Ώστε αποφάσισες να βάψεις τα μαλλιά σου! Να τι πρέπει να ξέρεις, ειδικά αν το κάνεις πρώτη φορά!

Η βαφή μαλλιών δεν είναι εύκολη υπόθεση ειδικά για κάποιων με μηδενικά skills. Από την άλλη, η καραντίνα μας έχει αναγκάσει να αναπτύξουμε (ως ένα βαθμό), τα skills αυτά βάφοντας από τα νύχια του (το πιο εύκολο project) μέχρι τα μαλλιά του (το δυσκολότερο).

Δεν θα σε αφήσουμε, όμως, μόνη σου. Πριν πάρεις την σωστή βαφή και αρχίσεις να κάνεις μόνη σου τις απαραίτητες μίξεις στο σπίτι, ιδού τι πρέπει να ξέρεις. Μιλήσαμε με την αγαπημένη μας hair expert Σοφία Νομικού και την ρωτήσαμε πράγματα που θα θέλαμε να γνωρίζουμε και οι ίδιες προτού πιάσουμε τα… πινέλα. Μια αληθινή συζήτηση…

Είναι δυνατόν κάποιος να καλύψει την ρίζα του στο σπίτι και πώς επιλέγει τη σωστή βαφή;

Ναι είναι δυνατόν να καλύψει κάποιος την ρίζα στο σπίτι. Απλά, ως εξειδικευμένη expert colorist, πρέπει να αναπτύξω αρκετά το ζήτημα! Αρχικά, στα σουπερμάρκετ, στα καταστήματα ομορφιάς και ευρείας κατανάλωσης υπάρχουν έτοιμα κουτιά με χρώμα (χωρίζονται συνήθως σε δύο κατηγορίες: απόχρωση μόδας/fashion colors και βασικό χρώμα για κάλυψη λευκών) τα οποία έχουν πάνω οδηγίες και ότι χρειάζεται μια γυναίκα για να βάψει τα μαλλιά της. Σίγουρα αυτό που χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει είναι το ύψος του τόνου της φυσικής βάσης του. Πάνω στα κουτιά θα δούμε κάποιους αριθμούς που υποδηλώνουν το ύψος τόνου στο οποίο απευθύνονται. Προηγείται το ύψος τόνου και μετά ακολουθεί η απόχρωση που θέλουμε να πετύχουμε. Άρα, εάν το ύψος τόνου στο χρωματολόγιο είναι από το 1 ως το 10 σημαίνει ότι κάποιος που έχει σκούρα μαύρα μαλλιά είναι το ύψος τόνου 1, κάποιος που έχει καστανά μαλλιά είναι στο 4 έως 5 πέντε, κάποιος που έχει σκούρο ξανθό είναι από το έξι έως το εφτά και κάποιος που έχει ξανθό είναι το 8 έως το 10. Τα χρώματα που καλύπτουν τα λευκά είναι σκέτο ύψος τόνου και μετά το μηδέν (1,2,3,4,5,6,7,8,9,10/0). Με απλά λόγια, όπου βλέπουμε το μηδέν που ακολουθεί το βασικό χρώμα σημαίνει ότι καλύπτει λευκά.

Και αν ψάχνουμε να βάψουμε τα μαλλιά μας μία απόχρωση, π.χ όταν θέλουμε να πετύχουμε ψυχρό αποτέλεσμα, ψάχνουμε σε ύψος του έξι (σκούρο ξανθό), το 6-1. Το ένα στις πιο μεγάλες γνωστές εταιρίες του κόσμου είναι το σαντρέ. Το σαντρέ είναι ή μπλε ή πράσινο ή μοβ. Κάποιες φορές, βέβαια, το μείγμα έχει και τα τρία μαζί βγάζοντας ένα ανθρακί αποτέλεσμα το οποίο εξουδετερώνει το πορτοκάλι το κόκκινο και το κίτρινο. Πιο συγκεκριμένα, το πράσινο εξουδετερώνει το κόκκινο, το μοβ εξουδετερώνει το κίτρινο και το μπλε εξουδετερώνει το πορτοκάλι. Αυτές οι χρωστικές εξουδετέρωσης συνήθως είναι το μικρότερο ποσοστό των χρωστικών μέσα στις βαφές. Δηλαδή στα 60 ML βαφής έχουμε 8ML απόχρωσης για χρήστη εξουδετέρωσης.

