Κεραμίδια: γιατί είναι το πιο σημαντικό συστατικό που πρέπει να έχει η κρέμα σου ειδικά τώρα!

Ζούμε στην εποχή όπου όλες είμαστε ενημερωμένες για την ομορφιά περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Ξέρουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες των καλλυντικών (ή, έστω, κάνουμε baby steps προς αυτή την κατεύθυνση) και κάθε μέρα γνωρίζουμε και για ένα συστατικό, κάτι που πέντε χρόνια πριν δεν μας αφορούσε: ρετινόλη, βιταμίνη C, υαλουρονικό οξύ, AHA και κεραμίδια! Το τελευταίο στο κρατήσαμε για την πιο κατάλληλη εποχή, την εποχή που όλοι κάνουν λόγο για αφυδάτωση, κυρίως των χεριών. Γιατί τα κεραμίδια είναι ένα συστατικό που θα βρεις σε όλες τις κρέμες και όχι μόνο εκείνες που προορίζονται για το πρόσωπο: οι κρέμες σώματος και οι κρέμες χεριών που (θέλουν να) θεωρούνται ενυδατικές έχουν κεραμίδια. Ρωτήσαμε τον δερματολόγο Στέλιο Αγγελίδη που έχει μόνο το know how αλλά και την απίστευτη ιδιότητα να κάνει τα δυσνόητα κατανοητά, να μας πει περισσότερες λεπτομέρειες. Ιδού!

Τι είναι τα κεραμίδια 

“Τα κεραμίδια είναι ένα βασικό δομικό συστατικό της επιδερμίδας που υπάρχει στον φραγμό. Ο φραγμός αποτελείται από λιπίδια (γλυκερίνη, ελεύθερα λιπαρά οξέα, κεραμίδια) και νερό. Φαντάσου τον φραγμό σαν ένα λεπτό στρώμα, σαν μια μεμβράνη που απλώνεται σε όλη την επιφάνεια της επιδερμίδας και το προστατεύει. βοηθά το δέρμα να διατηρεί την ελαστικότητά του, να ελέγχει την προστασία του και να ρυθμίζει, τέλος, την υγρασία του δέρματος. Πώς; Ο φραγμός ρυθμίζει την ισορροπία του νερού, είτε να μην εξατμίζεται είτε να παραμένει μέσα”, μου εξηγεί ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης.

Αφού τα κεραμίδια υπάρχουν στο δέρμα μας γιατί τα χρειαζόμαστε στις κρέμες; 

Είναι η πιο εύλογη ερώτηση: γιατί κάτι που υπάρχει ήδη στο δέρμα σου να χρειαστεί να το πάρεις και εξωγενώς; Σκέψου! Το ίδιο δεν κάνεις και με το υαλουρονικό οξύ; Όμως, ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης έχει ακόμη πιο τεκμηριωμένη απάντηση για αυτό: “Σκέψου την επιδερμίδα σαν έναν τοίχο: έχει τούβλα, έχει τσιμέντο, έχει πολλά και διαφορετικά υλικά. Για να έχουμε υγιή, ενυδατωμένη, εύπλαστη επιδερμίδα πάει να πει ότι ο φραγμός πρέπει να λειτουργεί. Όταν ο φραγμός διαταράσσεται, ο τοίχος αυτός αποκτά κενά με αποτέλεσμα να χάνει την υγρασία του και η επιδερμίδα να αφυδατώνεται και να γίνεται πιο ευαίσθητη. Ειδικά σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, βάζουμε εξωτερικά κεραμίδια, σαν να βάζουμε τσιμέντο να κλείσουμε τις τρύπες!”.

Τι κάνουν τα κεραμίδια 

Τα κεραμίδια είναι συστατικό των ενυδατικών και μαλακτικών κρεμών και είναι απαραίτητο για την ενυδάτωση της επιδερμίδας. Είναι ιδανικό για όλους τους τύπους επιδερμίδας και όχι μόνο για λιπαρά ή αφυδατωμένα. Αυξάνει την υδάτωση του δέρματος, βοηθά να μειώσει την φλεγμονή αν είναι ερεθισμένο το δέρμα αλλά δεν έχει θέση αντιγηραντική! Το φοράς σαν συστατικό κύριο μιας ενυδατικής κρέμας από 18 ετών ενώ είναι ιδανικό και για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που έχουν χάσει την υδάτωση τους.

Έχουν παρενέργειες;

Όπως και το υαλουρονικό οξύ έτσι και τα κεραμίδια είναι απόλυτα ασφαλή και καθόλου ερεθιστικά. “Είναι συστατικά που έτσι κι αλλιώς έχουν τα κύτταρά μας και δεν πρόκειται για εξωγενή ουσία”, μου εξηγεί ο δερματολόγος οπότε η απάντηση είναι “όχι”!

Με ποια άλλα συστατικά συνδυάζονται

Με όλα! Είναι ένα συστατικό που ενυδατώνει όχι εξωτερικά αλλά από τον ίδιο της τον φραγμό. Αναζήτησε, λοιπόν, αυτό το συστατικό στην κρέμα σου και φόρεσέ την πρωί και βράδυ!

 

Read More

And More