Eπιτέλους! Νέο laser επιτρέπει την αποτρίχωση και το καλοκαίρι!

Eπιτέλους! Νέο laser επιτρέπει την αποτρίχωση και το καλοκαίρι! | tlife.gr

Αυτή την στιγμή που σου γράφω αυτό το άρθρο ζω τον εφιάλτη του καθημερινού ξυρίσματος, ή σχεδόν καθημερινού! Έκανα την πρώτη συνεδρία αποτρίχωσης με laser στα πόδια τον Μάρτιο και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά (ξέρεις τι αγχολυτικό που είναι να μην έχεις την έννοια της τριχοφυϊας και να μην ξοδεύεις τον χρόνο σου στο μπάνιο;). Ωστόσο, η εντονή του δερματολόγου μου ήταν ρητή: «Θα τα πούμε ξανά τον Οκτώβριο!».

Αν το έχεις ήδη δοκιμάσει σίγουρα θα ξέρεις ότι είναι απαγορευτικό να κάνουμε laser τους καλοκαιρινούς μήνες! Λοιπόν, το πολύ ευχάριστο νέο είναι ότι πρέπει να ξεχάσεις την παραπάνω πληροφορία. Γιατί πλέον υπάρχει μια εξελιγμένη γενιά αποτριχωτικών laser, τα Soprano laser που μας επιτρέπουν να κλείσουμε ραντεβού ακόμη και μερικές μέρες πριν τις διακοπές μας. Ο Μιλτιάδης Λάγιος, Πλαστικός-Επανορθωτικός Χειρουργός, μας αποκαλύπτει όλο το know how του νέου laser αλλά και πολλά ακόμη tips για να σωστή και υγιή αποτρίχωση χωρίς κινδύνους!

Laser το καλοκαίρι! Γιατί απαγορευόταν και ποιο μηχάνημα φέρνει την επανάσταση!
Είναι σωστό με τα κλασικά laser να αποφεύγεται η αποτρίχωση τους καλοκαιρινούς μήνες και αυτό γιατί λόγω της υπερδιέγερσης των μελανοκυττάρων του δέρματος (αύξηση της υπέρχρωσης του δέρματος) μεγάλο μέρος της ενέργειας απαρροφάται από το δέρμα και λιγότερο από τους θύλακες των τριχών. Τελευταία, όμως, μέσω των καινούριων laser (Soprano) και της πατενταρισμένης ρομποτικής λειτουργίας SLR είναι εφικτή η αποτρίχωση και τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό το μηχάνημα ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα (από την εταιρεία ALMA –Laser Soprano).

Κι αν το κάνω μπορώ να βγω στον ήλιο την επόμενη κιόλας μέρα;
Για τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα καλό θα είναι να αποφεύγεται η μεγάλη έκθεση στον ήλιο.

Μια ίσον καμία!
Ποτέ η αποτρίχωση δεν επιτυγχάνεται με μια φορά. Οι τρίχες έχουν τρία στάδια ανάπτυξης, το αναγενές, το μεσογενές και το τελογενές. Κρίνεται, λοιπόν, απαραίτητο απ᾽ὀλα τα διεθνή πρωτόκολλα να λάβουν χώρα τρεις αρχικές συνεδρίες με μεσοδιάστημα 6-8 εβδομάδων για να χτυπήσουμε και τα τρία στάδια ανάπτυξης της τρίχας. Μετά θα πρέπει να επαναληφθεί όταν ξαναβγούν νέες τρίχες, γεγονός που εξαρτάται από πολλούς ιδιοσυγκρασιακούς παράγοντες. Γενικά, ωστόσο, θα χρειαστούν 5-6 συνεδρίες για τις περιοχές του κορμού.

Από συνεδρία σε συνεδρία: τι κάνω;
Αν η αποτρίχωση γίνει σωστά δε θα χρειαστεί να ξυριστείτε στο μεσοδιάστημα των συνεδριών, αν, ωστόσο, για κάποιο λόγο καθυστερήσετε την επίσκεψη στο γιατρό σας, ναι, μπορείται να ξυριστείτε, όχι όμως τις τελευταίες 10 ημέρες πριν την επίσκεψη για να μπορεί εκείνος να εκτιμήσει τις υπό αποτρίχωση περιοχές.

