Maskne: αν βγάζεις σπυράκια από τη μάσκα αυτά είναι τα προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιείς!

Η πανδημία έχει φέρει μια ολοκαίνουργια πραγματικότητα στις ζωές μας που έχει διάφορες προεκτάσεις ακόμη και στην ομορφιά. Ένας ολοκαίνουριος ιατρικός όρος είναι το “Maskne” που προκύπτει από τις λέξεις Mask+ Acne και όσο cute και αν είναι ως προς την ονομασία του, τόσο cute δεν είναι όταν εκδηλώνεται στην επιδερμίδα σου.

Εδώ έχουμε μιλήσει εκτενώς με τον δερματολόγο Στέλιο Αγγελίδη για το φαινόμενο του “βάζω μάσκα- βγάζω σπυράκια“. Προκαλείται από διάφορες αιτίες (από την τριβή της μάσκας με την επιδερμίδα μέχρι το υγρό περιβάλλον που δημιουργείται στην περιοχή που φοράμε μάσκα και όλα τα ενδιάμεσα) και τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε βήμα- βήμα για τα προϊόντα που μπορούμε να βάλουμε στη ρουτίνα μας και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να δούμε το πρόβλημα να μειώνεται ή/και να το προλάβουμε. Παρακάτω θα τα βρεις όλα συγκεντρωμένα!

1.Χρησιμοποίησε ένα gel με σαλικυλικό

Σκέψου πως στην επιδερμίδα μας συσσωρεύεται ιδρώτας, σμήγμα, μακιγιάζ και όλα αυτά φράζουν τους πόρους και δεν τους επιτρέπουν να αναπνέουν ελεύθερα. Όταν σε όλα αυτά προσθέσεις και τη μάσκα που λειτουργεί ως σελοφάν που εμποδίζει την επιδερμίδα να αναπνεύσει, τότε το πρόβλημα χειροτερεύει! Είναι πολύ βασικό να αφιερώνεις το σωστό χρόνο για να καθαρίζεις την επιδερμίδα σου σε βάθος και αν έχεις κάνει μακιγιάζ (κάτι που καλό είναι να αποφεύγεις όταν φοράς μάσκα) να κάνεις το βράδυ double cleansing αφαιρώντας πρώτα με ένα λιπαρό προϊόν το makeup και έπειτα με ένα gel και νερό να εστιάσεις στον καθαρισμό της επιδερμίδας αυτής καθεαυτής. Χρησιμοποίησε ένα gel που να περιέχει AHA (τα AHA κάνουν μικροαπολέπιση που σημαίνει πως διώχνουν τα νεκρά κύτταρα και επιτρέπουν το δέρμα να αναπνεύσει καλύτερα) και προτίμησε ένα με σαλικυλικό. Το τελευταίο ανήκει στα AHA και καταπολεμά τα σπυράκια. Είναι συστατικό που βρίσκεις κυρίως σε σειρές για ακνεϊκές επιδερμίδες.

Gel με σαλικυλικό οξύ για τον βαθύ καθαρισμό της επιδερμίδας, Korres Pomegranate

Refreshing Cleansing Gel με AHA (περιέχει lactic acid που κάνει κερατόλυση), Skouras Med, €25.00

2.Βάλε το βράδυ στη ρουτίνα σου μια λοσιόν με AHA

Ως πρώτο step μετά τον καθαρισμό του προσώπου σου χρησιμοποίησε ένα βαμβάκι και πέρασε το πρόσωπό σου μια λοσιόν με AHA. Η τελευταία κάνει μικροαπολέπιση όπως είπαμε και παραπάνω. Επίσης, μια λοσιόν με AHA θα κάνει το περιβάλλον της επιδερμίδας λίγο πιο όξινο, πράγμα που το χρειάζεται για να δείχνει υγιής η επιδερμίδα μας (σκέψου πως πρέπει να έχει PH πιο όξινο και όχι αλκαλικό. Η μάσκα λόγω υγρασίας κάνει την επιδερμίδα μας αλκαλική, δηλαδή ανεβάζει το PH και από εκεί ξεκινούν πολλά δερματικά προβλήματα και τα σπυράκια).

