέρμα. Το ίδιο το μαύρισμα είναι μια απάντηση του οργανισμού στις βλάβες του DNA των κυττάρων του δέρματος που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Συνεπώς, το μαύρισμα είναι ένα SOS μήνυμα που εκπέμπει το δέρμα όταν εκτίθεται στον ήλιο. Το υγιές δέρμα, το οποίο δεν έχει υποστεί φωτογήρανση είναι το πιο όμορφο δέρμα”.
Απόκτησε sexy μαυρισμένη επιδερμίδα χωρίς φωτογήρανση.
Θέλω να αποκτήσω μαυρισμένη επιδερμίδα! Θέλω να μην εμφανίσω ρυτίδες! Θέλω να μην καταστρέψω το DNA μου! Μπορώ; Η απάντηση είναι “ναι” αρκεί να χρησιμοποιήσεις τα ειδικά προϊόντα μαυρίσματος χωρίς ήλιο, τα οποία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, όπως μας εξηγεί η δερματολόγος: Από τη μία έχουμε τα προϊόντα με άμεσο αποτέλεσμα (bronzers), που περιέχουν χρωστικές όπως το make-up και μόλις εφαρμοστούν προσδίδουν μια πιο σκούρα απόχρωση στην επιδερμίδα, ενώ αφαιρούνται εύκολα με σαπούνι και νερό. Από την άλλη έχουμε τα προϊόντα που περιέχουν διυδροξυασετόνη, μια ουσία που διεισδύει στο επιφανειακό στρώμα των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας (κεράτινη στιβάδα) όπου σταδιακά οξειδώνεται και προσδίδει μια σκουρότερη απόχρωση στο δέρμα. Το αποτέλεσμα διαρκεί για λίγες ημέρες μετά από μια εφαρμογή και φεύγει σταδιακά μέσα σε μια εβδομάδα περίπου με την αποφολίδωση των κυττάρων της επιδερμίδας (ξεφλούδισμα). Τα προϊόντα αυτά θεωρούνται αρκετά ασφαλή αν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ότι υποκαθιστούν το αντηλιακό, διότι δεν προσφέρουν προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

Για να βρεις το προϊόν που θα σου εξασφαλίσει μαυρισμένη επιδερμίδα χωρίς κινδύνους, κάνε κλικ εδώ!

Read More

And More