Γιατί η κρέμα σου πρέπει να περιέχει ρετινόλη!

Αν έχεις υπάρξει έστω και πέντε λεπτά στην ζωή σου beauty editor θα έχεις ακούσει για εκείνο το συστατικό που κάνει τα πάντα: βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής, λειαίνει τις λεπτές ρυτίδες, βοηθά να εξαφανίσεις τις πανάδες. Αν, πάλι, δεν έχεις αυτή την επαγγελματική ιδιότητα, θα έχεις διαβάσει κάπου πρόσφατα για αυτό το συστατικό. Γιατί ξαφνικά όλες οι stars δηλώνουν πως η κρέμα τους το περιέχει με τελευταίο παράδειγμα την Kim Kardashian.

Προς αυτή την κατεύθυνση, βεβαίως, έχει βοηθήσει και ένα καινούργιο σχετικά brand, το “The Ordinary”, το οποίο πουλά σε μπουκαλάκια αυτούσια δραστικά συστατικά της κοσμετολογίας και μάλιστα αρκετά οικονομικά.

Ένα τέτοιο δραστικό συστατικό, λοιπόν, είναι η ρετινόλη. Μιλήσαμε με τον δερματολόγο των διασήμων, Στέλιο Αγγελίδη, και παρακάτω σου κάνουμε όλες τις συστάσεις για να μάθεις τα τι, πώς αλλά και όλους τους λόγους που πρέπει να το περιέχει η κρέμα σου!

Τι είναι η ρετινόλη;

“Η ρετινόλη είναι η ενεργή μορφή βιταμίνης Α που είναι η πιο σημαντική βιταμίνη του δέρματος, γιατί έχει έναν θεμελιώδη ρόλο στον έλεγχο των βασικών λειτουργιών των κυττάρων του δέρματος”, τονίζει ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης.

Τι κάνει η ρετινόλη;

Η σωστότερη ερώτηση θα ήταν “τι δεν κάνει η ρετινόλη”, αφού όπως είπαμε και παραπάνω χρησιμοποιείται από περιπτώσεις ακμής μέχρι και για αντιγήρανση. Να, όμως, τι λέει ο δερματολόγος: “Οι κρέμες με ρετινόλη δρουν βαθιά στα κύτταρα μας μέσα κι έχουν δράση σαν τις ορμόνες, δίνοντας εντολές κατευθείαν στον πυρήνα των κυττάρων του δέρματος μας. Επιταχύνουν την ανανέωση των κυττάρων, αυξάνουν τη σύνθεση του κολλαγόνου άρα μειώνονται οι ρυτίδες, μειώνουν τη λιπαρότητα, τα άσπρα και μαύρα στίγματα της ακμής, το δέρμα γίνεται λείο, πιο ενυδατωμένο και μειώνουν και τις πανάδες. Άρα, σε γενικές γραμμές βελτιώνει την υφή του δέρματος και ενισχύει τη λάμψη της επιδερμίδας. Δεδομένου του αντιοξειδωτικού δυναμικού της, μάχεται ενάντια των ελεύθερων ριζών και επιπλέον ενεργεί στην ρύθμιση των μελανοκυττάρων. Καθώς διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενώ ενισχύει την περιεκτικότητα του υαλουρονικού οξέως”.

Τι θα δω τις πρώτες  μέρες στην επιδερμίδα μου;

“Η ρετινόλη συχνά προκαλεί απαλή απολέπιση του δέρματος κατά τα πρώτα στάδια χρήσης. Καθώς η επιφάνεια των κυτταρικών τοιχωμάτων αναπτύσσει περισσότερους ρετινοικούς υποδοχείς, ο ερεθισμός εξαφανίζεται”, επισημαίνει ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης. Άρα, μια ήπια απολέπιση τις πρώτες μέρες είναι στο πλαίσιο του φυσιολογικού.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω ρετινόλη;

Αν και η ρετινόλη έχει μοναδικές και πολλαπλές ιδιότητες σε δερματικά προβλήματα, δείχνει να είναι περισσότερο ανεκτή σε λιπαρά δέρματα παρά σε λεπτά και ξηρά. Αν, λοιπόν, ανήκεις σε αυτή την κατηγορία τις πρώτες μέρες καλό είναι να την χρησιμοποιήσεις εναλλάξ με την κλασική κρέμα νυκτός σου ώστε η επιδερμίδα σου να συνηθίσει σταδιακά. Αν μετά από μια εβδομάδα δεν εμφανίσεις ερεθισμό, μπορείς να εντάξεις μια τέτοια κρέμα στην καθημερινότητά σου.

Ρετινόλη και συσκευασία: τι πρέπει να προσέξεις!

