Ο Γ. Μαρκετάκης μας λέει πώς να φορέσουμε το eyeliner ανάλογα με το σχήμα των ματιών μας!

Το eyeliner αυτό το καλοκαίρι μπαίνει ξανά στην πρώτη γραμμή! Ο Peter Phillips το επέλεξε για την cruise collection και το ντεμπούτο του στον οίκο Dior. H Cara Delevingne στην καμπάνια του YSL φορούσε eyeliner τραβηγμένο αρκετά προς τις εξωτερικές γωνίες. Από την άλλη, εδώ στην Ελλάδα οι δικές μας beloved διάσημες αγαπούν το eyeliner και το βλέπουμε σε κάθε τους φωτογράφιση. Ελένη Μενεγάκη, Ζέτα Μακρυπούλια, Έλενα Παπαρίζου το έχουν ως signature μακιγιάζ τους. Και δεδομένου ότι o Γιάννης Μαρκετάκης είναι αγαπημένος make up artists όλων αυτών των stars, αλλά και δικός μας, το να μας μιλήσει για το eyeliner ήταν… ένα τηλεφώνημα μακριά.

Να, λοιπόν, πώς πρέπει να φοράς το eyeliner σωστά ανάλογα με το σχήμα των ματιών σου! Από τον Γιάννη Μαρκετάκη, official make up artist της Max Factor.

Μικρά μάτια

Αυτό που θέλουν ουσιαστικά τα μικρά μάτια είναι ένα μεγάλωμα του φυσικού ορίου τους ώστε να δείξουν μεγαλύτερα. Άρα στην προκειμένη περίπτωση ο ιδανικός τρόπος να βάλουμε eyeliner είναι από την αρχή του κινητού βλεφάρου μέχρι τον έξω κανθό και αρκετά τραβηχτά, μια μονοκόματη μεγάλη γραμμή. Δηλαδή, αυτή η γραμμή δεν πρέπει να είναι πιο λεπτή μπροστά και να φαρδαίνει πίσω. Αν ουσιαστικά το eyeliner το χωρίζουμε σε δύο κομμάτια- στο σώμα που είναι όλο το κινητό βλέφαρο και στην ουρά του που είναι το κομμάτι που βγαίνει έξω από το κινητό βλέφαρο- στα μικρά μάτια πρέπει να είναι το σώμα μια χοντρή μεγάλη γραμμή η οποία θα βγαίνει αρκετά προς τα έξω ώστε να μεγαλώσει και το πάχος του ματιού αλλά και το μήκος του.

Πυκνόφθαλμα (μάτια πολύ κοντά στη μύτη)

Είναι τα μάτια που είναι κοντά στη μύτη. Εδώ κάνουμε το trick να βάλουμε μισό eyeliner που να σβήνει στη μέση του ματιού. Δηλαδή, η γραμμή να ξεκινάει οριακά από τη μέση του ματιού και προς τα έξω. Να μην τονίζουμε καθόλου τον έσω κανθό. Και όσο μπορούμε, όσο μας παίρνει, τραβάμε την γραμμή στις εξωτερικές γωνίες έτσι ώστε να το απομακρύνουμε κι άλλο από τη μύτη. Σε γενικές γραμμές, πάντως, το ιδανικό eyeliner πρέπει περίπου να καταλήγει εκεί που τελειώνει και το φρύδι.

Αραιόφθαλμα (μάτια πολύ μακριά από τη μύτη)


Πρόκειται για τα μάτια που είναι πολύ απομακρυσμένα από τη μύτη. Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα είναι η ουρά να μην είναι μεγάλη γιατί έτσι θα δημιουργήσουμε την εντύπωση μιας ακόμη μεγαλύτερης απόστασης. Ουσιαστικά, στα αραιόφθαλμα μάτια πρέπει να μπει ένα χοντρό και κοντό eyeliner σε όλο το σώμα, το οποίο, όμως, να τονίζει ιδιαιτέρως τις έσω γωνίες. Με τον τρόπο αυτό πλησιάζουμε τα μάτια προς τη μύτη.
Πρησμένα μάτια με κατεβασμένο καπάκι

Πολλές είναι οι γυναίκες που έχουν μάτια με κατεβασμένο καπάκι στο οποίο δεν φαίνεται το βάθος τους. Σε αυτά τα μάτια δεν ενδείκνυται κανονικά η χρήση eyeliner γιατί ανοίγοντάς τα το “φουσκωτό” μέρος, δηλαδή το πολύ κατεβασμένο καπάκι, θα κρύψει τη γραμμή του eyeliner και θα βλέπουμε μόνο την ουρά. Αυτά τα μάτια, λοιπόν, θέλουν μια άλλη αντιμετώπιση. Πάρε μια σκούρα, καφέ σκιά κατά προτίμηση και πέρασέ την σε όλο το καπάκι και προς τις εξωτερικές γωνίες ώστε να τονίσεις το βάθος. Έπειτα, τοποθέτησε eyeliner ή μολύβι σβησμένο. Έτσι, θα δημιουργήσεις το σχήμα του eyeliner και θα μπορέσεις ουσιαστικά να “ξεφουσκώσεις” τα πρησμένα μάτια. Αυτός ο τρόπος τοποθέτησης του eyeliner είναι αρκετά εναλλακτικός.
Καθοδικά μάτια

Τα καθοδικά μάτια είναι αυτά που έχουν τις εξωτερικές γωνίες κατεβασμένες και που πάντα δείχνουν κάπως θλιμμένα. Εδώ το eyeliner το τοποθετούμε πάντα ανοδικά. Φαντάσου το εξής: αν προεκτείνεις την γραμμή των κάτω βλεφαρίδων νοητά θα δεις ότι αυτή πάει προς τα πάνω και πως κάποια στιγμή τέμνεται με το φρύδι. Άρα, στα καθοδικά μάτια (γνωστά και ως puppy eyes) τοποθετούμε το eyeliner στον άξονα των κάτω βλεφαρίδων και με ανοδική διάθεση. Σκέψου τον τρόπο που φορούσε το eyeliner η Μαρία Κάλλας ή η Amy Winehouse, χωρίς, ωστόσο, η γραμμή να είναι τόσο χοντρή και υπερβολική.

And More