Ο απόλυτος οδηγός για φυσικά σγουρά μαλλιά από το πώς να τα λούσεις μέχρι πώς να τα χτενίσεις!

Τα τελευταία χρόνια η ομορφιά προάγει (ευτυχώς για εμάς!) την διαφορετικότητα. Γιατί κάθε επιδερμίδα είναι όμορφη, κάθε τόνος υπέροχος, κάθε χαρακτηριστικό που έχεις πάνω σου είναι μοναδικό γιατί είναι δικό σου και πρέπει να είσαι περήφανη γι’αυτό και να το αναδεικνύεις. Στο πλαίσιο αυτό, τα σγουρά μαλλιά έχουν σταματήσει να κρύβονται πίσω από ισιωτικές. Άρα: αν έχεις σγουρά μαλλιά φρόντισε να τα αναδείξεις! Πώς; Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός από τον hair expert Θοδωρή Οικονομάκη.

Σγουρά μαλλιά: οι δύο διαφορετικές σχολές!

                                  Photo: Zendaya instagram

Αν έχεις κάμποσες φίλες σγουρομάλλες θα τις έχεις ακούσει να παραπονιούνται για διαφορετικούς λόγους: κάποιες γιατί οι μπούκλες τους έχουν χάσει τη φόρμα τους και κάποιες άλλες γιατί οι μπούκλες τους δεν κάθονται ποτέ καλά, είναι μονίμως φουντωτές και frizzy.
Αυτό, λοιπόν, που επισημαίνει ως βασικό βήμα ο expert είναι το εξής: «Όταν έχουμε σγουρά μαλλιά αρχικά ξεχωρίζουμε τις ανάγκες: αν θέλουμε να τονώσουμε τις μπούκλες ή αν θέλουμε να τις ρίξουμε, αν δηλαδή έχουν έντονο φριζάρισμα και θέλουμε να το κατευνάσουμε. Μετά ξεχωρίζουμε αν έχουμε λεπτά ή χοντρά μαλλιά γιατί και αυτό έχει να κάνει με το φριζάρισμα που δημιουργείται. Τα χοντρά μαλλιά είναι πιο frizzy από τα λεπτά».

Γιατί το σαμπουάν σου δεν πρέπει να κάνει πολύ αφρό (αλλιώς sulfrate free προϊόντα!)
«Υπάρχουν εξαιρετικές σειρές για σγουρά μαλλιά, ειδικά αν βρούμε sulfrate free, δηλαδή χωρίς θειικό άλας θα είναι το καλύτερο. Και αυτό γιατί το θειικό άλας δρα εις βάρος της ελαστικότητας της μπούκλας. Τα συγκεκριμένα προϊόντα χωρίς θειικό άλας το αναγράφουν συνήθως στην συσκευασία ή θα το διαπιστώσεις από το γεγονός ότι δεν κάνουν πολύ αφρό κάτι που είναι καλό όχι μόνο για τα σγουρά μαλλιά αλλά για κάθε τύπο!».

Conditioner και μάσκες: do or don’t?

«Και conditioner και μάσκα βάζουμε στα σγουρά μαλλιά όπως σε κάθε τύπο. Απλώς φροντίζουμε να συνδυάζονται! Δηλαδή, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μάσκα βαριάς ενυδάτωσης ή βαθιάς ενυδάτωσης πιο σωστά, ενώ θέλουμε να πετύχουμε μια μπούκλα γιατί αυτό θα βαρύνει τα μαλλιά μας. Οπότε ιδανικό είναι να έχουμε προϊόντα της ίδιας σειράς, γιατί το ένα μπορεί να εξουδετερώνει το άλλο ως προϊόν!»

Σγουρά μαλλιά: πρέπει να κουρεύονται με συγκεκριμένη τεχνική;
Ακόμη κι αν εσύ έχεις τις ιδανικές μπούκλες τις οποίες φροντίζεις ευλαβικά, το κούρεμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένες τεχνικές! «Το κούρεμα στα σγουρά μαλλιά θα πρέπει να είναι αναλογικό ώστε να έχει και αναλογικό βάρος σε όλα τα σημεία. Για να το πω πιο απλά, αν σε ένα σημείο του κεφαλιού έχουμε ένα μήκος 15 εκατοστά θα πρέπει σε κάθε σημείο του κεφαλιού να έχουμε 15 εκατοστά ώστε να δώσουμε ένα πολύ ωραίο, στρογγυλό και ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν εξειδικευμένες τεχνικές ώστε να μπορεί κάποιος να δημιουργήσει στήριξη από μέσα έτσι ώστε να εντείνει τη μπούκλα και να αυξήσει τον όγκο συνολικά.
Θα μπορούσε να κάνει την τεχνική εσωτερικού όγκου. Ονομάζεται block cutting και δημιουργούμε μικρά blocks σε χτιστή διάταξη εσωτερικά τα οποία ανοίγουν σαν μικρές ομπρελίτσες και αυξάνουν τον όγκο των μαλλιών συνολικά. Επίσης κάτι με το οποίο πολλές γυναίκες τρομάζουν είναι το ξυράφι. Χρησιμοποιώντας ξυράφι λεπταίνουμε τις άκρες έτσι ώστε να έχουμε ένα πιο λείο αποτέλεσμα από το μέσο της τούφας μέχρι την άκρη. Αυτό δημιουργεί πάρα πολλές μύτες και μπορεί να αυξήσει τον όγκο εσωτερικά. Όμως, είναι πολύ σημαντικό ο expert σε κάθε κούρεμα να χρησιμοποιεί και άλλο ξυράφι έτσι ώστε να μην κόβονται άσχημα οι άκρες σαν να ξεφτίζουν! Όταν γίνεται αυτό δεν φταίει το εργαλείο αλλά ο expert που δεν άλλαξε ξυράφι!».

