Μπορώ να χτενίσω τα μαλλιά μου μετά από μια βουτιά; Tips που δεν ήξερες για υπέροχα μαλλιά!

photo: @belenhostalet

Το καλοκαίρι εμείς περνάμε υπέροχα αλλά αν τα μαλλιά μας είχαν φωνή θα μας έλεγαν να ηρεμήσουμε λίγο. Θα μας έλεγαν να μην μένουμε με το αλάτι πάνω τους 24 ώρες και να τους ρίχνουμε αντηλιακό. Επίσης, θα μας έλεγαν “Διψάω! Δώσε μου νερό!”. Όλα αυτά θα έλεγαν τα μαλλιά μας αν είχαν φωνή αλλά δεν έχουν. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει αυτή εδώ η στήλη που είναι η φωνή της λογικής και των μαλλιών σου! Παρακάτω σου έχουμε σωτήρια tips που θα σώσουν τα μαλλιά σου από αυτή την απαίσια εποχή που λέγεται καλοκαίρι (εχμ! Δεν εννοούμε το απαίσια, αλλά ναι, τα μαλλιά σου θέλουν extra φροντίδα το καλοκαίρι!).

1.Βρέξε τα μαλλιά σου πριν τη θάλασσα

Αυτό που κάνουμε το καλοκαίρι είναι να βουτάμε στην θάλασσα με στεγνά μαλλιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πορώδες της τρίχας μας να “ρουφάει” όλο το νερό της θάλασσας. Και με δεδομένο ότι το νερό της θάλασσας περιέχει αλάτι, αυτό αυτομάτως μεταφράζεται σε αφυδάτωση. Αυτό που πρέπει να κάνεις το καλοκαίρι είναι πριν πας στην θάλασσα να βρέχεις τα μαλλιά σου με νερό, να τους απλώνεις ένα leave in conditioner ή μια μάσκα και να τα πιάνεις. Έτσι, όταν κάνεις την βουτιά σου τα μαλλιά σου θα έχουν ήδη ξεδιψάσει και δεν θα απορροφήσουν το θαλασσινό νερό. Φέρε στο νου σου ένα λουλούδι σε μια γλάστρα: αν το χώμα είναι στεγνό θα απορροφήσει αμέσως το νερό που θα του βάλεις. Αν το χώμο είναι νωπό γιατί το έχεις ήδη ποτίσει το extra νερό που θα ρίξεις θα μείνει στην επιφάνεια. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτουργούν και τα μαλλιά σου!

2.Χρησιμοποίησε εμφιαλωμένο νερό αντί για νερό βρύσης (και γιατί να το κάνεις)

Στην παραλία έχε πάντα μαζί σου ένα μεγάλο μπουκάλι νερό. Όχι για να το πιεις αλλά για να ξεβγάζεις με αυτό τα μαλλιά σου μετά από κάθε βουτιά ώστε να μην μένει το θαλασσινό αλάτι και τα αφυδατώνει (είπαμε πώς λειτουργεί). Η εύλογη ερώτηση, ωστόσο, είναι: γιατί εμφιαλωμένο νερό και όχι νερό βρύσης; Γιατί το δεύτερο περιέχει βαρέα μέταλλα και τα οξειδώνει. Στα μαλλιά αυτό μεταφράζεται σε απώλεια λάμψης, αφυδάτωση και ξεθώριασμα χρώματος.

Photo: @marthahunt

3. Νερό και αλόη: το tip που λατρεύουμε

Ένα από τα αγαπημένα μου tip για καλοκαίρι είναι αυτό εδώ που μου έμαθε πρόσφατα ο Χρήστος Μπαϊραμπάς, hair expert της Aveda και αποκλειστικός hair stylist της Ελένης Φουρέιρα (η οποία btw έχει τέλεια μαλλιά!) για να έχεις ενυδατωμένα μαλλιά στην θάλασσα είναι και αυτό εδώ: βάλε σε ένα μπουκάλι που ψεκάζει (θα το βρεις στα Jumbo) νερό και φυσική αλόη. Για να πάρεις την αλόη κόβεις ένα φύλλο, το ξεφλουδίζεις και έπειτα χτυπάς το εσωτερικό του σε ένα μπλέντερ για να υγροποιηθεί. Με αυτό το σούπερ ενυδατικό μείγμα μπορείς να ψεκάζεις τα μαλλιά σου όσο είσαι στην παραλία.

