Co washing! Γιατί κάποιοι λένε πως πρέπει να βάζεις πρώτα conditioner και μετά σαμπουάν!

Αυτό που κάνουμε όλες μας όταν λουζόμαστε είναι: δύο χέρια σαμπουάν, ξεπλένουμε, μετά conditioner και ξεπλένουμε. Και αν σου έλεγα να τα κάνεις αλλιώς; Δηλαδή, να βάζεις πρώτα conditioner και μετά σαμπουάν; Στο δικό μου μυαλό το να αλλάξω τον τρόπο που λούζομαι οοοοοοοολαααα αυτά τα χρόνια είναι σαν να πρέπει να μάθω ξαφνικά να γράφω με το αριστερό!

Κι όμως, η διαδικασία αυτή του να λούζεσαι ανάποδα (πρώτα conditioner και μετά σαμπουάν) είναι κάτι που υπάρχει καιρό και έχει όνομα: co washing. Αυτή η “τα ίσια ανάποδα” λογική ξεκίνησε από τις γυναίκες της Αφρικής που έχουν πολύ χοντρή τρίχα, με πολύ όγκο που φριζάρει όταν ανακάλυψαν ότι με τον τρόπο αυτό μπορούσαν κάπως να πειθαρχήσουν στο φριζάρισμα των μαλλιών τους.
Είναι αλήθεια; Είναι κάτι με το οποίο μπορείς να πειραματιστείς; Ρωτήσαμε τον hair expert και ιδιοκτήτη των κομμωτηρίων Ikonomakis, Θοδωρή Οικονομάκη, που έχει πάντα μια σημαντική πληροφορία να μας πει! Και να τι μας είπε για το co washing!

Τι συμβαίνει στα μαλλιά μας όταν βάζουμε πρώτα conditioner και μετά σαμπουάν!

Όπως έχουμε ξαναπεί, αυτό που κάνει το conditioner είναι να φτιάχνει την κατάσταση της τρίχας (εξού και conditioner, από την λέξη condition= κατάσταση) κλείνοντας τα λέπια. Αφού κλείνει τα λέπια δεν μπορεί να εισχωρήσει μετά το shampoo για να καθαρίσει εσωτερικά την τρίχα αλλά μπορεί να καθαρίσει μόνο το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής.
Στην πραγματικότητα, λοιπόν, με το να βάζουν πρώτα το conditioner αυτό που έχουν καταφέρει είναι να έχουν σφραγίσει τελείως τα λέπια της τρίχας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καθαρίσει η τρίχα κατά μήκος κι έτσι αισθάνονται τα μαλλιά τους να είναι πιο βαριά.

Χοντρή VS λεπτή τρίχα και co washing
– “Θα μπορούσες να επιλέξεις την τεχνική του Co washing αν έχεις χοντρά μαλλιά που φριζάρουν. Αυτή η τεχνική θα καθαρίσει την τρίχα εν μέρει κατά μήκος και απόλυτα στην ρίζα. Από την στιγμή που θα καθαρίσει εν μέρει θα δώσει μια βαριά αίσθηση στα μαλλιά μας. Το conditioner θα σφραγίσει πρώτα τα λέπια αλλά θα κλειδώσει κάποια λιπαρότητα οπότε αυτό θα μας δώσει την βαριά αίσθηση. Όμως, πρόκειται περισσότερο για αίσθηση παρά για αντικειμενικά καλό αποτέλεσμα μιας και σου ξαναλέω πως τα μαλλιά δεν καθαρίζονται καλά έτσι”, τονίζει ο ειδικός.

– Απόφυγέ την αν έχεις πολύ λεπτή τρίχα. Αμέσως θα γίνουν βαριά, λιπαρά και θα χάσεις αυτή την ανάλαφρη και ωραία αίσθηση στα μαλλιά σου.

To co wahing or… no washing?
Αν εσύ τώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές έχεις πολύ χοντρή τρίχα που φριζάρει και πιστεύεις πως βρήκες την σωτηρία σου ειδικά για αυτές τις μέρες που βρέχει, να σου πω πως δεν πρέπει να ενθουσιάζεσαι τόσο. Και να τα επιχειρήματα του hair expert, Θοδωρή Οικονομάκη!
“Θεωρώ ότι η τεχνική του co washing δεν έχει βάση μιας και υπάρχουν πιο ορθοί τρόποι να επιλέξει μια γυναίκα για να μην έχει φριζάρισμα στα μαλλιά της. Το γεγονός ότι οι γυναίκες στην Αφρική πειραματίζονταν πριν χρόνια με αυτή την λογική λουσίματος δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουμε μέχρι σήμερα. Ειδικά από την στιγμή που η τεχνολογία έχει προχωρήσει κι έκτοτε έχουν ανακαλυφθεί ένα σωρό anti- frizz προϊόντα που εξυπηρετούν αυτό το σκοπό. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, σήμερα υπάρχουν οι εξειδικευμένες leave in κρέμες που χωρίζονται, μάλιστα, σε κατηγορίες: πιο ελαφριές και πιο βαριές. Αν, λοιπόν, έχεις μαλλιά που φριζάρουν επίλεξε μια leave in κρέμα, μια κρέμα δηλαδή που θα απορροφήσουν τα μαλλιά σου μετά το λούσιμο για να κρατήσουν περισσότερο βάρος”.

STOP! Βάζεις το conditioner στα μαλλιά σου εντελώς λάθος!
Κάθε φορά που μιλάω με τον Θοδωρή ανακαλύπτω (τουλάχιστον!) ένα φανταστικό tip. Αυτή την φορά, όμως, ανακάλυψα πως ο τρόπος που απλώνω το conditioner στα μαλλιά μου είναι οοοοοολος εντελώς λάθος! Να, λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε!
1. Υπολογίζουμε περίπου 4-5 δάχτυλα από τη ρίζα για να βάλουμε conditioner. Όχι πιο πάνω γιατί εκεί θεωρητικά θα έχουν εκκρίνει κάποια λιπαρότητα τα μαλλιά μας και δεν θα έχουν ανάγκη να μαλακώσουν.
2. Ξεκινάμε και εφαρμόζουμε την μαλακτική κατά μήκος της τρίχας με φροντίδα. Χωρίζουμε μια- μια τούφα και τοποθετούμε το προϊόν στην κάθε τούφα.
3. Κάνουμε μασάζ από κάτω προς τα πάνω με ανάποδες, δηλαδή, κινήσεις σαν να προσπαθούμε να ανοίξουμε τα λέπια. Έτσι θα βοηθήσουμε την διεισδυτικότητα του προϊόντος.
4. Αφού το αφήσουμε ένα λεπτό προσπαθούμε να τραβήξουμε και να βγάλουμε τη μαλακτική με τα χέρια μας για να μπορέσουμε να κλείσουμε τα λέπια όσο μπορούμε με κινήσεις προς τα κάτω.
5. Ξεπλένουμε όσο μπορούμε με κρύο νερό.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εφάρμοσα την τεχνική του να απλώνεις σωστά το conditioner στα μαλλιά σου την ίδια μέρα και, αλήθεια σου λέω, η διαφορά στο πόσο πιο λαμπερά έδειχναν τα μαλλιά μου ήταν μεγάλη! Δική μου συμβουλή: αν είναι κάτι να κρατήσεις από αυτό το άρθρο είναι το πώς να απλώνεις σωστά το conditioner. Αν τώρα, θέλεις να πειραματιστείς με το co washing, καν’το ελεύθερα! Αλλά μια φορά, έτσι για την περιέργεια!

Read More

And More