Οι πιο SOS απορίες μας για το δέρμα λύνονται εδώ! (μέρος Α)

Η ομορφιά της επιδερμίδας μας δεν είναι εύκολη υπόθεση! Όχι, αν έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους! Στο TLIFE σε φέρνουμε σε επαφή με τους πιο κορυφαίους του είδους, ειδικούς στην ομορφιά που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχες την δυνατότητα να γνωρίσεις!

Την περασμένη εβδομάδα, λοιπόν, σου ζητήσαμε να στείλεις τις ερωτήσεις που σε απασχολούν για την επιδερμίδα σου στην Μαρίκα Παπαδοπούλου, διευθύντρια εκπαίδευσης της Clinique.

Την συνάντησα και μετά από αρκετές ώρες συζήτησης (έμαθα πολλά beauty μυστικά περιποίησης τα οποία θα σου αποκαλύψω σύντομα!) και αφού ρώτησα ότι με απασχολούσε στη δική μου επιδερμίδα, έβγαλα το μαγικό κασετοφωνάκι και μετέφερα τις δικές σου ερωτήσεις. Θάλεια, Χριστίνα, Ναταλία… ορίστε οι απαντήσεις τις ειδικού που περιμένατε!

PS: όποιο κι αν είναι το δικό σου όνομα, παρακάτω θα βρεις πολύτιμα μυστικά ομορφιάς για να απαλλαγείς από σπυράκια, ρυτίδες, λιπαρότητα και ό,τι άλλο σε απασχολεί!

Θα ήθελα να μάθω πώς μπορώ να κάνω το πρόσωπό μου να φαίνεται πιο λαμπερό! Έχω λιπαρή επιδερμίδα, είμαι 19 χρονών, τρέφομαι υγιεινά, όμως παρόλα αυτά το πρόσωπό μου είναι αρκετά θαμπό.