Balancing Force Oil Control Toner, Ole Henriksen, €24.50

Λοσιόν μικροαπολέπισης για το πρόσωπο Pixi Glow Tonic, €27.50

3.Φρόντισε το μικροβίωμά σου με τα σωστά serum

Η επιδερμίδα μας για να είναι υγιής πρέπει να έχει ελαφρώς όξινο PH (είναι κάτω από το 5.5). Όμως, η χρήση της μάσκας κάνει το περιβάλλον της επιδερμίδας υγρό και αυξάνει το PH το οποίο γίνεται αλκαλικό. Από την άλλη, εμείς στην προσπάθειά μας να μειώσουμε την εμφάνιση της λιπαρότητας και τα σπυράκια που εμφανίζονται χρησιμοποιούμε πολύ όξινα προϊόντα. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο φραγμός και το μικροβίωμα της επιδερμίδας (θεωρείται ο δεύτερος φραγμός και είναι η ισορροπία ανάμεσα στα καλά και τα κακά βακτήρια). Σκέψου πως ο φραγμός είναι κάτι σαν τον ρυθμιστή της επιδερμίδας μας που ρυθμίζει τι μπαίνει και τι βγαίνει από αυτή. Όταν ο φραγμός είναι υγιής τότε το δέρμα μας δεν χάνει υγρασία και από την άλλη δεν “μπαίνουν” σε αυτό πράγματα από το εξωτερικό περιβάλλον που του κάνουν κακό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μεγαλύτερα δερματικά προβλήματα όπως για παράδειγμα το έκζεμα, η ακμή κλπ., έχουν να κάνουν με τον φραγμό που δεν λειτουργεί σωστά. Πλέον, οι μεγαλύτερες εταιρίες ομορφιάς ανά τον κόσμο εστιάζουν στο μικροβίωμα και επαναλανσάρουν προϊόντα τους που λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση, να προστατεύσουν, δηλαδή, τον φραγμό και τον “δεύτερο φραγμό” που είναι το μικροβίωμά μας.

Genifique Microbiome Serum, Lancome, €113.00

Advanced Night Repair Synchronized Multi- Recovery Complex, Estee Lauder, €123.00

4.Κάνε mud mask μια φορά την εβδομάδα

Όπως είπαμε ξανά, τώρα περισσότερο από ποτέ είναι σημαντικό οι πόροι μας να είναι καθαροί και η επιδερμίδα μας να αναπνέει ελεύθερα. Μια φορά την εβδομάδα, λοιπόν, βάλε στη ρουτίνα σου μια μάσκα αργίλου ή ενεργού άνθρακα που είναι σαν μαγνήτης που τραβά τις τοξίνες και επιπλέον απορροφά τη λιπαρότητα και καθαρίζει προς τα έξω. Προσοχή, όμως: μην κάνεις αυτή η μάσκα πριν από ένα σημαντικό ραντεβού γιατί αυτές οι μάσκες “ρουφούν” προς τα έξω όλη την βρωμιά της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να εμφανίσεις κάποιες μέρες περισσότερα σπυράκια (μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς).

Supermud Clearing Treatment, Glam Glow, €50.50

Καθαριστική μάσκα με ενεργό άνθρακα, Clear Improvement, Origins, €23.95

5.Γιατί να έχεις μαζί σου ένα νεράκι ντεμακιγιάζ

“Υπάρχει μια στιγμή μέσα στην ημέρα που γίνεται το λεγόμενο σμηγματοροϊκό peak. Αυτό εξαρτάται από την ώρα που έχει ξυπνήσει κανείς. Αν, για παράδειγμα, έχεις ξυπνήσει περίπου στις 8.00 αυτό γίνεται περίπου στη 13.00, ενώ αν ξυπνήσεις αργότερα, γίνεται αργότερα. Είναι το σημείο που αρχίζεις να γυαλίζεις. Αν ήσουν βαμμένη αυτό που θα έκανες ήταν να ταμπονάρεις το μακιγιάζ με πούδρα. Τώρα με τη μάσκα αυτό που πρέπει να κάνεις και με το οποίο θα δεις πολύ μεγάλη διαφορά είναι ένα refresh του δέρματός σου με micellair”, μου είχε πει ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης για το θέμα που είχαμε κάνει για το maskne και πράγματι, από την στιγμή που το εφάρμοσα το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό!

Μικυλλιακό Νερό Καθαρισμού για Πρόσωπο & Μάτια Very Rose 3-in-1 Soothing Micellar Water, Nuxe, €21.00

Cleansing Micellar Water Rose & Honey, Apivita, €13.60

6.Χρησιμοποίησε μια σμηγματορυθμιστική κρέμα

Αυτό το διάστημα θα πρέπει να επενδύσεις οπωσδήποτε σε μια κρέμα, όποιος και αν είναι ο τύπος της επιδερμίδας σου και αυτή είναι η σμηγματορυθμιστική! “Στο υγρό περιβάλλον υπερεκκρίνεται σμήγμα και μέσα από τη μάσκα το περιβάλλον είναι υγρό. Άρα, αν έχεις βάλει μια τέτοια κρέμα, ακόμη και αν έχεις ξηρή επιδερμίδα, είσαι καλυμμένη για τις ώρες που θα φοράς τη μάσκα”, τονίζει ο δερματολόγος. Επίσης, την ίδια κρέμα μπορείς να την έχεις μαζί σου και όταν νιώσεις το περιβάλλον κάτω από τη μάσκα πολύ υγρό να καθαρίσεις με micellair και έπειτα να ανανεώσεις την κρέμα σου.

Σμηγματορυθμιστική κρέμα Sebium Global, Bioderma, €14.90

Κρέμα για Ματ Αποτέλεσμα Cleanance, Avene, €16.00

Read More

And More