Τι συμβαίνει με την φυσική τρίχα;

Στις φυσικές βάσεις, η φυσική τρίχα έχει κάτι που λέμε “κρυφό φόντο”. Το φόντο που κρύβει η τρίχα όταν την βάφουμε από το 1 ως το 5 είναι κόκκινο , από το 5 έως το 8 πορτοκαλοκίτρινο, και από το 8 έως το 10 κίτρινο. Με αυτό τον τρόπο οι επαγγελματίες διαλέγουμε τα χρώματα που χρειάζεται για να κάνουμε κάποια εξουδετέρωση. Καλό είναι να μην πειραματιστεί ο κάποιος τώρα στο σπίτι, γιατί οι επιδέξιες τεχνικές θέλουν καλούς τεχνίτες οπότε θα πρότεινα να μη αποπειραθούν να κάνουν μεγάλες αλλαγές! Η συμβουλή που έχω να δώσω είναι να επιλέξουμε χρώματα κοντά στα φυσικά μας ώστε να εξασφαλίσουμε την κάλυψη που θέλουμε στα λευκά μας και να τονώσουμε την ψυχολογία μας τώρα που μένουμε σπίτι και όχι να κάνουμε τολμηρές αλλαγές. 

Πώς μπορώ να βρω το ύψος τόνου στο οποίο ανήκω;

Στους κανόνες χρωματολογίας στην σχολή Καλών Τεχνών και στην κομμωτική ισχύει το ίδιο: υπάρχουν πρωτεύοντα χρώματα, δευτερεύοντα χρώματα κτλ. καθώς και χρώματα εξουδετέρωσης, έντονα χρώματα, κόκκινα, χάλκινα, μπορντό και πάει λέγοντας. Ο άνθρωπος γεννιέται με συγκεκριμένες φυσικές αποχρώσεις οπότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να βρει μία γυναίκα ή άντρας, είναι το ύψος τόνου της φυσικής απόχρωσης τους. Εάν ψάξεις στο internet “ύψος τόνου στα μαλλιά” ή, “πως να βρω το φυσικό μου χρώμα ύψος τόνου” θα βγει στις εικόνες μία παλέτα που φαίνονται οι φυσικές αποχρώσεις των μαλλιών. Αν το κοιτάξει κάποιος αυτό, μπορεί να καταλάβει τι ύψος τόνου είναι το χρώμα της φυσικής ρίζας του. Οι μόνιμες βαφές από το 6 ως το 10, συνήθως ανοίγουν γύρω στους τρεις τόνους, δεν κάνουν μεγάλες αλλαγές όμως αλλάζουν έντονα τις αποχρώσεις. Από την άλλη, δεν ανοίγουν πολύ τα μαλλιά, οπότε αν γίνει ένα λάθος, μικρό το κακό!

Αν κάποιος όμως θα κάνει ντεκαπάζ στήν ρίζα, θα πρέπει να ακολουθήσει αυστηρά τους κανόνες που έχουν μέσα τα φακελάκια και τα οξυζενέ. Στο πέρασμα της ρίζας, τα χωρίσματα να είναι πάρα πολύ λεπτά και το μείγμα να μην αγγίζει τα προηγούμενα ξανθά βαμμένα μαλλιά γιατί θα “σπάσουν”. Συμβουλή δική μου είναι να μην ανεβαίνει πάνω από το 20° το οξυζενέ όταν πρόκειται να έρθει σε επαφή με το δέρμα για ντεκαπάζ.

Από την θεωρία στην πράξη: πώς να βάψω τα μαλλιά σου; 