Θάλεια
Το να έχουμε μια υγιεινή διατροφή είναι πάρα πολύ σημαντικό κι έχει να κάνει όχι μόνο με την εμφάνισή μας αλλά και την υγεία μας γενικά. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό όσον αφορά την εμφάνιση του δέρματός μας. Ειδικά στην περίπτωση που έχουμε μια λιπαρή επιδερμίδα, που αυτό σημαίνει ότι ο σμηγματογόνος αδένας παράγει παραπάνω σμήγμα από ότι το φυσιολογικό, η επιδερμίδα μας εκτός του ότι γυαλίζει έχει και μεγαλύτερη τάση να εμφανίσει σπυράκια, μαύρα και λευκά στίγματα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μαζί με την επιπλέον λιπαρότητα εμφανίζονται και περισσότερα νεκρά κύτταρα και στην επιφάνεια του δέρματος.
Τα νεκρά κύτταρα, λοιπόν, δημιουργούν λιπαρότητα και κάνουν θαμπή την επιδερμίδα μας. Αυτό τι σημαίνει; Ότι πέρα από έναν πολύ καλό καθαρισμό, σωστή απομάκρυνση των ρύπων και της επιπλέον λιπαρότητας με ένα σωστό σαπούνι, όπως είναι το σαπούνι Oily Skin Formula της Clinique θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καθημερινά και μια απαλή απολέπιση, να αφαιρέσουμε δηλαδή τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα έτσι ώστε να βοηθήσουμε τα νέα κύτταρα να έρθουν στην επιφάνεια (τα νέα κύτταρα έχουν το χαρακτηριστικό ότι αντανακλούν το φως, άρα κάνουν πολύ πιο λαμπερή την επιδερμίδα μας κι έχει και πιο υγιή όψη). Και αυτό μπορεί να γίνει πάρα πολύ εύκολα με την Clarifying Lotion της Clinique και σαφώς μια σωστή ενυδάτωση γιατί και το νερό προσθέτει φωτεινότητα στο δέρμα μας. Στην περίπτωση μιας λιπαρής επιδερμίδας, η κρέμα δεν πρέπει να έχει λιπαρά συστατικά αλλά να είναι πλούσια σε ενυδάτωση. Σωστό είναι, λοιπόν, να συμπληρώσουμε το σύστημά μας με την Dramatically Different Moisturizing Gel. Δεν έχει καθόλου λιπαρά συστατικά και ελέγχει και την έκκριση λιπαρότητας. Εν ολίγοις, το 3 Step της Clinique είναι μια πολύ καλή λύση!
Έχω κι εγώ το ίδιο πρόβλημα, σκέψου ότι μετά από 8 ώρες έχει φύγει και το μολύβι των ματιών από την λιπαρότητα. Τελευταία, βάζω make up, πούδρα, καθώς και μια βάση ματιών κι έχω δει διαφορά. Κάνε κι εσύ έναν πειραματισμό και ίσως δεις αποτέλεσμα.
Χριστίνα
Είναι πολύ σημαντικό το μακιγιάζ βεβαίως, αλλά πρέπει πρώτα να φροντίσουμε το δέρμα μας. Εξάλλου, εμείς στην Clinique λέμε ότι το μακιγιάζ το χρησιμοποιούμε για να αναδείξουμε την επιδερμίδα και όχι για να την καλύψουμε. Όταν, λοιπόν, έχουμε ένα θέμα, κάτι που μας ανησυχεί στο δέρμα μας, είτε αυτό λέγεται λιπαρότητα είτε αυτό σημαίνει γραμμές ή δυσχρωμίες, ή ό,τι άλλο μας απασχολεί, τότε το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να λύσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Να προσπαθήσουμε, δηλαδή, να φέρουμε την επιδερμίδα μας πιο κοντά στην υγιή της κατάσταση και μετά βέβαια να χρησιμοποιήσουμε make up, πούδρα και γενικά μακιγιάζ για να το αναδείξουμε. Πρώτα, λοιπόν, φροντίζουμε την επιδερμίδα μας με τα κατάλληλα προϊόντα για τις ανάγκες της έτσι ώστε να την φέρουμε κοντά στην υγιή της κατάσταση κι έπειτα κάνουμε και το μακιγιάζ.
Καλημέρα σας! Θα ήθελα καταρχήν να σας συγχαρώ για την πολύ ενημερωτική beauty στήλη του TLIFE από την οποία ενημερώνομαι καθημερινά. Θα ήθελα να ρωτήσω δύο πράγματα. Έχω πολύ λιπαρή επιδερμίδα και μαλλιά και το πρόβλημα μου είναι ότι παρόλο που κάνω σωστά όλη την προεργασία με σωστό πλύσιμο προσώπου, ενυδατική, make up και πούδρα ωστόσο δεν μπορώ να κρατήσω αναλλοίωτο το μακιγιάζ μου για πολλές ώρες. Υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να βάλω πριν το make up σαν βάση, μη λιπαρό ώστε να κρατάει το μακιγιάζ περισσότερες ώρες και να μην γίνομαι χάλια στο τέλος της ημέρας; Επίσης, ήθελα να ρωτήσω είμαι 42 ετών και μέχρι τώρα δεν έχει χρειαστεί να βάλω κάποια αντιρυτιδική κρέμα. Βάζω μόνο μια ενυδατική από το φαρμακείο. Μήπως θα έπρεπε να βάλω κάποια ήπια, μη λιπαρή αντιρυτιδική, συσφικτική και ίσως αντηλιακή; Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και περιμένω απάντησή σας.
