Site icon TLIFE

Φωτοθεραπεία με blue light για την βελτίωση της ακμής; Κι όμως!

Οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν τη θεραπεία με red light ως την «crème de la crème» της φωτοθεραπείας. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την αποτελεσματικότητά της, πράγματι έχει αντιγηραντικά οφέλη για την επιδερμίδα.

Εκτός όμως από το red light υπάρχει και το blue light το οποίο είναι ιδανικό για ακνεϊκές επιδερμίδες.

Ποια είναι τα οφέλη της φωτοθεραπείας με blue light;

Η φωτοθεραπεία με blue light, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση της ακμής και στην πρόληψη των εξάρσεων προτού εμφανιστούν. Είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματική στη θεραπεία των καρκινικών κυττάρων του δέρματος σε συνδυασμό με φωτοευαισθητοποιητικά φάρμακα. Εντυπωσιακό, έτσι δεν είναι;

Βlue light και ακμή

Το μπλε φως επιδρά απευθείας και σκοτώνει τα βακτήρια (δηλαδή το Cutibacterium acnes) που ευθύνονται για τη δημιουργία ακμής, στοχεύει τα κύτταρα που υπερπαράγουν σμήγμα ή λιπαρότητα και μειώνει τη φλεγμονή.

Όμως τα οφέλη δεν σταματούν εδώ. Οι δερματολόγοι αγαπούν τη φωτοθεραπεία με μπλε φως και για την ψωρίαση, το έκζεμα και άλλες χρόνιες δερματικές παθήσεις.

 

Πώς λειτουργεί;

Η ελεγχόμενη χρήση μπλε φωτός σε συγκεκριμένα μήκη κύματος στοχεύει διαφορετικούς τύπους κυττάρων για να αντιμετωπίσει προβλήματα του δέρματος. Με συνεχή χρήση, η θεραπεία με μπλε φως θα καθαρίσει τις εξάρσεις σου και θα περιορίσει την ακμή σου. Για το σπίτι, σου προείνω συνδυαστική χρήση μπλε φωτός με τοπικά προϊόντα που περιέχουν φωτοσώματα (δηλαδή, ενεργοποιούνται από το φως) ώστε να ενισχύονται τα αποτελέσματα.

Είναι το μπλε φως της θεραπείας διαφορετικό από το μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών ή το UV φως; Εδώ τα πράγματα γίνονται λίγο πιο τεχνικά, αλλά να θυμάσαι το εξής: Η ιατρική θεραπεία με μπλε φως είναι διαφορετική τόσο από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) όσο και από το μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές.

Το μπλε φως είναι μέρος του φάσματος του ορατού φωτός, δηλαδή αυτού που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι. Το φάσμα του ορατού φωτός κυμαίνεται μεταξύ περίπου 400 και 700 nm, ενώ το UV φως έχει μικρότερα μήκη κύματος, μεταξύ 100 και 400 nm. Σε αυτά τα μικρότερα μήκη κυμάτων, υπάρχει η υπεριώδης ακτινοβολία, η οποία είναι υπεύθυνη για τη φωτογήρανση, τα εγκαύματα και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Από την άλλη, η φωτοθεραπεία με blue light και το μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος, όμως: H φωτοθεραπεία με μπλε φως είναι ελεγχόμενη και χρησιμοποιείται σε πολύ μεγαλύτερη ένταση για να στοχεύσει συγκεκριμένες δερματικές παθήσεις.

Υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις από τη θεραπεία με μπλε φως;

Αν και η χρήση συσκευών blue light στο σπίτι είναι εξαιρετική για την αντιμετώπιση της ακμής, για ορισμένους τύπους της μπορεί να χρειαστεί συνδυαστική θεραπεία με τοπικά προϊόντα, χάπια ή άλλες μεθόδους.

Επίσης, μια μόνο θεραπεία δεν αρκεί. Για να δεις αποτελέσματα, θα πρέπει να κάνεις εντατικές συνεδρίες. Σημαντικό: Aν έχεις μέλασμα, θα πρέπει να χρησιμοποιείς LED συσκευές με blue light με φειδώ γιατί μπορεί το πρόβλημά σου να γίνει εντονότερο.

Φωτογραφίες: @istock.

 

© 2025 tlife.gr