Ask The Expert: Εξωσώματα ή αλλιώς η επανάσταση στην Αναγεννητική Αισθητική Ιατρική!

Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, ο κυτταρικός κύκλος του δέρματος επηρεάζεται τόσο από γενετικούς όσο και επιγενετικούς παράγοντες, ενδογενείς και εξωγενείς (οι τελευταίοι είναι οι κρέμες που εφαρμόζουμε στο δέρμα μας). Με τα προϊόντα που εφαρμόζουμε στο δέρμα μας καθημερινά, προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε τον κυτταρικό κύκλο στα επιθυμητά με την ηλικία επίπεδα.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το δέρμα αντιδρά ιδιαίτερα σε ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και διεγέρτες, που το θρέφουν -κάνοντάς το να φαίνεται υγιές και νεανικό. Έτσι, με τα κατάλληλα προϊόντα, δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε το κύτταρό μας να επιδιορθώνει το δικό του DNA, με τους επιδιορθωτικούς μηχανισμούς που έχει.

Η πλέον σύγχρονη πρόταση της αισθητικής ιατρικής στον τομέα τα υγείας του δέρματος βασίζεται στα εξωσώματα (exosomes) και στη μοναδική ιδιότητά τους να επικοινωνούν  ηλεκτρικά με τα παρακείμενα κύτταρα και να ενισχύουν τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης.

Ρωτήσαμε την ειδικό Μαρία Παπαδοπούλου, υπεύθυνη αισθητικό-κοσμητολόγο του κέντρου Derma Care Center για την πιο καινοτόμα θεραπεία στην αναγέννηση και βιοανάπλαση του δέρματος και σας έχουμε όλες τις απαντήσεις!

Τι είναι τα Εξωσώματα;

Τα εξωσώματα (exosomes) είναι νανοσωματίδια, που απελευθερώνονται από όλα τα κύτταρα και διεγείρουν την ενδοκυτταρική επικοινωνία, κυρίως των βλαστοκύτταρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του δέρματος. 

Τα εξωσώματα του δέρματος περιέχουν πρωτεΐνες, αμινοξέα, πεπτίδια, λιπίδια και αυξητικούς παράγοντες, γενετικό υλικό που μπορούν να το επικοινωνούν και να το μεταδίδουν -κυκλοφορώντας μέσω των εξωκυττάριων υγρών- σε άλλα κύτταρα, κοντινά ή απομακρυσμένα, επηρεάζοντας τη λειτουργία τους. Υπενθυμίζουν στα ανενεργά κύτταρα τον ρόλο τους και φροντίζουν να τα επανενεργοποιήσουν και να τα κάνουν να επιστρέψουν στην αποστολή τους, δηλαδή στην αυτόλογη επισκευή.

Πώς ακριβώς λειτουργούν τα εξωσώματα για το δέρμα;

Αν και τα εξωσώματα βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο μελέτης τους, υπάρχουν ήδη πλεονεκτήματα από την ενσωμάτωσή τους σε πρωτόκολλα θεραπείας του δέρματος, καθώς έχουν σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες στην αναγέννηση του ιστού του δέρματος. Συγκεκριμένα:
1. Η αγγειογενετική τους ικανότητα, συμβάλλει στη σωστή αγγείωση, απαραίτητη προϋπόθεση για ένα υγιές δέρμα που παρέχει θρεπτικά στοιχεία στα κύτταρα, ώστε να

συνεχίσουν τη δραστηριότητα που ατονεί με την πάροδο του χρόνου, όπως η έλλειψη κυτταρικής ενέργειας.

  1. Η αναδόμηση της κυτταρικής δομής του δέρματος και η ενίσχυση της σύνθεσης κολλαγόνου αποτελούν τη ζωτική διεργασία στις θεραπείες αντιγήρανσης.
  2. Η ρύθμιση των φλεγμονωδών καταστάσεων, δείχνουν ότι μπορούν να αποτελέσουν θεραπευτικό μέσο για την αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης, ατοπικών δερματίτιδων κλπ.

Πώς εφαρμόζονται τα εξωσώματα;

Τα εξωσώματα (exosomes) που εφαρμόζονται στο Derma Care Center περιέχουν περισσότερους από 100 διαφορετικούς αυξητικούς παράγοντες.

Μπορούν να εφαρμοστούν, χωρίς παρενέργειες, σε διαφορετικά σημεία του σώματος, όπως πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ, χέρια, κοιλιά, κα. Στόχος να φτάσουν όσο πιο βαθιά στο δέρμα γίνεται προκειμένου να ξεκινήσουν το έργο τους. Η θεραπεία με exosomes μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους:

  1. Με microneedling. Τα εξωσώματα, χάρη στις μικρές διόδους που δημιουργούνται στην κεράτινη στιβάδα του δέρματος, προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου από το ίδιο το δέρμα, μειώνουν τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες και ενισχύουν την κυτταρική αναδόμηση.
  2. Τοπική εφαρμογή. Τα εξωσώματα μπορούν να εφαρμοστούν στην επιφάνεια του

δέρματος με τη μορφή κρέμας ή ορού. Απαιτείται απαλό μασάζ, που θα τους επιτρέψει να διεισδύσουν καλύτερα. Συνήθως, η τοπική εφαρμογή των εξωσωμάτων συνδυάζεται και ακολουθεί την εφαρμογή με microneedling.

 Ποιος θα επωφεληθεί από τα εξωσώματα;

Σχεδόν όλοι είμαστε υποψήφιοι για τη χρήση εξωσωμάτων, αλλά τα άτομα με έντονα σημάδια γήρανσης (που θέλουν να σταματήσουν ή τουλάχιστον να επιβραδύνουν τη διαδικασία) θα εκτιμήσουν τα οφέλη των εξωσωμάτων και μιας επαγγελματικής θεραπείας με αυτά.

Η θεραπεία είναι απόλυτα ανεκτή σε επίπεδο πόνου και δεν απαιτεί αναισθησία. Για να αρχίσει να δρα και να γίνουν ορατά τα αποτελέσματά της, χρειάζεται χρόνο. Η ηλικία και η ποιότητα του δέρματος κάθε ασθενούς επηρεάζουν, φυσικά, τα αποτελέσματα. Ωστόσο, η σημαντική βελτίωση στο δέρμα είναι ορατή από τους πρώτους 2 μήνες μετά τη θεραπεία, καθώς αυτή:

  • Ενισχύει τους φυσικούς μηχανισμούς επούλωσης του δέρματος με την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης
  • Αυξάνει το πάχος του δέρματος
  • Μειώνει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων
  • Βελτιώνει την υφή και τον τόνο του δέρματος
  • Απαλύνει τους μαύρους κύκλους
  • Διορθώνει την υπερμελάγχρωση και το μέλασμα
  • Προκαλεί επιδερμική σύσφιξη 
  • Εξαφανίζει τη θαμπή όψη και  επαναφέρει τη λάμψη στην επιδερμίδα
  • Προσφέρει ενυδάτωση
  • Περιορίζει τη φλεγμονή
  • Μειώνει την ερυθρότητα που προκαλεί η ακμή και η ροδόχρους ακμή

Τα αποτελέσματα της θεραπείας με εξωσώματα διαρκούν 10-12 μήνες. Για να συντηρηθεί το αποτέλεσμα, συνιστάται να γίνονται 3 συνεδρίες τον χρόνο, αλλά ο ακριβής αριθμός καθορίζεται από το ιστορικό και την κατάσταση του δέρματός και των αναγκών του ατόμου.