Όπως και οι άλλες μορφές βιταμίνης Α είναι πολύ ευαίσθητη στο φως, στον αέρα (οξυγόνο) και στο νερό και έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής. Γι’ αυτό το λόγο οι κρέμες με βιταμίνη Α δε θα πρέπει να συσκευάζονται σε συμβατικά γυάλινα βαζάκια με μεγάλο στόμιο, καθώς η βιταμίνη Α στο επάνω μέρος της κρέμας θα οξειδωθεί λόγω της έκθεσής της στον αέρα και το φως και δε θα προσφέρει στο δέρμα τη δόση της βιταμίνης Α που πρέπει. Εν ολίγοις, λοιπόν, προτίμησε τα σωληνάρια και τσάκρε οπωσδήποτε την ημερομηνία λήξης από την στιγμή που ανοίξεις μια τέτοια κρέμα. Η ημερομηνία λήψης αναγράφεται στο πίσω μέρος της συσκευασίας και πρόκειται για ένα νούμερο δίπλα από το γράμμα “Μ”, δηλαδή “μήνες”. Συνήθως θα δεις να γράφει 6Μ ή 12Μ. Ένα καλό trick για να θυμάσαι πάντα πότε την άνοιξες είναι να κολλήσεις με sticker πάνω την ημερομηνία.

Πότε και πώς την χρησιμοποιώ;

Στην πιο “πρακτική” ερώτηση το λόγο έχει ο γιατρός. Να, λοιπόν, τι μας απάντησε ο Στέλιος Αγγελίδης: “η βιταμίνη Α πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά. Σε περίπτωση εφαρμογής κατά την διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να συνοδεύεται από αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες C, E και η βήτα καροτίνη, ώστε να προστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ταυτόχρονα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται ένα αξιόπιστο αντιηλιακό προϊόν με φίλτρα για προστασία από τη UVA ακτινοβολία, αντί μια κρέμα SPF. Επιπλέον, η βιταμίνη Α πρέπει να εφαρμόζεται και κάθε βράδυ στο δέρμα για να αποκαταστήσουμε την ποσότητα που έχει χαθεί κατά την διάρκεια της ημέρας”. Αυτό που πρέπει να κρατήσεις ως SOS σε κάθε περίπτωση όταν χρησιμοποιήσεις κρέμα με ρετινόλη: ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ!

Προϊόντα με ρετινόλη που μας αρέσουν

1. Skin Restart Vitamin A Cream Booster, Frezyderm, €12.78. Εμπλουτίζει με ρετινόλη (βιταμίνη Α) την καθημερινή κρέμα νύχτας και ενισχύει την αναδόμηση του δέρματος ακόμη και σε συνθήκες υψηλού οξειδωτικού stress, μειώνει την παρουσία ελευθέρων ριζών. Εφαρμόζεις από 1 σταγόνα σε μέτωπο, πηγούνι, παρειές και απλώνεις σε όλο το πρόσωπο με κυκλικές κινήσεις. Συνεχίζεις με την καθημερινή σου κρέμα ή τον ορό.

2. Κρέμα ματιών LRP Redermic, La Roche Posay, €28.24. Περιέχει ρετινόλη που λειαίνει λεπτές γραμμές και ρυτίδες καθώς και καφεϊνη που την καθιστά ιδανική για τους μαύρους κύκλους.

3. DOS Retinol Night Treatment 50ml, €79.00, beauty-hall.gr . Εντατική θεραπεία αντιγήρανσης και ανάπλασης της επιδερμίδας. Χρησιμοποίησε οπωσδήποτε την αντηλιακή σου το επόμενο πρωί.

4. Murad Retinol Youth Renewal Serum, Murad, €85.00, beauty-hall.gr Ένας ισχυρός αλλά ήπιος ταυτόχρονα ορός χάρη στην αποκλειστική Τεχνολογία Ρετινόλης 3πλής Δράσης.

5. Cellular Power Charge Night, La Prairie, €484.24. Αυτό το προϊόν νύχτας συνδυάζει ρετινόλη, ένα σύμπλεγμα πεπτιδίων επανόρθωσης και ένα συστατικό επιτάχυνσης της οξυγόνωσης, με το αποκλειστικό ισχυρό κυτταρικό σύμπλεγμα της La Prairie για επαναφόρτιση των κυττάρων του δέρματος. Δρα για την εξομάλυνση της υφής του δέρματος, τη μείωση των ρυτίδων και των μελαγχρωματικών κηλίδων, την ελαχιστοποίηση της εμφάνισης των πόρων και τη διατήρηση της σφριγηλότητας… και όλα αυτά κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Read More

And More