Keratosis pilaris ή strawberry skin: ο λόγος που τα πόδια σου μοιάζουν συνεχώς αξύριστα!

Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο και πιο έξυπνο όργανό μας. Με καθετί που κάνει θέλει κάτι να μας πει αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν μπορούμε να διαβάσουμε τις αντιδράσεις του. Μια τέτοια περίπτωση είναι η keratosis pilaris ή αλλιώς strawberry skin που κάνει τα πόδια να μοιάζουν συνεχώς αξύριστα ενώ σε άλλα σημεία του σώματος όπου εμφανίζεται κάνει το δέρμα να δείχνει τραχύ σαν φράουλα. FIY: ένα άλλο όνομα για την keratosis pilaris ή/και το strawberry skin είναι το chicken skin!

Τι είναι, όμως, ακριβώς, πώς και γιατί εκδηλώνεται και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Ρωτήσαμε την δερματολόγο Φωτεινή Μπαγεώργου και συγκεντρώσαμε τις απαντήσεις παρακάτω!

Τι είναι η Keratosis Pilaris

Είναι μια αθώα καλοήθης κατάσταση με το δέρμα να είναι τραχύ, ξηρό και να εμφανίζει πολλές μικρές βλατίδες και σπάνια μικρά φλυκταινίδια κυρίως στον ανώτερο κορμό (είναι διαφορετικές μορφές από σπυράκια) . Η πιο συχνή θέση είναι τα μπράτσα και μάλιστα η έξω επιφάνεια, οι γλουτοί, οι μηροί αλλά και τα μάγουλα.

Αίτια 

“Συχνά θεωρείται παραλλαγή του φυσιολογικού δέρματος και εμφανίζεται κυρίως στην παιδική ηλικία και με την πάροδο των ετών τείνει να υποχωρεί αλλά μπορεί και να επιμένει. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία. Είναι ζήτημα DNA, ενώ είναι πιο συχνό σε παιδιά με ατοπική δερματίτιδα και σε άτομα με ατοπική δερματίτιδα των ενηλίκων Συμβαίνει γιατί τα κερατινοκύτταρα που φυσιολογικά αποπίπτουν, εδώ συγκεντρώνονται και φράζουν την είσοδο των τριχικών θυλάκων με αποτέλεσμα να βλέπουμε αυτές τις μικρές βλατίδες”, τονίζει η δερματολόγος. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, ενώ υπό κανονικές συνθήκες το δέρμα κάνει αυτή την φυσιολογική διαδικασία της απολέπισης από μόνο του (τα νεκρά κύτταρα φεύγουν για να αναδειχθεί από κάτω το ανανεωμένο δέρμα και ο κύκλος αυτός ζωής διαρκεί 28 μέρες), εδώ η διαδικασία αυτή δεν γίνεται με αποτέλεσμα να έχουμε συσσώρευση νεκρών κυττάρων. 

 Συμπτώματα 

Είναι συνήθως ασυμπτωματική κατάσταση, ενώ μπορεί να συνυπάρχει κνησμός ήπιος όμως ή αίσθημα καύσου κυρίως όταν εντοπίζεται στα μάγουλα (φέρε στο μυαλό σου τον πρίγκιπα Χάρι!). 

Τι να κάνεις

Το δέρμα αυτό χρειάζεται περισσότερο μια σωστή ρουτίνα περιποίησης παρά φαρμακευτικά σκευάσματα. Νούμερο ένα “θεραπεία” αποτελεί η σωστή και συχνή ενυδάτωση με προϊόντα πλούσια σε κεραμίδια και λιπίδια. Πολύ ήπια απολέπιση στο σπίτι, με προσοχή, (επιθετική θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα) ή στο ιατρείο με κατάλληλα χημικά peeling. 

Τι να αποφύγεις 

 Το scrub (η μηχανική απολέπιση που γίνεται με κόκκους) πρέπει να αποφεύγεται όταν είναι επιθετικό γιατί το δέρμα αμύνεται και παχαίνει για να προστατευτεί με τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα. Σκευάσματα που περιέχουν ΑΗΑ , PHA, BHA γλυκολικό , σαλικυλικό οξύ , ρετινόλη κλπ σε μορφή λοσιόν βελτιώνουν πολύ την εικόνα . Το λέιζερ αποτρίχωσης είναι ιδανική λύση ενώ, τέλος, σε περιπτώσεις πιο έντονες και εμμένουσες μπορεί να χρειαστεί να δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή!

Προϊόντα που θα σε βοηθήσουν

Απολεπιστική λοσιόν με AHA (περιέχει γλυκολικό 5%), Pixi Glow Tonic, €14.95

Κρέμα σώματος με κεραμίδια και σαλικυλικό οξύ, ιδανική για την ξηρή και με keratosis pilaris επιδερμίδα, CeraVe, €20.00

 

 

First Aid Beauty KP Bump Eraser Body Scrub με 10% AHA, Look Fantastic, €24.95

Read More

And More