Λοσιόν προσώπου: είναι ένα προϊόν που πραγματικά χρειάζεσαι;

Έχουμε αυτή την μανία με το skincare και πρόσβαση στους top ειδικούς για να σου περάσουμε αυτή μας την… μανία! Το σημερινό task είναι οι λοσιόν προσώπου. Έχεις λοσιόν προσώπου; Κι αν δεν έχεις, πρέπει να αγοράσεις; Επίσης: τι κάνει μια λοσιόν; Όλες αυτές οι ερωτήσεις απαντήθηκαν από τον δερματολόγο Στέλιο Αγγελίδη. Κράτησε σημειώσεις γιατί αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μας θέματα και στοιχηματίζουμε πως θα γίνει και δικό σου!

Τι είναι οι λοσιόν;

Ακόμη και αν είσαι beauty editor και ζεις από αυτή την δουλειά το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν ακούς τη λέξη λοσιόν είναι εκείνο το προϊόν που χρησιμοποιείς αμέσως μετά τον καθαρισμό του προσώπου σου. Λοιπόν, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι λάθος! “Λοσιόν δεν είναι ένα προϊόν αλλά η μορφή ενός τοπικού δερματικού προϊόντος”, τονίζει ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης και συνεχίζει: “Υπάρχουν λοσιόν ντεμακιγιάζ, λοσιόν micellair, λοσιόν που χρησιμοποιούμε μετά το πλύσιμο του προσώπου. Επίσης, ως γιατρός μπορώ να σου δώσω ένα φάρμακο σε μορφή λοσιόν”. Άρα, όταν μιλάμε για λοσιόν αναφερόμαστε στην πραγματικότητα στην μορφή του προϊόντος.

Πόσες κατηγορίες λοσιόν για μετά τον καθαρισμό του προσώπου υπάρχουν;

Ας σταθούμε, λοιπόν, στις λοσιόν που χρησιμοποιούμε (ή δεν χρησιμοποιούμε) μετά το πλύσιμο του προσώπου μας. Αυτές οι λοσιόν δεν είναι… μια αλλά χωρίζονται σε υποκατηγορίες. Και οι πιο βασικές είναι οι εξής:

Στυπτικές λοσιόν: είναι οι πιο δραστικές λοσιόν που έχουν περισσότερο αλκοόλ και μπορούν να σου στεγνώσουν τα σπυράκια.

-Σμηγματορυθμιστικές: είναι η αμέσως επόμενες σε δραστικότητα λοσιόν που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μια λιπαρή επιδερμίδα.

-Ενυδατικές/τονωτικές: αυτές οι λοσιόν κάνουν ενυδάτωση και είναι ιδανικές για ξηρή επιδερμίδα. Λόγω της υγρής και άρα πολύ λεπτόρρευστης υφής τους μπορούν να εισχωρήσουν σε μεγαλύτερο βάθος στην επιδερμίδα και να κάνουν πολύ καλύτερη ενυδάτωση σε σχέση με μια απλή ενυδατική κρέμα.

-Καταπραϋντικές: είναι αυτές που περιέχουν συστατικά που καταπραΰνουν ένα ευερέθιστο ή ευαίσθητο δέρμα και δίνουν αίσθηση ανακούφισης.

-Ενεργές/δραστικές: πρόκειται για καινούργιες λοσιόν που έχουν μέσα τους διάφορες δραστικές ουσίες και εξασφαλίζουν την καλύτερη απορρόφηση από την επιδερμίδα και πάλι λόγω υφής. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι λοσιόν με σαλικυλικό οξύ μέχρι 2% (σ.σ. είναι το επιτρεπόμενο όριο σαλικυλικού οξέος ώστε να μην γίνει φαρμακευτικό το προϊόν) που λειτουργεί αντιφλεγμονωδώς και σμηγματορυθμιστικά. Επίσης, σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι λοσιόν με AHA που κάνουν ήπια κερατόλυση και σμηγματορύθμιση.

Λοσιόν και κρέμα: τι πρέπει να προσέξεις

Οι λοσιόν είναι ένα προϊόν που χρειάζεται προσοχή για έναν λόγο που ίσως δεν γνώριζες: “πολλές φορές χρησιμοποιούμε μια στυπτική λοσιόν, κάνουμε βίαιο στέγνωμα της επιδερμίδας κι έπειτα βάζουμε μια πολύ πλούσια ενυδατική γιατί νιώθουμε την επιδερμίδα μας να μας τραβάει. Αυτό είναι λάθος! Μετά από μια τέτοια λοσιόν χρειαζόμαστε σμηγματορυθμιστική κρέμα, αλλιώς μπορεί να γίνει σμηγματορροϊκό rebound. Τι σημαίνει αυτό; Με την στυπτική λοσιόν στεγνώνεις τον σμηγματοροϊκό πόρο, το κύτταρο παίρνει το μήνυμα ότι στέγνωσε και για να καλύψει το κενό υπερπαρπάγει σμήγμα. Άρα, πρόσκαιρα μπορεί η επιδερμίδα να γίνεται πιο ματ αλλά σε βάθος χρόνου γίνεται πολύ λιπαρή”, επισημαίνει ο δερματολόγος και συμπληρώνει: “Ο χρυσός κανόνας είναι μετά από μια όξινη λοσιόν (στυπτική) να χρησιμοποιείς μια σμηγματορυθμιστική κρέμα και μετά από μια αλκαλική λοσιόν (ενυδατική) να τοποθετείς μια εξίσου ενυδατική κρέμα”. Αλλιώς είναι σαν να στέλνεις αντιφατικά μηνύματα στην επιδερμίδα σου και να το μπερδεύεις.

Χρειάζομαι τελικά λοσιόν;

Η απάντηση είναι ναι αν η επιδερμίδα σου έχει ιδιαίτερες ανάγκες, αν είναι πολύ λιπαρή, ακνεϊκή ή ευαίσθητη. Αν, όμως, έχεις μια κανονική επιδερμίδα, μπορείς να κάνεις skip αυτό το βήμα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κράτησε στο νου σου το εξής: Δεν υπάρχει λοσιόν που “κάνει” (ήταν η πρώτη απάντηση από τον δερματολόγο Στέλιο Αγγελίδη όταν τον ρώτησα τι κάνει η λοσιόν). Επειδή ορισμένα δραστικά συστατικά σε μορφή λοσιόν απορροφούνται καλύτερα γι’ αυτό και υπάρχουν σε αυτή τη μορφή! Ορισμένες δραστικές ουσίες είναι υδρόφιλες και λειτουργούν καλύτερα όταν είναι σε λοσιόν- υγρό περιβάλλον, όταν είναι, δηλαδή, σε μια λοσιόν! Σε αυτή την περίπτωση η λοσιόν είναι η μορφή- το μέσο για να περαστεί καλύτερα το συστατικό στην επιδερμίδα!

 

Read More

And More