Skincare Fasting: Η νέα τάση στην περιποίηση του δέρματος ζητά να κάνεις ένα διάλειμμα

Οι τάσεις στην περιποίησης της επιδερμίδας έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια και πιθανότατα σε έχουν μπερδέψει ή αποσυντονίσει λιγάκι. Πρώτη ήρθε η K-Beauty, η ρουτίνα δηλαδή των κοριτσιών από την Κορέα που έχουν στ’ αλήθεια άψογο δέρμα. Προσπάθησες να την ακολουθήσεις μεν αλλά κάθε άλλο παρά πρακτική και οικονομική μπορεί να τη χαρακτηρίσει κανείς. Πολλά προϊόντα στη σειρά και ακόμη περισσότερος χρόνος που πρέπει να αφιερώνεις κάθε πρωί και βράδυ. 

Και ο χρόνος είναι πολύτιμος, ειδικά αν δεν τα πας καλά με το πρωινό ξύπνημα και το βράδυ θέλεις απλά να κάνεις όσο λιγότερες κινήσεις γίνεται πριν χαλαρώσεις στον καναπέ. Ναι, θα κάνεις σωστό ντεμακιγιάζ, θα απλώσεις serum και ενυδατική κρέμα αλλά και τα προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη ή και οξέα. Αλλά καθημερινά; Είναι σωστό; Και την απάντηση έρχονται να δώσουν οι TikTokers με τη νέα τάση στην ρουτίνα περιποίησης που θέλει να κάνεις ένα διάλειμμα από συγκεκριμένες φόρμουλες και ονομάζεται Skincare Fasting. Και στη συνέχεις οι experts aka δερματολόγοι που αποκαλύπτουν τη γνώμη τους για την συγκεκριμένη τάση.  

Τι ακριβώς είναι το Skincare Fasting

Αρχικά, μία φορά την εβδομάδα δεν χρησιμοποιείς απολύτως κανένα προϊόν περιποίησης. Με αυτό το τρόπο επιτρέπεις στη φυσική λιπαρότητα του δέρματος να λειτουργήσει με φυσικό τρόπο και το σμήγμα, με τη σειρά του, αναλαμβάνει την προστασία του. Στην ουσία πρόκειται για μια νηστεία του δέρματος και σύμφωνα με τους ειδικούς που υποστηρίζουν και προτείνουν το Skincare Fasting, με αυτό τον τρόπο ενισχύεται το προστατευτικό φράγμα του δέρματος και μπορείς ευκολότερα να αντιληφθείς ποια προϊόντα σου προκαλούν τυχόν ερεθισμούς ή άλλος είδους προβλήματα. 

Προσοχή: Αν αντιμετωπίζεις δερματικά προβλήματα όπως ακμή ή έκζεμα δεν επιτρέπεται να ακολουθήσεις το skincare fasting.

Το δεύτερο μέρος του skincare fasting έχει να κάνει με την εφαρμογή προϊόντων με ρετινόλη ή οξέα που χρησιμοποιείς σχεδόν καθημερινά. Εδώ προτείνει  διάλλειμα μίας περίπου εβδομάδας ειδικά αν τον τελευταίο καιρό το παράκανες με τις συγκεκριμένες φόρμουλες. Η καθημερινή χρήση εξασθενεί τον δερματικό φραγμό ο οποίος λειτουργεί ως μια γραμμή ασφάλειας που προστατεύει από τις τοξίνες, τα μικρόβια αλλά και την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης.

Λειτουργεί το Skincare Fasting τελικά; Τι λένε οι ειδικοί

Οι δερματολόγοι είναι σκεπτικοί ειδικά όσο αφορά στις γυναίκες με λιπαρές επιδερμίδες. Ο σωστός καθαρισμός ειδικά το βράδυ είναι απαραίτητος ακόμη κι αν δεν υπάρχει ίχνος μακιγιάζ. Οι ρύποι κάνουν εξίσου μεγάλη ζημιά στο δέρμα ενώ τα θρεπτικά συστατικά των προϊόντων περιποίησης κρατούν το δέρμα λαμπερό και ενυδατωμένο. Συμφωνούν με με τη minimal ρουτίνα περιποίησης και προτείνουν 1-2 φορές την εβδομάδα και κατά τη βραδινή σας ρουτίνα να αφήνεται στην άκρη τις φόρμουλες με ρετινόλη και οξέα ώστε να επιτρέπετε στον δερματικό φραγμό να λειτουργήσει. Το πρωί όμως είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακής κρέμας και ορού με βιταμίνη C.

Πριν αποφασίσεις λοιπόν να ακολουθήσεις τη νέα τάση επιβάλλεται να το συζητήσεις με το δερματολόγο ή αισθητικό σου αφού κάθε επιδερμίδα έχεις τις δικές της ξεχωριστές ανάγκες και αντοχές.

 

Read More

And More