Τα θρυλικά κουρέματα του Vidal Sassoon που άφησαν ιστορία!

Ο Vidal Sassoon, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι πολλά περισσότερα από ένα… brand περιποίησης μαλλιών που κάποτε υπήρχε σε κάθε μπάνιο! Ο Vidal Sassoon, ο οποίος έφυγε χθες από την ζωή, έχτισε μια τεράστια καριέρα και είναι ίσως ο πιο διάσημος κομμωτής που άφησε ιστορία! Ακριβώς όπως και τα διάσημα κουρέματά του.

Ας τολμήσω έναν παραλληλισμό: ο Vidal Sassoon ήταν η Coco των μαλλιών! Γιατί, όπως ακριβώς εκείνη απελευθέρωσε τις γυναίκες από τα μακριά, υπερβολικά φουρό και τους κορσέδες, έτσι και ο Vidal ανακαλύπτοντας κουρέματα όπως το pixie cut ή το bob έκανε τις γυναίκες να νιώθουν πιο άνετα με τα μαλλιά τους. Ανακάλυψαν πρακτικά χτενίσματα χωρίς όμως να θυσιάσουν το στιλ τους στον βωμό της πρακτικότητας! Και κάπως έτσι, ο Vidal σημάδεψε τα 60’s! Ποια, όμως, είναι τα πιο διάσημα κουρέματα του Vidal Sassoon που άφησαν ιστορία; Στα συστήνω!

Το pixie cut της Mia Farrow

Ο Roman Polanski ανέθεσε στιν Vidal Sassoon το κούρεμα της Mia Farrow για την ταινία “Το μωρό της Ρόζμαρι”. Κι εκείνος, δημιούργησε ένα θεαματικό pixie cut, δίνοντας πρώτη φορά τόσο θηλυκή διάσταση σε τόσο κοντά, tomboy μαλλιά. Το κούρεμα της Mia Farrow έγινε σε μορφή συνέντευξης τύπου, αφού δημοσιογράφοι και φωτογράφοι ήταν εκεί και παρακολουθούσαν live την μεταμόρφωσή της. Το συγκεκριμένο κούρεμα, το pixie cut, είναι τόσο hot ώστε ακόμη και σήμερα πολλές stars εμπνέονται από αυτό με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Emma Watson. Η τελευταία, βεβαίως, σήμερα φοράει extensions για τις ανάγκες του ρόλου της στην νέα ταινία με τίτλο Bling Ring (δες εδώ το σχετικό άρθρο).

Το Nancy Kwan κούρεμα

Η ηθοποιός Nancy Kwan μπήκε στο κομμωτήριο του Vidal Sassoon με μαλλιά που έφταναν πιο κάτω από την μέση. Και ο Vidal Sassoon τόλμησε να της τα κόψει τόσο κοντά όσο βλέπεις στην photo και ήταν το ίδιο κούρεμα με το οποίο πρωταγωνίστησε λίγο αργότερα στην ταινία “The Wild Affair”. Μάλιστα, ο Vidal ήταν τόσο σίγουρος ότι το συγκεκριμένο haircut θα γινόταν τεράστιο hit, ώστε πήρε τηλέφωνο τον διάσημο φωτογράφο Terence Donovan και αμέσως μετά το κούρεμα πήγαν όλοι μαζί στο στούντιό του για φωτογράφιση. Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στην βρετανική Vogue και αμέσως το Nancy Kwan haircut έγινε τεράστιο hit. Ουσιαστικά, πρόκειται για το bob καρέ που επαναλάνσαρε η Victoria Beckham.

5 point cut

To 1963 το μοντέλο Grace Coddington και μετέπειτα creative director της Vogue, πέρασε την πόρτα του κομμωτηρίου του Vidal Sassoon. Κι εκείνος της δημιούργησε αυτό το πιο έντονο bob καρέ το οποίο μπήκε επίσης στην λίστα με τα πιο χαρακτηριστικά haircuts της δεκαετίας του ’60! Το όνομά του; 5 point cut!

Angle cut

Angle cut ή αλλιώς… κούρεμα με γωνίες ονομάτηκε το κούρεμα που δημιούργησε ο Maurise Tidy, ένας από τους hair stylists του Vidal Sassoon, στο μοντέλο Jean Rollins.

Shorter bob

Καθώς τα 60’s προχωρούσαν τα bob κουρέματα γίνονταν όλο και πιο κοντά με εντονότερες γωνίες. Αυτό το κούρεμα ήταν μεγάλο hit το 1965.

Μακρύ bob με έντονη χωρίστρα

Η σχεδιάστρια Mary Quant ήταν μια από τις κολλητές φίλες του Vidal με επίσης πολύ χαρακτηριστικό haircut. Στην ταινία που κυκλοφόρησε αργότερα (2010), εκείνη φαίνεται να του λέει: “Μπορεί εγώ να σχεδίαζα ρούχα, αλλά εσύ έκανες την κορυφή!”.

Εναλλακτικό pixie crop

Ένα ακόμη πολύ εντυπωσιακό κούρεμα ήταν και αυτό που δημιούργησε ο Vidal στην δεύτερη γυναίκα του και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του, Beverly Sassoon. Εδώ με ένα εναλλακτικό pixie crop μετά το ταξίδι τους στην Αμερική. H photo είναι τραβηγμένη στο αεροδρόμιο του Heathrow.

Όλα τα διάσημα κουρέματα σε ένα shooting!

Το 1993 ο Vidal Sassoon γιορτάζει τα 50 χρόνια καριέρας του. Με αφορμή αυτό γίνεται μια φωτογράφιση με όλα τα haircuts που άφησαν ιστορία! Και είναι όλα αγαπημένα μέχρι και σήμερα!

Και κάπως έτσι, λέω να χαιρετήσουμε τον Vidal Sassoon- τον άνθρωπο που έδωσε στιλ στα μαλλιά μας- με ένα video.

…Το βράδυ, πάντως, θα δω το Vidal Sassoon The Movie για… πολλοστή φορά! Έτσι, για να θυμηθώ ξανά τον άνθρωπο που άλλαξε την ζωή με ένα ψαλίδι!

Read More

And More