Ξεβάφεσαι με βαμβάκι; Διάβασε εδώ!

Ας ξεκινήσουμε από το εξής: είμαι σίγουρη ότι δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος εκεί έξω που να μην προτιμά το βαμβάκι για το ντεμακιγιάζ του και πως πέρασε έξω από αυτό το άρθρο και δεν έχει μπει… μέσα να διαβάσει. Got you!

Λοιπόν, τον τελευταίο ένα χρόνο περίπου υπάρχει αυτή η τάση- στροφή στην οικολογία και στο να καλλιεργήσουμε την ευσυνειδησία μας σε σχέση με το περιβάλλον. Πολλές από εσάς πηγαίνετε το πρωί με το κύπελο από το σπίτι σας στο κοντινότερο καφέ για να μην σπαταλήσετε ένα ακόμη πλαστικό ποτήρι. Κάνετε υπέροχα. Αλλά κάτι που ίσως δεν έχετε σκεφτεί είναι ότι το ίδιο βράδυ θα επιστρέψετε σπίτι σας και θα χρησιμοποιήσετε πολλά βαμβάκια ντεμακιγιάζ για να ξεβαφτείτε. Λοιπόν, στο περιβάλλον κάνετε το ίδιο κακό: τα βαμβάκια που έχουν πάνω τους προϊόν δεν ανακυκλώνονται. Ή, μάλλον, δεν ανακυκλώνονται έτσι κι αλλιώς. Αλλά και στην περίπτωση που το καμπανάκι της οικολογικής συνείδησης δεν έχει χτυπήσει ακόμη για εσάς, κρατήστε αυτό: Το βαμβάκι μας γερνάει!

Πώς μπορεί να μας γερνάει το βαμβάκι;

Πριν λίγες μέρες συναντήθηκα με την Αρετή Καφαντάρη, ιδιοκτήτρια του Flow Center και Face Yoga Expert, όπου μεταξύ πολλών άλλων που έρχονται, μιλήσαμε και για αυτή την καθημερινή συνήθεια που όλες έχουμε και μας γερνάει: να χρησιμοποιούμε βαμβάκι!

“Το βαμβάκι φέρνει τριβή. Στην υπερβολική εκδοχή του είναι σαν ένα απαλό γυαλόχαρτο στο πρόσωπό σου. Και δεν προκαλεί καν απολέπιση αλλά το γδέρνει. Μιλάμε, λοιπόν, για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα!”, μου είπε και συνέχισε τονίζοντας ότι δεν μιλάμε για το φυσικό βαμβάκι, το 100% cotton! “Για να καταλάβεις την διαφορά ανάμεσα στα cotton pads ντεμακιγιάζ και στο 100% cotton μπορείς να συγκρίνεις τα πρώτα με ένα t-shirt 100% cotton. Μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές υφές!”.

Επίσης, αν συνυπολογίσεις την τριβή που προκαλείται από το βαμβάκι έτσι κι αλλιώς με την πίεση που ασκούμε εμείς, ειδικά γύρω από τα μάτια, τότε τα πράγματα ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο. “Επειδή το δέρμα ειδικότερα γύρω από τα μάτια είναι πιο λεπτό, ευαίσθητο και ευάλωτο, με την κίνηση αυτή διασπάμε το κολλαγόνο στη γύρω περιοχή προκαλώντας ρυτίδες ενώ σπάμε και ευαίσθητα τριχοειδή αγγεία που αυξάνουν την ερυθρότητα των ματιών και τα κάνουν ακόμη πιο ευαίσθητα”, μου είχε πει σε παλιότερη συνέντευξη ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης.

Ναι, αλλά τι μπορώ να κάνω;

Πολλά, είναι η απάντηση, αρκεί να μάθεις να σκέφτεσαι προς αυτή την κατεύθυνση! Μια έξυπνη λύση που μου έδωσε η Αρετή Καφαντάρη είναι είτε να κόψεις παλιά σου T-shirt που δεν φοράς πια σε τετράγωνα και να κάνεις με αυτά ντεμακιγιάζ. Κάτι άλλο που αγαπώ εγώ είναι τα flannel, δηλαδή εκείνες τις ειδικές πετσέτες προσώπου που αφαιρούν το μακιγιάζ είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό με κάποιο λάδι προσώπου ή cleansing balm. Ο τρόπος να τα χρησιμοποιήσεις είναι να τα βρέξεις με ζεστό νερό και να σκουπίσεις το πρόσωπό σου. Από τα υπολείμματα που θα μείνουν στην πετσέτα μπορείς να διαπιστώσεις και πόσο καλή δουλειά κάνουν.

Περιόρισε την τριβή. Γενικά!

Κάτι άλλο που ίσως δεν είχες σκεφτεί είναι πως περνάς 6-8 ώρες από την καθημερινότητά σου τρίβοντας το πρόσωπό σου στο μαξιλάρι. Αυτό μεταφράζεται σε θαμπή όψη και ρυτίδες. Προτίμησε μεταξωτές μαξιλαροθήκες και αν σου φαίνονται πολύ ακριβές επένδυσε στο οργανικό σατέν, όπως μου είπε η Αρετή Καφαντάρη. Και ένα τελευταίο tip που κάνουν τα μοντέλα (ότι πρέπει για το fashion month που σχεδόν τελειώνει) και που μου έμαθε ο Στέλιος Αγγελίδης είναι ότι ταξιδεύουν πάντα έχοντας ένα μεταξωτό μαντήλι ώστε να το απλώνουν στα μαξιλάρια τους. Αν δεν θέλεις, λοιπόν, να δώσεις τα λεφτά σου σε κάτι που θα χρησιμοποιείς μόνο στο σπίτι σου, επένδυσέ τα σε ένα μαντήλι! Α! Και οπωσδήποτε πιάσε τα μαλλιά σου κατά προτίμηση με μεταξωτά scrunchie πριν πέσεις για ύπνο. Και γλιτώνεις την τριβή με το πρόσωπο και δεν σπάνε.

Make Up Eraser, €20.95, Sephora. Βρέξε με ζεστό νερό, στύψε και πέρασέ το σε όλο σου το πρόσωπό σου. Αφαιρεί ακόμη και την πιο επίμονη μάσκαρα και δεν χρειάζεται προϊόν ντεμακιγιάζ!

Pads ντεμακιγιάζ από 100% βαμβάκι, Thank You Farmer 

Sephora Eponge Konjac, €6.95, Sephora. 100% φυσικό σφουγγαράκι καθαρισμού για το πρόσωπο από ρίζες Konjac, ενός φυτού που ευδοκιμεί στην Ασία και που περιέχει ροζ άργιλο, ήπιο για την επιδερμίδα.

Μεταξωτή μαξιλαροθήκη, Slip, €100.00

Read More

And More