Θα χρειαστείς σίγουρα μία μπέρτα για να μη λερωθεί, μία πρόχειρη πετσέτα, γάντια, μπολ και πινέλο. Ιδανικά και μια ζυγαριά ακρίβειας ή μεζούρα για ml. Στα κιτ βαφής που πωλούνται έχει τα βασικά και συνήθως ένα απλικατέρ με διαβάθμιση για ml. Δεν χρειάζεται να είναι φρέσκο-λουσμένα τα μαλλιά, ενώ η διαδικασία πρέπει να γίνει σχολαστικά με πολύ πολύ λεπτά χωρίσματα, πρέπει πάντα να ακολουθούμε τις οδηγίες της κάθε βαφής που αγοράζουμε και να βεβαιωθούμε πως το μείγμα ανακατεύεται καλά για να ομογενοποιηθεί. Επίσης, πρέπει να αφήνουμε το χρόνο να δράσει όπως προτείνεται στην συσκευασία. Προς το τέλος, 5 λεπτά πριν λούσουμε το κεφάλι, με μία χτένα τραβάμε τη βαφή που προσθέσαμε στην ρίζα προς τα έξω, 1-2 εκατοστά πάνω στο παλιό χρώμα για να μη φαίνεται μπάρα στην ρίζα. Λούζουμε τα μαλλιά σχολαστικά, δε χρησιμοποιούμε νύχια, φοράμε πάντα γάντια, καλό είναι να αποφύγουμε το καυτό νερό και να βάλουμε μάσκα για προστασία (κλείδωμα) χρώματος για να παραμείνει το χρώμα ωραίο και ζωντανό. Εάν, τώρα , κάποιο αποτέλεσμα δεν αρέσει, δεν θα πρότεινα να επαναληφθεί η διαδικασία την ίδια μέρα διότι το δέρμα μπορεί να εμφανίσει ερεθισμούς. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βαζελίνη για το περίγραμμα του προσώπου και τα αυτιά μας για να μη λερωθούν όταν θα βάψουμε τα μαλλιά μας γύρω από τα αυτιά και μπορούμε να βάλουμε βαμβάκι έτσι ώστε να μην πάει πολύ χρώμα στα αυτιά.

Με μια απλή βαφή δεν μπορούμε να ανοίξουμε όλα τα μαλλιά από την ρίζα έως την άκρη, δηλαδή αν είμαστε καστανές δεν μπορούμε με μία βαφή για ξανθό να ανοίξουμε όλα τα μαλλιά. Είναι διαδικασία που χρειάζεται κομμωτήριο, ή τουλάχιστον κάποιον ειδικό! Θα πρότεινα, λοιπόν, να περιορίσουμε τις αλλαγές στην ρίζα. Να κάνουμε πράγματα τα οποία ήδη είναι έτοιμα από κάποιον κομμωτή και όχι σίγουρα όχι μεγάλες αλλαγές!

Πώς θα καλύψουμε τα γκρίζα μαλλιά στο σπίτι;

Για κάλυψη των γκρίζων, όπως περιέγραψα πιο πάνω, πρέπει να διαλέξουμε οπωσδήποτε βασικό χρώμα. Ένα απλό παράδειγμα: για ύψος 6 (σκούρο ξανθό):

  • Εάν έχουμε 30 % λευκά θα βάλουμε 15ml 6/0 Και 45ml 6/1  Σύνολο 60ml βάφης με 60ml. 20° οξυζενέ. Στην περίπτωση αυτή τα λευκά είναι λίγα και δεν χρειάζεται να βάλουμε πολύ βασικό χρώμα.
  • Για 50% λευκά θα βάλουμε 30ml 6/1  Με 30 ml 6/0 σύνολο 60ml βαφή με 60ml 20° οξυζενέ.
  • Για 75% λευκά και άνω θα βάλουμε 45ml βάση και 15ml απόχρωση με 20° οξυζενέ.

Για κάλυψη λευκών πρέπει να προσέχουμε το οξυζενέ να μην είναι παραπάνω από τα γραμμάρια της βαφής γιατί αραιώνουν τα χρωστικά και δεν καλύπτουν καλά τα λευκά.

Για κάλυψη ρίζας για μια περίοδο ενός μήνα χρειαζόμαστε συνολικό μείγμα 120 ML (60ml βαφή και 60° ml οξυζενέ). Εάν χρειάζεται να καλυφθεί ρίζα 2 μηνών, όπως καταλαβαίνετε χρειαζόμαστε την διπλάσια ποσότητα, δηλαδή 240 ML συνολικού μίγματος.

Για έξτρα πληροφορίες μπορείς να δεις αυτό το βίντεο της hair expert Σοφίας Νομικού!

https://www.instagram.com/p/B-W_25Fg31H/

Καλή επιτυχία!

 

Read More

And More