Χριστίνα
Μια λιπαρή επιδερμίδα, άσχετα με την ηλικία που έχουμε, πρέπει να έχει μια σωστή περιποίηση ξεκινώντας από τα κατάλληλα προϊόντα για τον συγκεκριμένο τύπο. Τι σημαίνει αυτό; Πρέπει πρώτα, πηγαίνοντας στον πάγκο της Clinique για παράδειγμα να κάνουμε μια σωστή διάγνωση με την βοήθεια της συμβούλου μας ώστε να μας εξηγήσει τι είναι αυτό που συμβαίνει με την επιδερμίδα μας και να λύσουμε το θέμα που μας απασχολεί.
Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, έχουμε μια λιπαρή επιδερμίδα η οποία γυαλίζει, αλλοιώνεται το μακιγιάζ και δεν βρίσκει τον τρόπο για να έχει ένα πιο σταθερό και ματ αποτέλεσμα. Βασικό, λοιπόν, σε κάθε τύπο προσώπου και ειδικά στα λιπαρά δέρματα είναι ο σωστός καθαρισμός. Τι σημαίνει όμως σωστός καθαρισμός; Σίγουρα δεν είναι το να πλένω απλά το πρόσωπό μου. Το ίδιο ισχύει και για την σωστή ενυδάτωση: δεν αρκεί να βάζω απλώς μια ενυδατική κρέμα. Σημαίνει “χρησιμοποιώ το σωστό συνδυασμό προϊόντων για τον δικό μου τύπο”, όπως το 3 Step της Clinique για τον συγκεκριμένο τύπο δέρματος: Oily Skin σαπούνι που αφαιρεί την επιπλέον λιπαρότητα και τους ρύπους αλλά μαλακώνει επίσης τα νεκρά κύτταρα, Clarifying Lotion η οποία κάνει απολέπιση και διώχνει τα νεκρά κύτταρα και καθαρίζει τους πόρους με αποτέλεσμα να μην φαίνονται τόσο μεγάλοι, Dramatically Different Moisturizing Gel που δίνει ματ αποτέλεσμα και στην συνέχεια η ενυδατική μας κρέμα που σαφώς πρέπει να έχει αντηλιακό φίλτρο άσχετα με την ηλικία μας γιατί ο ήλιος φθείρει και προκαλεί φωτογήρανση.
Η ενυδατική κρέμα στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να μην είναι λιπαρή και να έχει oil free συστατικά ώστε να μην επιβαρύνει το δέρμα μας. Από εκεί και πέρα υπάρχει κι άλλος διαχωρισμός:
– Αν απευθυνόμαστε σε μια πολύ νεανική επιδερμίδα πρέπει η κρέμα μας να μην είναι λιπαρή και να κάνει πρόληψη όπως είναι η Super Defense
– Αν μας απασχολούν οι γραμμές η κρέμα μας θα πρέπει να είναι επίσης μη λιπαρή και να μειώσει γραμμές και ρυτίδες όπως η Youth Surge.
– Αν μας απασχολούν γραμμές, ρυτίδες και χαλάρωση πηγαίνουμε σε μια πιο ενισχυμένη κρέμα, την Repairwear.
Πρέπει οπωσδήποτε να τονίσουμε ότι μια λιπαρή επιδερμίδα χρειάζεται ενυδάτωση παρόλο που οι κυρίες πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται, γιατί δεν νιώθουν τράβηγμα.
Εδώ, η Χριστίνα μας λέει ότι έχει λιπαρή επιδερμίδα αλλά το θέμα είναι κατά πόσο χρησιμοποιεί τα σωστά προϊόντα για το δέρμα της. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να πάει σε μια σύμβουλο της Clinique για διάγνωση και να της πει ποια είναι ακριβώς τα προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιήσει.
Επίσης, πρέπει να προσθέσουμε ότι είναι πολύ λάθος να μην χρησιμοποιούμε αντηλιακή (Χριστίνα, δεν πρέπει να ρωτάς!). Η αντηλιακή μας πρέπει να υπάρχει στην τσάντα μας Χειμώνα- Καλοκαίρι ώστε να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας από τον ήλιο και την φωτογήρανση! Κάτι που δεν ξέρουν πολλές κυρίες είναι ότι ενώ προστατευόμαστε πιο πολύ το καλοκαίρι που είναι πιο έντονες οι ακτίνες UVB που είναι υπεύθυνες για το κάψιμο (είναι η μόνη προειδοποίηση ότι παθαίνει κάτι το δέρμα μας) δεν προστατευόμαστε καθόλου τον υπόλοιπο χρόνο όπου οι ακτίνες UVA που είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση του δέρματος αλλά και τον καρκίνο του δέρματος έχουν την ίδια ένταση όλο τον χρόνο και όλη την ημέρα. Άρα, όσο καταστρέφει ο ήλιος το δέρμα μας το καλοκαίρι, άλλο τόσο το καταστρέφει και τον Χειμώνα.