4.Clarifying shampoo: τι είναι και γιατί πρέπει να λούζεσαι με αυτά το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι προτίμησε καθαριστικά σαμπουάν. Θα τα ξεχωρίσεις γιατί στην συσκευασία τους γράφουν συνήθως clarifying shampoo αλλά ακόμη και αν δεν γράφουν θα το καταλάβεις από την σύνθεσή τους που είναι διαφανής. Και γιατί να έχεις ένα τέτοιο σαμπουάν το καλοκαίρι; Μέτρησε! 1. Γιατί τα σαμπουάν με χρώμα εμπεριέχουν και γαλάκτωμα και βαραίνουν τα μαλλιά με το καθημερινό λούσιμο του καλοκαιριού 2. Γιατί καθαρίζουν καλύτερα τον ιδρώτα στο τριχωτό του κεφαλιού και 3. γιατί βοηθάνε και τα μήκη των μαλλιών να καθαρίσουν καλύτερα από όλα αυτά τα προϊόντα που τους βάζουμε πάνω τους το καλοκαίρι!

5.Χρειάζεσαι οπωσδήποτε αντηλιακό μαλλιών!

“Αυτό που κάνει το αλάτι και ο ήλιος στα μαλλιά μας είναι ότι τους στερεί την υγρασία με αποτέλεσμα να γίνονται ξηρά, αφυδατωμένα και να χάνουν το χρώμα τους. Το αντηλιακό μαλλιών πάντα βοηθά! Εκτός του ότι σταματά την ακτινοβολία συνδυάζεται και με φόρμουλες που αντιστέκονται στο αλάτι. Τα υγιή μαλλιά κρατούν σε ισορροπία το πορώδες της τρίχας, τα λέπια είναι κλειστά, το χρώμα διατηρείται πιο πολύ και τα μαλλιά είναι λαμπερά”, τονίζει ο Χρήστος Μπαϊραμπάς.

6.Μπορώ να χτενίσω τα βρεγμένα μου μαλλιά μετά τη θάλασσα;

Η απάντηση είναι όχι! Το αλατόνερο ανοίγει τα λέπια της τρίχας, κάνει την επιφάνειά τους πιο τραχιά οπότε τα μαλλιά είναι πιο εύκολο να μπλεχτούν και να σπάσουν όταν επιχειρήσεις να τα χτενίσεις. Ο πιο σωστός τρόπος για να το κάνεις είναι αφού βγεις από την θάλασσα να τα ξεπλύνεις με ένα μπουκαλάκι νερό και έπειτα να απλώσεις πάνω τους ένα leave in conditioner που θα κλείσει τα λέπια της τρίχας και θα τα ενυδατώσει. Αφού γίνει αυτό μπορείς να τα χτενίσεις, χρησιμοποιώντας ιδανικά μια χτένα με αραιά δόντια.

Photo: @belenhostalet

7.Και μπορώ να μην τα λούσω;

Ok, όλες ξέρουμε ότι οι βουτιές στη θάλασσα σε αφήνουν με αυτό το υπέροχο beach wave στα μαλλιά (δεν είναι τυχαίο που έχουν δημιουργηθεί τόσα salt sprays που μιμούνται αυτό το εφέ. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα έχουν και ευεργετικά στοιχεία!). Και όλες έχουμε αποφασίσει να μην τα λούσουμε για ένα βράδυ. Δεν έγινε και τίποτα. Ή, μήπως, έγινε; Το αλάτι μπορεί να αφυδατώνει τα μήκη της τρίχας αλλά εξισορροπεί το PH του τριχωτού ενώ παράλληλα βοηθά τα λιπαρά μαλλιά. Σκέψου το: το αλάτι δεν αφυδατώνει μόνο τα μήκης της τρίχας αλλά και το τριχωτό. Άρα, δεν κάνει τόσο κακό αν βάλεις στα μήκη τους κάτι για να τα ενυδατώσεις όπως ένα λαδάκι ή μια κρέμα. Αν, όμως, τα μαλλιά σου δεν είναι υγιή, πρέπει να τα ξεβγάλεις, επισημαίνει ο Χρήστος Μπαϊραμπάς.

Read More

And More