Νέα επαναστατική θεραπεία! Ενέσεις αιμοπεταλίων στο πρόσωπο!

Λέγεται Platelet Rich Plasm Therapy και είναι ό,τι πιο νέο έχει να επιδείξει η σύγχρονη αισθητική ιατρική. Μια διαδικασία πρωτόγνωρη με ενέσεις αιμοπεταλίων στο πρόσωπο που, όμως, έχει θεαματικά αποτελέσματα στην εμφάνισή μας. Ρωτήσαμε την Μάργκη Καπελάρη, ιατρός- δερματολόγος- αισθητικός, όλες τις λεπτομέρειες. Κράτησε σημειώσεις!

Τι είναι η Platelet Rich Plasma Therapy; Πως ξεκίνησε και που εφαρμόστηκε πρώτη φορά;
Αυτή η διαδικασία είναι αυτόλογη μεταμόσχευση και εφαρμόστηκε πρώτη φορά πριν περίπου από 15 χρόνια στην επανορθωτική χειρουργική και οδοντιατρική και πρωτοχρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία χρόνιων ελκών.

Πως γίνεται η όλη διαδικασία;
Έρχεται ο ασθενής, του παίρνουμε το αίμα του, το φυγοκεντρούμε έτσι ώστε να πάρουμε συμπυκνωμένα τα αιμοπετάλια από το αίμα. Τα αιμοπετάλια παράγουν ουσίες που λέγονται αυξητικοί παράγοντες όπως και άλλες ουσίες φλεγμονής για να μπορέσει να γίνει η επούλωση των πληγών. Παίρνουμε τα αιμοπετάλια, τα συμπυκνώνουμε και τα ξανακάνουμε ενέσεις στο πρόσωπο ή οπουδήποτε αλλού θέλουμε στο σώμα : στο ντεκολτέ, στα μπράτσα, στην κοιλιά, για ραγάδες, για σημάδια . Τα αιμοπετάλια αυτά προσφέρουν και δίνουν μέσα στο δέρμα μας αυτούς τους αυξητικούς παράγοντες για να “πάρουν μπροστά” τα δικά μας, τα φυσικά μας κύτταρα ώστε να φτιάξουν κολλαγόνο ή υαλουρονικό, ανάλογα που θα το κάνεις.
Τι προσφέρει αυτή η διαδικασία;
Οι γυναίκες το κάνουν κυρίως για αναζωογόνηση. Μπορεί να προσφέρει λάμψη, μείωση των ρυτίδων, σύσφιξη και να καλύψει σημάδια. Το σημαντικότερο είναι ότι είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος γιατί προέρχεται από τον οργανισμό μας.
Από ποια ηλικία επιτρέπεται;
Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όσον αφορά την ηλικία αλλά συνήθως οι γυναίκες που έρχονται στο ιατρείο είναι από τα 30 έως τα 60. Εκεί είναι που θα αποδώσει καλύτερα. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν παίζει ρόλο η χρονολογική ηλικία του καθενός αλλά η βιολογική ηλικία. Γιατί μπορεί μία γυναίκα στα 50 της να είναι 40 βιολογικά οπότε σε αυτήν θα το κάνουμε.
Σε ποιες περιπτώσεις απαγορεύεται;
Δεν κάνουμε ενέσεις για προληπτικούς λόγους σε εγκύους, σε γυναίκες που θηλάζουν και σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα αιματολογικά.
Πόσο κοστίζει;
Μέσο όρο είναι 300 ευρώ η συνεδρία.
Από τη στιγμή που μια γυναίκα το κάνει μια φορά θα χρειαστεί να το επαναλάβει;
Μια νέα γυναίκα θα χρειαστεί μόνο δύο συνεδρίες ενώ μια μεγαλύτερη τρεις μέσα σε ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα δεν είναι εμφανές από την πρώτη μέρα αλλά το βλέπει κανείς σταδιακά, ωστόσο έχει μεγάλη διάρκεια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μια φορά δεν φτάνει να το κάνεις. Κανονικά πρέπει ή δύο ή τρεις φορές και από κει και πέρα επειδή κάθε μέρα μεγαλώνουμε χρειάζεται μία συντήρηση ανάλογα με το τι θα μας πει ο δερματολόγος μας και με το τι ανάγκες έχουμε. Ιδανικά συνδυάζεται με μια θεραπεία fractional laser διοξειδίου.
Πόσο επώδυνη είναι σαν διαδικασία.
Ελάχιστα! Βάζουμε πάντα κρέμα αναισθητική.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα;
Επειδή είναι αυτόλογη θεραπεία και βασιζόμαστε στην αναζωογονητική δύναμη του δικού μας του οργανισμού δεν είναι σίγουρο το αποτέλεσμα. Άρα κάποιοι άνθρωποι βλέπουν εντυπωσιακό αποτέλεσμα και κάποιοι άλλοι απλώς μια φρεσκάδα.
Πως φαίνεται το πρόσωπό σου αμέσως μετά τη θεραπεία και βγαίνοντας από το ιατρείο;
Μετά θα έχεις μια μικρή ερυθρότητα σαν μικρά τσιμπιματάκια από κουνούπια τα οποία, όμως, υποχωρούν στο επόμενο μισάωρο. Μελανιές σπάνια γίνονται.
Πόση ώρα διαρκεί;
Χοντρικά μια ώρα΄. Μισή ώρα βάζουμε την αναισθητική κι ένα τέτατρο περίπου διαρκούν τα “τσιμπιματάκια”. Είναι πολύ γρήγορη σαν διαδικασία.
Μπορείς να πάρεις αίμα από άλλον;
Όχι απαγορεύεται. Δεν είναι αυτόλογη μεταμόσχευση γι’ αυτό και το αίμα δεν βγαίνει από το ιατρείο και γίνονται επιτόπου την ίδια στιγμή όλα διότι μπορείς να μεταδώσεις στον άλλον ασθένειες ή μπορεί να το απορρίψει ο οργανισμός του και να του δημιουργήσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις.
Μπορείς να το αντικαταστήσεις με άλλη θεραπεία;
Δεν έχει κάτι παρόμοιο. Κάποιος ο οποίος δεν θέλει να το κάνει μπορέι να κάνει την κλασική μεσοθεραπεία, να κάνει ενέσιμα εμφυτεύματα με υαλουρονικό, να κάνει laser αλλά τόσο σαν διαδικασία όσο και σαν αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Της Αγγελικής Χριστοπούλου

Read More

And More