Δοκιμάζοντας την City Block Sheer με SPF 25. Θυμήσου: φόρεσε την αντηλιακή σου Χειμώνα- Καλοκαίρι!

Θα ήθελα να μάθω αν επιτρέπεται να χρησιμοποιώ τα προϊόντα γιατί είμαι έγκυος.

Marg
Σε γενικές γραμμές, τουλάχιστον τα προϊόντα της Clinique μπορούν άνετα και εύκολα να χρησιμοποιηθούν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σαφώς, σε ειδικές περιπτώσεις όταν εμφανίζονται διάφορα προβλήματα (ορμονικές διαταραχές, θεραπείες που μπορεί να δώσουν οι γιατροί) πρέπει να ρωτάμε πάντα τον γιατρό. Αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα να χρησιμοποιήσουμε τα προϊόντα Clinique έχοντας υπόψιν μας ότι λειτουργούν στην επιφάνεια του δέρματος, στην επιδερμίδα και δεν φτάνουν στο κυρίως δέρμα εκεί που είναι δηλαδή τα αγγεία ώστε να εισχωρήσουν μέσα στην κυκλοφορία του αίματος και να δημιουργηθούν άλλα θέματα. Παρόλα αυτά αν έχουμε κάποιο άγχος ή φόβο, σαφώς και ρωτάμε τον γιατρό μας.
Αυτό που θα ήθελα να πω στη φίλη μας είναι ότι σε καμία περίπτωση, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν πρέπει να παρατήσουμε την επιδερμίδα μας και πως πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακή προστασία, ίσως και με πιο υψηλό δείκτη, διότι λόγω ορμονικών διαταραχών η επιδερμίδα μας γίνεται πιο ευαίσθητη στον ήλιο. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που εμφανίζονται πανάδες και δυσχρωμίες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το δέρμα μου στο πρόσωπο έχει μεγάλους και ανοιχτούς πόρους που γεμίζουν σμήγμα. Εκτός από το πλύσιμο και τα scrub υπάρχει τρόπος για να κλείσουν οι πόροι;
Ναταλία
Οι πόροι μας ανοίγουν και γίνονται πιο μεγάλοι για δύο λόγους: πρώτον, λόγω της υπερέκκρισης σμήγματος, όταν δηλαδή ο σμηγματογόνος αδένας παράγει περισσότερη ποσότητα σμήγματος, η οποία για να βγει στην επιφάνεια ανοίγει τους πόρους. Ο δεύτερος λόγος είναι η καταστροφή του κολλαγόνου και της ελαστίνης από τα τοιχώματα των πόρων, η χαλάρωση δηλαδή που εμφανίζεται στο δέρμα μας και που κάνει τους πόρους να ανοίξουν πιο πολύ.
Αυτό τι σημαίνει; Ότι πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα: καταρχήν να έχουμε καθαρή επιδερμίδα γιατί όσο πιο καθαρή είναι η επιδερμίδα τόσο οι πόροι φαίνονται μικρότεροι. Για να το πετύχουμε αυτό προτείνω τα εξής προϊόντα: Το Facial Soap Oil Skin Formula, Clarifying Lotion (3 ή 4 ανάλογα με τον τύπο του δέρματος) για καθημερινή απολέπιση, το Exfoliating Scrub (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) για απολέπιση με κόκκους, μάσκα καθαριστική όπως είναι η Anti-blemish Mask (τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα) που απορροφά την λιπαρότητα κι επίσης να χρησιμοποιήσουμε και σωστή ενυδατική κρέμα χωρίς λιπαρά συστατικά. Δεύτερον, να χρησιμοποιούμε πάντα μια αντηλιακή κρέμα γιατί ο ήλιος είναι αυτός που καταστρέφει το κολλαγόνο και την ελαστίνη και χαλαρώνει τα τοιχώματα των πόρων με αποτέλεσμα να φαίνονται ακόμα πιο μεγάλοι.
Καλημέρα! Είμαι 32 ετών, έχω λιπαρή επιδερμίδα. Τι make up είναι κατάλληλο για την επιδερμίδα μου ώστε να διαρκεί πολλές ώρες;
Βασιλική
Επειδή στην Clinique τα προϊόντα μας είναι απόλυτα εξειδικευμένα, ακόμα και όταν μιλάμε για make up θα πρέπει η Βασιλική να επισκεφτεί έναν πάγκο της Clinique ώστε να γίνει η διάγνωση και μετά να γίνει η σωστή επιλογή του make up, ανάλογα με το τι χρειάζεται η επιδερμίδα.
Αν την Βίκυ την απασχολεί εκτός από την λιπαρότητα και τα σπυράκια, κατάλληλο είναι το Anti Blemish Make Up το οποίο και ελέγχει την έκκριση της λιπαρότητας και περιέχει ενεργά συστατικά τα οποία μειώνουν και προλαμβάνουν τα στίγματα. Εάν την απασχολούν οι δυσχρωμίες μαζί με λιπαρότητα υπάρχει το Even Better Make Up το οποίο δίνει ματ αποτέλεσμα ενώ παράλληλα έχει ενεργά συστατικά που μειώνουν τις δυσχρωμίες. Αν δεν την απασχολεί τίποτα άλλο εκτός από τη λιπαρότητα υπάρχει το Stay True που απευθύνεται στις λιπαρές επιδερμίδες και διαρκεί πολλές ώρες.

Δοκιμάζοντας τα make up της Clinique και τεστάροντας την κάλυψη του κάθε προϊόντος…

And More