Ποιος barista φτιάχνει τον καλύτερο καφέ Buondi στην Ελλάδα; Έχουμε την απάντηση!

Ο καφές είναι τέχνη και όπως είναι φυσικό έχει πολλούς… τεχνίτες! Τους λένε… baristi και αναλαμβάνουν όπου καθίσεις για να απολαύσεις τον καφέ σου να σου παρέχουν τον καλύτερο! Ποιος όμως είναι ο κορυφαίος barista στην Ελλάδα; Και τι έκανε για να αναδειχτεί νικητής; Τι καφέ προσέφερε στους εκλεκτούς κριτές και πώς τους εντυπωσίασε;

Για τρίτη χρονιά η ομάδα της Nestlè Professional με οδηγό το Buondi Caffè, διοργάνωσε το διαγωνισμό που έχει αναδειχθεί πλέον σε θεσμό για την κοινότητα των baristi.

Το Buondi Barista Challenge ΙΙΙ έλαβε χώρα σε τρεις φάσεις, τα προκριματικά, τους ημιτελικούς που με μεγάλη αγωνία πραγματοποιήθηκαν σε 5 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Χίο, Αθήνα) και το μεγάλο τελικό όπου οι 6 πανάξιοι finalist μας εξέπληξαν θετικά με το ταλέντο και τις γνώσεις τους γύρω από τον καφέ!

Μεγάλος πρωταγωνιστής σε όλη τη διαδρομή ο μονοποικιλιακός καφές Buondi Honduras. Με ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά – λόγω του ηφαιστιογενούς εδάφους που καλλιεργείται – και ποικιλομορφία αρωμάτων, ο Buondi Single Origin Honduras έδωσε την ευκαιρία στους διαγωνιζόμενους να ταξιδέψουν τους κριτές με τις δημιουργίες τους.

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου η αγωνία των 6 καλύτερων baristi κορυφώθηκε. Από νωρίς οι υποψήφιοι είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο του τελικού προκειμένου να δούνε όλες τις τελικές λεπτομέρειες και να συγκεντρωθούν στην τελευταία τους αποστολή.

Κριτές της βραδιάς άνθρωποι του χώρου με πλούσια εμπειρία. Ο Τάσος Δεληχρήστος, Coffee in Good Spirits World Champion 2008, SCAE trainer & κριτής σε παγκόσμια πρωταθλήματα, ο Σταύρος Λαμπρινίδης, Ibrik World Champion 2014, SCAE trainer& κριτής σε παγκόσμια πρωταθλήματα, ο Πασχάλης Καστανάς, Innovations & Technology Manager, Nestlè Ελλάς Α.Ε. και ο Τάσος Ποθουλάκης, Technical Support and Trade Assets Manager, Nestlè Ελλάς Α.Ε. ήταν εκείνοι που ανέδειξαν τον καλύτερο barista για το 2016.

Το διαγωνιστικό σκέλος ήταν γεμάτο αγωνία και ανατροπές με μεγάλο νικητή της βραδιάς να αναδεικνύεται ο Χρήστος Γιαγκουδάκης από τη Βόρειο Ελλάδα. Ο νικητής, σε ηλικία μόλις 29 ετών, ασχολείται 8 χρόνια επαγγελματικά με τον καφέ και εργάζεται στο 180˚ Sun & Lounge στην Καβάλα. Ο Χρήστος κέρδισε τις εντυπώσεις και πέρασε με επιτυχία όλες τις φάσεις του τρίτου Buondi Barista Challenge, επιδεικνύοντας την αρτιότητα τόσο των γνώσεων του όσο και τις τεχνικές ικανότητες στο να προσφέρει υψηλής ποιότητας ροφήματα καφέ.

Ένας τόσο νέος άνθρωπος με ένα τόσο ξεχωριστό κοκτέιλ δεν ήταν δυνατόν να μην μας κεντρίσει το ενδιαφέρον γι’ αυτό μιλήσαμε με τον Χρήστο και ιδού τι μας είπε για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό!

“Η εμπειρία μου στο Buondi Barista Challenge III ήταν σίγουρα μοναδική και, συγκριτικά με την περσινή μου συμμετοχή στο Nestlè Chocolate Barista, πιο κοντά στο αντικείμενο ενασχόλησής μου. Σίγουρα ήταν μια ευκαιρία να αναδείξω όλα όσα πάνω στα οποία εξασκούμαι, τόσο κατά την ώρα εργασίας μου, όσο και στον ελεύθερό μου χρόνο. Ήταν κάτι που δεν θα δίσταζα να επαναλάβω, ακόμα κι αν η έκβαση ήταν διαφορετική, καθώς ήρθα σε επαφή με άτομα με τεράστια εμπειρία στο χώρο, τα οποία εκτιμώ βαθύτατα”.

Ποια ήταν η συνταγή του κοκτέιλ καφέ που τον έφερε στην πρώτη θέση; “Ξεκίνησα έχοντας σαν βάση τα χαρακτηριστικά και τις νότες του καφέ που χρησιμοποίησα, δηλαδή την καραμέλα, την σοκολάτα γάλακτος αλλά και νότες αρωματικού ξύλου. Τα υλικά που χρησιμοποίησα βασίστηκαν στις γεύσεις, αλλά και την οξύτητα, οι οποίες θα κολάκευαν τα χαρακτηριστικά αυτά. Χρησιμοποίησα λοιπόν σουμάδα, η οποία έχει ως βασικό συστατικό το κάστανο, γάλα αμυγδάλου καθώς και σιρόπι αμύγδαλο, δημιουργώντας έτσι μια παλέτα ξηρών καρπών μέσα στο ρόφημα. Τέλος, προσέθεσε λίγο σιρόπι βύσσινο για να ισορροπήσω την οξύτητα του ροφήματος και να αποκτήσω ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα”.



Τα μελλοντικά του σχέδια; Φυσικά το ταξίδι στη Βουδαπέστη! “Δεν θα ανταγωνιστώ, αλλά η παρουσία μου θα περιοριστεί στο ρόλο του θεατή. Παρόλα αυτά, θα είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία και ελπίζω σύντομα να μου δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχω κι εγώ, αυτή τη φορά ως διαγωνιζόμενος”.


Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι υπόλοιποι 5 φιναλίστ ήταν εξαιρετικοί και ανταμείφθηκαν για τη συμμετοχή τους με SCAE trainings και όμορφα δώρα: Γιώργος Βασιλάκης – Grinders (Χίος), Θοδωρής Γκότσης – Mr. Peacock (Αθήνα), Αλέξανδρος Καραλουκάς – Lamilu Coffee (Αθήνα), Βασίλης Διονυσόπουλος – Dose (Πάτρα), Χάρης Υφαντής – Το καφεδάκι μου (Ηράκλειο Κρήτης).

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα εντυπωσιακό πάρτυ όπου τραγούδησαν live οι Alcatrash.
H ομάδα της Nestlè Professional και ο Buondi Caffè, ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους επαγγελματίες του καφέ με ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις.

Sponsored by Buondi Caffee

Read More

And More