Ξανθιές VS Μελαχρινές
Είναι αλήθεια ότι τα laser δεν έχουν αποτελέσματα στις ανοιχτόχρωμες τρίχες και τούτο γιατί το laser είναι ακτίνα φωτός, το οποίο απορροφάται από το χρώμα της μελανίνης που έχει η τρίχα, επομένως μια ανοιχτόχρωμη τρίχα με ελάχιστη ή καθόλου μελανίνη δε θα απορροφήσει και την αναγκαία ενέργεια για την αποτρίχωση. Ωστόσο, υπάρχουν συνεργικά μηχανήματα laser με ραδιοσυχνότητες, τα οποία έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τα κλασικά laser και τούτο γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ενέργεια που απορροφάται μέσω των ραδιοσυχνοτήτων. Τέτοιο laser είναι το Galaxy που συνδυἀζει IPL με RF. Θα πρἐπει, όμως, να προηγηθεί δοκιμή στις υπό αποτρίχωση περιοχές, χωρίς φυσικά να επιβαρύνεται οικονομικά ο ασθενής, να εκτιμάται το αποτέλεσμα και να ενημερώνεται διεξοδικά ο ενδιαφερόμενος. Το σίγουρο είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν περισσότερες συνεδρίες από τις σκουρόχρωμες τρίχες. Το ως άνω μηχάνημα από προσωπική εμπειρία έχει δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα στις ανοιχτόχρωμες τρίχες.

Μπορεί να κινδυνέψω;
Εφόσον γίνει από έμπειρο γιατρό, ο οποίος και θα ρυθμίσει όλες τις παραμέτρους της θεραπείας, όχι, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Ενδεχομένως σε μεγάλη ένταση ή εφόσον χρησιμοποιείται και RF και ο ασθενής κουνηθεί με συνέπεια να μην εφάπτονται τα ηλεκτρόδια μπορεί να προκληθούν μικρά εγκαύματα εν είδη ηλιακού εγκαύματος.

Μετά την αποτρίχωση τι;
Για ένα εικοσιτετράωρο θα πρέπει να εφαρμόζεται μια κορτιζονούχος αλοιφή, ενώ για τις 2-3 επόμενες ημέρες μια ενυδατική κρέμα που περιέχει Aloe vera είναι καλό να εφαρμοζεται στις πάσχουσες περιοχές. Επίσης χρειάζεται τις πρώτες ημέρες να προστατεύουμε τις περιοχές που έγινε η εφαρμογή με τα κατάλληλα αντιηλιακά προιόντα.

Κόστος
Πάλι είναι μια δύσκολη ερώτηση με εξίσου δύσκολη απάντηση. Το κόστος, λοιπόν, εξαρτάται από την περιοχή στην οποία θα γίνει η αποτρίχωση και το εύρος αυτής. Επίσης, πολλές φορές ο αριθμός των συνεδριών ποικίλει από περιοχή σε περιοχή, επηρεαζόμενος από τυχόν ορμονικά προβλήματα και από άλλους ιδιοσυγκρασιακούς παράγοντες. Όταν η τριχοφυία είναι έντονη σε σημεία όπως μασχάλες, μπικίνι, χέρια, πόδια, πρόσωπο, τα αποτελέσματα φαίνονται από τις 2-3 πρώτες συνεδρίες. Καθώς το laser καταστρέφει διαδοχικά τις γενιές των τριχοθηλακίων, οι επόμενες εφαρμογές laser απέχουν χρονιά όλο και περισσότερο η μία από την άλλη επιτυγχάνοντας, έτσι, σταδιακή επίλυση του προβλήματος. Ωστόσο, ο γιατρός μέσω της εμπειρίας του αφού εξετάσει τον ασθενή θα είναι σε θέση να τον ενημερώσει για τον αριθμό των συνεδριών που θα χρειαστεί και το κόστος για αυτές τις συνεδρίες. Επιπλέον συνεδρίες από αυτές που ο γιατρός προτείνει απ᾽την αρχή κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να γίνονται χωρίς να επιβαρύνεται οικονομικά ο ασθενής.

Βοnus info: το laser μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα σημεία του σώματος, σε γυναίκες και άντρες!

READ more