Πως να διαλέξεις το τέλειο αντηλιακό!

Υπέροχη μέρα, λαμπερός ήλιος, πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Οι περισσότερες από εμάς σήμερα είναι έτοιμες να κάνουν το ντεμπούτο της στην παραλία. Πριν μπεις στο αυτοκίνητο επισκέψου το κοντινότερο κατάστημα καλλυντικών. Αλλά πριν από όλα αυτά, διάβασε αυτό το άρθρο για να επιλέξεις το σωστό αντηλιακό με το οποίο θα περάσεις “αγκαζέ” όλο το καλοκαίρι! Εσύ ξέρεις τι είναι ο SPF; Η καθηγήτρια δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστίνα Αντωνίου μας μυεί στον κόσμο των αντηλιακών.
Τι είναι ο SPF;
O SPF (Sun Protection Factor) ή δείκτης αντηλιακής προστασίας είναι μια κλίμακα διαβάθμισης των αντηλιακών με βάση την προστασία που προσφέρουν από το φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας που προκαλεί το ηλιακό έγκαυμα (UVB). Εάν παραδείγματος χάρη, κάποιος καίγεται στον ήλιο μετά από έκθεση 15 λεπτών, χρησιμοποιώντας ένα αντηλιακό με SPF 10 θα μπορεί να παραμείνει στον ήλιο για χρονικό διάστημα 10 φορές μεγαλύτερο (δηλαδή 150 λεπτά ) χωρίς να καεί. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει να χρησιμοποιείς τη σωστή ποσότητα αντηλιακού και να το ανανεώνεις συχνά.
Έχω δίλημμα ποιο αντηλιακό να διαλέξω…
Το αντηλιακό που πρέπει να επιλέξεις πρέπει να πληροί κάποιες προδιαγραφές. Ο δείκτης προστασίας, η υφή του, η σύνθεσή του αλλά και το packaging (ποια δεν θέλει να έχει στην τσάντα της ένα προϊόν που της φτιάχνει την διάθεση και την αισθητική;) είναι παράγοντες που παίζουν ρόλο.
Καταρχήν, το το αντηλιακό μας πρέπει να είναι ευρέως φάσματος, δηλαδή να μας προστατεύει από τις επιβλαβείς ακτίνες του ηλίου, τόσο τις UVB (που ευθύνονται κυρίως για το ηλιακό έγκαυμα αλλά και για τον καρκίνο του δέρματος) όσο και τις UVA (που κυρίως προκαλούν φωτογήρανση και φωτοκαρκινογένεση). Μέτρο αποτελεσματικής προστασίας για τις πρώτες αποτελεί ο δείκτης SPF. Ελάχιστος αποδεκτός δείκτης προστασίας θεωρείται το 15. Μέγιστος δείκτης προστασίας είναι το 50+. Όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι η επιδερμίδα μας, τόσο υψηλότερο δείκτη προστασίας χρειάζεται. Για την ακτινοβολία UVA οι δείκτες προστασίας ποικίλουν διότι δεν υπάρχει ένα κοινό διεθνές μέτρο αξιολόγησης. Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιείται ο PPD ο οποίος είναι αντίστοιχος του SPF. Συνεπώς, στο αντηλιακό μας πρέπει να αναγράφονται ο δείκτης SPF και η UVA προστασία.
Επιπλέον, το αντηλιακό μας πρέπει να έχει την κατάλληλη υφή για τον τύπο της επιδερμίδας μας. Έτσι, οι κρέμες χρησιμοποιούνται για τα ξηρά δέρματα, οι λοσιόν και τα τζέλ για μεικτές και λιπαρές επιδερμίδες. Επίσης, για έντριχες περιοχές, κυρίως στους άντρες, πολύ εύχρηστα είναι τα προϊόντα σε μορφή σπρέι.
Τέλος, μπορούμε να επιλέξουμε προϊόντα με αδιάβροχη σύνθεση, τα οποία απομακρύνονται πιο δύσκολα με το νερό και συνεπώς παραμένουν στο δέρμα όταν κολυμπάμε ή όταν ιδρώνουμε πολύ.
Αντηλιακά και δερματοπάθειες
Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί κανείς να εκδηλώσει αλλεργία στα συστατικά των αντηλιακών (χημικά φίλτρα, αρώματα, συντηρητικά). Η αλλεργία αυτή παίρνει τη μορφή εξ’ επαφής δερματίτιδας ή σπανιότερα, φωτοδερματίτιδας, και εκφράζεται με συμπτώματα όπως κοκκινίλες, φαγούρα και σπυράκια στις περιοχές επάλειψης του αντηλιακού. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να σταματήσουμε τη χρήση του αντηλιακού και να συμβουλευτούμε το Δερματολόγο μας.
Αν έχεις ιστορικό δυσανεξίας στα κοινά αντηλιακά καλό θα ήταν να επιλέξεις ειδικά αντηλιακά με φυσικά φίλτρα, χωρίς άρωμα και χωρίς συγκεκριμένα συντηρητικά.
Παρά το γεγονός ότι τα σύγχρονα αντηλιακά είναι πολύ εξελιγμένα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι κανένα δεν προσφέρει απόλυτη προστασία και συνεπώς ακόμη και με αντηλιακό θα πρέπει κανείς να εκτίθεται με σύνεση στον ήλιο. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες έχουν τη δυνατότητα να διαπερνούν τα σύννεφα και συνεπώς ακόμη και με συννεφιά, χειμώνα-καλοκαίρι, τα αντηλιακό είναι απαραίτητο.

Πάρε μια ιδέα!
Θέλεις να επενδύσεις σε ένα αντηλιακό σώματος.Εδώ σου προτείνουμε μερικά από τα τελευταία προϊόντα της αγοράς. Για αντηλιακά προσώπου, κάνε κλικ εδώ.

Καλές βουτιές!

And More