Βαφή μαλλιών: τι κάνει στις μπούκλες σου!

                                                Photo: Nicole Kidman instagram

Η φίλη μου Μ. ήρθε στο γραφείο έντρομη όταν ο κομμωτής της της πρότεινε να σκουρύνει τα μαλλιά της ώστε να έρθουν στο φυσικό τους και να δυναμώσει η μπούκλα της η οποία είχε χάσει την φόρμα της και λόγω βαφών. Κάτι τέτοιο ισχύει; Και αν ναι, θα πρέπει, όντως να θυσιάσεις το τέλειο χρώμα στο βωμό της τέλειας μπούκλας;
«Το χρώμα επηρεάζει έτσι κι αλλιώς τα μαλλιά. Υπάρχουν βαφές που έχουν υψηλή καλλυντικότητα και δεν επηρεάζεται η υφή αλλά υπάρχουν και βαφές της σειράς που κυκλοφορούν εκεί έξω και φθείρουν την ποιότητα της τρίχας. Συνιστούμε ποιοτικά προϊόντα σε κάθε περίπτωση!
Τώρα, αν η μπούκλα χάσει την φόρμα της δεν πιστεύω ότι πρέπει να θυσιάσουμε κάτι από τα δύο! Για να την επαναφέρεις, αρχικά πρέπει να κουρευτείς, να αποκτήσεις οπωσδήποτε ένα αναλογικό κούρεμα ώστε να φύγει το extra βάρος, έπειτα να χρησιμοποιείς μια εξειδικευμένη σειρά για σγουρά και να αποφεύγεις τα ξηρά και βαριά προϊόντα.

Styling: κάνε το τέλειο κόλπο με την βαμβακερή μπλούζα!

Ο Θοδωρής Οικονομάκης έχει πάντα τέλεια tips να μοιραστεί μαζί μας! Συνέχισε να διαβάζεις για να σου αποκαλυφθεί! Α! Και εν τω μεταξύ, μην πετάξεις την παλιά βαμβακερή σου μπλούζα!
«Κάνοντας focus στο styling, τώρα, αυτό που έχω να πω είναι πως ο αφρός είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι πριν 15 χρόνια. Ο λόγος που δεν το προτιμούμε είναι γιατί περιέχει όζον, αλκοόλ και προωθητικά αέρια με αποτέλεσμα να σκληραίνει τις μπούκλες και κανείς δεν θέλει να αγγίζει σκληρά μαλλιά. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε κρέμες για μπούκλες (πιο λιπαρές κρέμες αν θέλουμε να μειώσουμε το φριζάρισμα σε βαριά μαλλιά και πιο ανάλαφρες κρέμες αν θέλουμε να δώσουμε έντονη στιλπνότητα και νεύρο στις λεπτές μπούκλες). Ιδανικά, λοιπόν, θα ήταν αφού έχουμε λουστεί με την εκάστοτε σειρά που θα επιλέξουμε για μπούκλα να απλώσουμε όσο τα μαλλιά μας είναι νωπά την ανάλογη ποσότητα της εκάστοτε κρέμας που θα επιλέξουμε αφού τα έχουμε ταμπονάρει και τα έχουμε σκουπίσει πολύ καλά.
Οι σωστές κινήσεις είναι: γυρνάμε το κεφάλι μας ανάποδα και περνάμε την κρέμα με κινήσεις από τις άκρες και προς τα πάνω και πιέζοντας τα μαλλιά μέσα στις χούφτες μας. Έπειτα, παίρνουμε ένα παλιό βαμβακερό μπλουζάκι μακρυμάνικο, το περνάμε από το λαιμό γύρω από το κεφάλι μας και το δένουμε όχι σφιχτά αλλά με τρόπο ώστε να παίζουν τα μαλλιά μέσα. Αν το κάνουμε αυτό για μια ώρα και στεγνώσουν τα μαλλιά κατά 90% θα έχουμε αποκτήσει τέλειες μπούκλες! Αφού βγάλουμε την πετσέτα, ιδανικό είναι μετά χωρίς να βάλουμε τα δάχτυλά μας (δημιουργούν στατικό ηλεκτρισμό πάνω στα μαλλιά άρα τα φριζάρουν), με μια πηρούνα και μια φισούνα να κάνουμε κινήσεις από την άκρη προς τα μέσα και με το κεφάλι ανάποδα.
Τέλος, όταν στεγνώνουμε τα σγουρά μαλλιά έχουμε το πιστολάκι πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία και όταν τελειώνουμε κρυώνουμε τα μαλλιά γυρνώντας το πιστολάκι στο κρύο ώστε να κλειδώσουμε το σχήμα».

Read More

And More