Γιατί το προϊόν που θα επιλέξεις για το πλύσιμο του προσώπου σου πρέπει να έχει χαμηλό PH σύμφωνα με τους δερματολόγους

Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο όργανό μας. Γιατί το να φροντίσεις να έχεις ένα καλό δέρμα δεν είναι μια και τόσο απλή υπόθεση. Στην πραγματικότητα, είναι δύσκολο γιατί είναι… πολυπαραγοντικό. Πρέπει τα προϊόντα που θα επιλέξεις να έχουν τα σωστά συστατικά που δεν θα ερεθίσουν την επιδερμίδα σου, τα σωστά συστατικά που θα είναι ιδανικά για τις ανάγκες σου και επίσης θα έχουν το σωστό PH που δεν θα λειτουργεί εις βάρος του PH που έχει η επιδερμίδα σου.

Αρκετά πολύπλοκο; Είναι, αλλά ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης το έκανε για μια ακόμη φορά απόλυτα κατανοητό. Παρακάτω θα μάθεις γιατί το PH είναι σημαντικό αλλά και γιατί πρέπει να επιλέγεις προϊόντα με χαμηλό PH.

Τι είναι το PH

“Το PH είναι μονάδα μέτρησης που δείχνει πόσο όξινο ή πόσο αλκαλικό είναι κάτι”, μου εξηγεί ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης. Όσο για το τι είναι όξινο και τι αλκαλικό, ιδού η σημείωση που πρέπει να κρατήσεις:

ΟΞΙΝΟ: 0-6 PH

ΟΥΔΕΤΕΡΟ: 7 PH

ΑΛΚΑΛΙΚΟ: 8-14 PH

“Η επιδερμίδα μας έχει ουδέτερο PH κι εμείς με ότι κάνουμε σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε ή να επαναφέρουμε το PH. Αυτό θα φέρει καλύτερη λειτουργία του φραγμού του δέρματος (φαντάσου ότι ο φραγμός είναι κάτι σαν την μεμβράνη της επιδερμίδας), ενώ όταν η επιδερμίδα είναι υγιής γίνεται πιο εύκολη διαπερατότητα των ενεργών μορίων που βάζουμε με κρέμες για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε”, μου εξηγεί ο γιατρός. Τι σημαίνει αυτό πιο απλά; Όταν έχουμε καταστρέψει το PH της επιδερμίδας αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταστρέφουμε και τον φραγμό. Σε αυτή την περίπτωση, όποιο προϊόν και αν βάλουμε με ρετινόλη, βιταμίνη C ή οτιδήποτε, το προϊόν δεν θα έχει καλή διείσδυση και θα είναι σαν να μην το έχουμε βάλει καθόλου!

Γιατί το προϊόν που πλένουμε το πρόσωπό μας πρέπει να έχει ελαφρώς όξινο PH

“Η περιποίηση του δέρματος έχει τρία στάδια: το καθαριστικό μας, η τοπική αγωγή και οι θεραπείες στο ιατρείο”, μου εξηγεί ο Στέλιος Αγγελίδης και συνεχίζει: “Το καθαριστικό που επιλέγουμε θα πρέπει να είναι ελαφρώς όξινο (4-6) ακριβώς γιατί το πρόσωπό μας λειτουργεί πολύ καλύτερα σε αυτά τα επίπεδα PH αλλά και γιατί το νερό από μόνο του είναι αλκαλικό και ανεβάζει το PH. Τα περισσότερα σαπούνια που υπάρχουν έχουν ουδέτερο PH (7) και οι περισσότερες κρέμες που υπάρχουν στο εμπόριο είναι αλκαλικές. Ο λόγος; Αν το όξινο γίνει περισσότερο όξινο (συνήθως γίνεται συνεργικά με το καθαριστικό και την κρέμα όταν δεν υπάρχει παρακολούθηση), τότε το δέρμα μπορεί να παραγίνει όξινο και να αντιδράσει. Θέλουμε το PH να είναι κοντά στο 5 και όχι στο 3! Από την άλλη, ένα α καθαριστικό ή προϊόν που περιέχει υψηλό PH θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως ξηρότητα, φραγμένους πόρους και ακμή σε ορισμένους τύπους δέρματος”, τονίζει ο γιατρός.

