Η κακοποίηση δεν είναι αγάπη: Τα εννέα σημάδια που σε προειδοποιούν

Σκέψου καλά και αποκωδικοποίησε τη συμπεριφορά του συντρόφου σου την επόμενη φορά που θα σε αγνοήσει, εκβιάσει, εξευτελίσει, χειραγωγήσει, ζηλέψει, ελέγξει, απομονώσει, εκφοβίσει ή θα παρέμβει στη ζωή σου. Αν προβεί σε ένα ή περισσότερα από αυτά, σημαίνει πως σε κακοποιεί. Πρόκειται για τα εννέα σημάδια κακοποίησης που θα σε κάνουν να κατανοήσεις πως η συμπεριφορά του δεν κρύβει αγάπη. Αντιθέτως. Μην υποστείς κανενός είδους ενδοσυντροφική βία. Απλά αντιμετώπισέ τη με όση δύναμη έχει η ψυχή και το μυαλό σου, αλλά και με τη βοήθεια των ειδικών. Κι αν δεν γνωρίζεις πώς να ξεκινήσεις τον αγώνα σου κατά της κακοποίησης, ο οίκος Yves Saint Laurent Beauty και η ΜΚΟ W.I.N. Hellas σου απλώνουν το χέρι. Ο οίκος ομορφιάς λάνσαρε ένα νέο παγκόσμιο πρόγραμμα με τίτλο «Abuse is Not Love», σκοπός του οποίου είναι να συμβάλει στην καταπολέμηση της ενδοσυντροφικής βίας, υποστηρίζοντας τα προγράμματα πρόληψης των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων με τις οποίες συνεργάζεται. Στη χώρα μας χρηματοδοτεί σεμινάρια της ΜΚΟ W.I.N. Hellas, όπου εκπαιδεύει και ταυτόχρονα μοιράζεται το μήνυμα για τα εννέα προειδοποιητικά σημάδια κακοποίησης.  

Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα  αποτελέσουν το σημείο αναφοράς στην παγκόσμια καμπάνια του οίκου, σκοπός της οποίας είναι δύο εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο, έως το 2030, να ενημερωθούν και να επιμορφωθούν.

Άλλωστε πρόκειται για μία από τις πιο συχνές μορφές βίας κατά των γυναικών, που χαρακτηρίζεται από σωματική, σεξουαλική, οικονομική και συναισθηματική κακοποίηση, καθώς και χειριστικές συμπεριφορές από έναν ερωτικό σύντροφο. Σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες, 1 στις 3 γυναίκες θα βιώσουν ενδοσυντροφική βία στη διάρκεια της ζωής τους, αλλά ένα μικρό ποσοστό μόνο θα καταφέρει να δικαιωθεί εφόσον επιβιώσει. Σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία, κάθε τρεις ημέρες δολοφονείται μία γυναίκα από τον σύντροφό της, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερες από 600 εκατομμύρια γυναίκες ζουν σε κάποια χώρα όπου η βία από τον ερωτικό σύντροφο δεν θεωρείται έγκλημα. 

Παράλληλα και εξαιτίας της πανδημίας, τα κρούσματα ενδοσυντροφικής βίας έχουν αυξηθεί κατά 30 έως 60% και πολλές γυναίκες βιώνουν τον περιορισμό κυκλοφορίας. 

Η Τόνια Γεωργιάδη, General Manager της LOréal Luxe Hellas δηλώνει για τη συνεργασία: «Στο επίκεντρο του οράματος της μάρκας YSL Beauty βρίσκονται γυναίκες ελεύθερες και ανεξάρτητες. Αυτό το όραμα απειλείται από την ενδοσυντροφική βία, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, την ευημερία και την ανεξαρτησία τόσων πολλών γυναικών. Θεωρούμε καθήκον μας να υποστηρίζουμε έμπρακτα πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στον περιορισμό και την πρόληψη της ενδοσυντροφικής βίας και τιμή μας να συνδράμουμε την WINHellas στο έργο της». 

H W.I.N. Hellas, που βρίσκεται στο πλάι των κακοποιημένων γυναικών από το 2006, προσπαθεί να τις ενδυδαναμώσει μέσω ψυχο-εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η Μάντα Παπαδάκου, Πρόεδρος και Ιδρύτριά της, δήλωσε: “Είναι μεγάλη μας τιμή που συνεργαζόμαστε με ένα τόσο δυνατό brand, όπως ο YSL και χαιρετίζουμε τη διεθνή του πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ενδοσυντροφικής βίας.

Ο οίκος YSL Beauty, αυξάνει την ενημέρωση με τη βοήθεια τριών επιδραστικών Ελληνίδων. Οι Πηνελόπη Αναστασοπούλου, η Νατάσα Γιάμαλη και η Δωροθέα Μερκούρη στέλνουν το δικό τους μήνυμα, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ενδοσυντροφική βία. Να στηρίξουν, να υποστηρίξουν, να βοηθήσουν…Οι σκέψεις, τα λόγια και η ενσυναίσθησή τους είναι συγκινητικά. 

«Ό,τι σου προκαλεί φόβο, στεναχώρια και σε κάνει να νιώθεις μειονεκτικά και άσχημα δεν είναι αγάπη. Η Αγάπη πρέπει να σε κάνει δυνατή, να σε κάνει να λάμπεις και να χαμογελάς πλατιά. Μη μένεις σε μια σχέση για κανέναν άλλο λόγο, εκτός από τη χαρά που οφείλει να σου δίνει. Τι θα συμβούλευες την καλύτερή σου φίλη; Αυτό να κάνεις και για τον εαυτό σου.» Πηνελόπη Αναστασοπούλου

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Penelope (@penelopeanastasopoulou)

«Να ανοίξουμε τ’ αυτιά, τα μάτια και τις αγκαλιές μας για τα θύματα κακοποίησης. Να πορευτούμε μαζί. Η κακοποίηση είναι πιο συχνή από ό,τι φανταζόμαστε. Η κακοποίηση δεν είναι αγάπη.» Νατάσα Γιάμαλη

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Natasa Giamali (@natasagiamali)

«Η κακοποίηση δεν μας αφήνει να ανθίσουμε. Σπάσε τον κύκλο της κακοποίησης γενεών. Μίλα μας, πες μας τι συμβαίνει. Άνοιξε τα μάτια και σταμάτα να πονάς. Η κακοποίηση είναι αυτοκτονία. Η κακοποίηση είναι αργός θάνατος.» Δωροθέα Μερκούρη

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dorotea Mercuri (@doroteamercuri)

Για περισσότερες πληροφορίες χρησιμοποίησε το QR code.

Και μην ξεχνάς: Η κακοποίηση δεν είναι αγάπη.