Ξέρεις ποιος ακριβώς είναι ο τύπος της επιδερμίδας σου; Οι πιο εύκολοι τρόποι να το ανακαλύψεις

Η πρώτη ερώτηση που δέχεσαι όταν αποφασίζεις να αγοράσεις κάποιο προϊόν περιποίησης είναι “ποιος είναι ο τύπος της επιδερμίδας σου”. Κι αν χρόνια πριν είχες για παράδειγμα λιπαρό αυτό μπορεί να έχει αλλάξει καιρό τώρα, κι εσύ να παραμένεις στην συγκεκριμένη εντύπωση. Καθώς μεγαλώνεις οι ανάγκες αλλάζουν κι εσύ πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τον τύπο ώστε να χρησιμοποιείς πλέον τα κατάλληλα προϊόντα. 

Ο τύπος της επιδερμίδας λοιπόν αλλάζει όπως επίσης και οι αντιδράσεις του απέναντι στους περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και τις τυχόν ορμονικές διαταραχές. Κι αν μέχρι τώρα είχες για παράδειγμα λιπαρό είναι πιθανό να παρουσιάζει σημάδια ξηρότητας ή να έχει γίνει πλέον μικτό. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα προϊόντα που ήδη υπάρχουν στο μπάνιο δεν σε καλύπτουν και δεν σε βοηθούν να βελτιώσεις την όψη του δέρματος. 

Πώς και γιατί αλλάζει ο τύπος δέρματος

Ο επιδερμικός φραγμός θεωρείται όξινη περιοχή και το pH της κυμαίνεται από 4,1 έως 5,8. Από τη γέννηση, το επίπεδο pH του δέρματός είναι ουδέτερο και μετατρέπεται σε όξινο από την τέταρτη εβδομάδα κιόλας. Παραμένει στην συγκεκριμένη κατάσταση μέχρι τα 50 περίπου χρόνια. Το όξινο δέρμα μπορεί να ακούγεται προβληματικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά σημαντικό αφού αν γίνει αλκαλικό τείνει να αποκτήσει σημάδια ξηρότητας. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι ο επιδερμικός φραγμός είναι μια ασπίδα προστασίας από τις εξωτερικές απειλές όπως η αφυδάτωση και η εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Καθώς περνούν τα χρόνια ο κυτταρικός κύκλος επιβραδύνεται με αποτέλεσμα το δέρμα να αποκτά ξηρότητα σε αντίθεση με την εφηβεία που αυξάνεται η παραγωγή φυσικών ελαίων.

Πώς επηρεάζει το περιβάλλον

Γνωρίζεις ήδη ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Η ηλιακή ακτινοβολία, η ρύπανση, και οι καιρικές συνθήκες που μεταβάλλονται επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του δέρματος και κατά προέκταση τον τύπο του. Η ευαισθησία είναι μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που μπορεί να συμβεί όπως επίσης και ο αυξημένος κίνδυνος ερεθισμών. 

Με ποιον τρόπο θα προσδιορίσεις τον τύπο σου 

Ένα ραντεβού με δερματολόγο είναι το πρώτο και πιο σωστό βήμα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές μέθοδοι που μπορείς να ακολουθήσεις στο σπίτι.

Χρησιμοποιώντας έναν μεγεθυντικό καθρέφτη, ρίξε μια προσεκτική ματιά στους πόρους ώστε να αξιολογήσεις το μέγεθος και την κατανομή τους στην επιφάνεια του δέρματος. Συνήθως εμφανίζονται στη μύτη και την περιοχή Τ με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται έντονα σημάδια λιπαρότητας στις συγκεκριμένες περιοχές. 

Ένας δεύτερος εύκολος τρόπος είναι να καθαρίσεις το πρόσωπο με ένα ήπιο προϊόν, να ταμπονάρεις με μια καθαρή πετσέτα και να περιμένεις για μισή περίπου ώρα χωρίς να εφαρμόσεις κανένα απολύτως προϊόν ενυδάτωσης. Αν αγγίξεις το δέρμα σου και το αισθανθείς σφιχτό και τραχύ, πιθανότατα έχεις τάση ξηρότητας. Αν πάλι έχει έντονες γυαλάδες είναι λιπαρό ή μικτό. 

Νέα ρουτίνα περιποίησης 

Ενόψει του φθινοπώρου κι ενώ έχει ήδη γνωρίζεις τον τύπο της επιδερμίδας σου, είναι η κατάλληλη στιγμή να αναβαθμίσεις την ρουτίνα σου. Το ξηρό δέρμα έχει ανάγκη από πλούσιες συνθέσεις με κεραμίδια και φυσικά έλαια ώστε να παραμείνει ενυδατωμένο, ενώ το ευαίσθητο με ανάλαφρες που δεν προκαλούν ερεθισμό και σύνθεση που περιέχει σαλικυλικό οξύ που ελέγχει την παραγωγή σμήγματος. 

Photos: iStock

 

Read More

And More