Πώς θα καταλάβουμε αν το προϊόν καθαρισμού που χρησιμοποιούμε είναι όξινο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι να “διαβάσεις” αν το προϊόν καθαρισμού που χρησιμοποιείς για το πρόσωπό σου είναι όξινο και άρα βοηθά την διατήρηση του PH της επιδερμίδας στα σωστά επίπεδα. “Τα καθαριστικά χαμηλού PH τείνουν να διαθέτουν υφή γαλακτώματος ή κρέμας, η οποία είναι λιγότερο ξηρή από έναν αφρό (μία δημοφιλής μορφή που λαμβάνουν τα καθαριστικά με υψηλό PH). Τα υψηλότερα καθαριστικά PH μοιάζουν περισσότερο με “απορρυπαντικά” που καθαρίζουν καλά το δέρμα. Αυτά είναι τα καλύτερα στο λιπαρό δέρμα που μπορεί να αντέξει την αφυδάτωση ενός καθαριστικού που δρα σαν επιφανειοδραστική ουσία”, τονίζει ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης. Πάντως, ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσεις εάν το καθαριστικό είναι ή όχι ισορροπημένο με το PH είναι να δεις εάν έχει φυσαλίδες. Σε αυτή την περίπτωση, σημαίνει ότι είναι ένα καθαριστικό με υψηλό PH, άρα αλκαλικό και αυτό που κάνει είναι να απογυμνώνει τον όξινο μανδύα του δέρματος”.

Γιατί το PH είναι τόσο σημαντικό και πώς μπορώ να το επαναφέρω

“Όταν διορθώνουμε την ισορροπία του PH του δέρματός μας, αυτό που κάνουμε είναι να επαναφέρουμε τη λειτουργία φραγμού του δέρματος πίσω στη βέλτιστη κατάσταση ισορροπίας, όπου μπορεί να απορροφήσει αποτελεσματικά την ενυδάτωση που χρειάζεται και να αποκρούει πράγματα που ερεθίζουν το δέρμα, ελαχιστοποιώντας έτσι τα παραπάνω. Το πρώτο βήμα για να επιστρέψεις το δέρμα σου στην τροχιά, είναι να αποκλείσεις τα σκληρά συστατικά και να επιλέξεις ισορροπημένα προϊόντα τα οποία θα θεραπεύσουν το δέρμα σου. Η επιστροφή στα βασικά (με ισορροπημένη πλύση προσώπου και λοσιόν) για μερικές εβδομάδες μπορεί να ηρεμήσει τα προβλήματα του δέρματος και να προετοιμάσει το δέρμα για στοχευμένες θεραπείες. Εάν το δέρμα σου δεν είναι σωστά ισορροπημένο, αυτά τα ισχυρά συστατικά δεν θα έχουν την ευκαιρία να διεισδύσουν πραγματικά στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος και μπορεί να ενοχλούν εξαιτίας ενός σπασμένου δερματικού φραγμού”, τονίζει ο γιατρός.

Greek Yoghurt Korres. Αφρώδης κρέμα καθαρισμού με προβιοτικά που φροντίζουν τον υδρολιπιδικό φραγμό και το PH της επιδερμίδας.

Holifrog Superior Omega Nutritive Gel Wash, In Beauty Pharma, €36.00

Alpha- H Balancing Cleanser, €29.95, Sephora. Μια απαλή και κρεμώδης λοσιόν που αφαιρεί κάθε ίχνος μακιγιάζ από το πρόσωπο και τα μάτια, διατηρώντας την ισορροπία της επιδερμίδας.

Pai Camélia & Rose – Gentle Hydrating Cleanser, €56.50. Προϊόν καθαρισμού ειδικά μελετημένο για την πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα.

Read More

And More