Site icon TLIFE

Νεανική επιδερμίδα: Αυτά είναι τα πέντε λάθη που πρέπει να αποφύγεις για να την αποκτήσεις

Αν σου ζητούσα να κάνεις μια beauty ευχή γνωρίζω ποια είναι: Να αποκτήσεις τέλεια επιδερμίδα. Και έχω να σου πω ότι μπορείς να τα καταφέρεις αρκεί να ακολουθείς πιστά τις συμβουλές των ειδικών τις οποίες σου αποκαλύπτω πολύ συχνά. Και σήμερα δεν θα σου πω τι πρέπει αλλά τι δεν πρέπει να κάνεις ώστε να αποφύγεις την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης όπως είναι η θαμπάδα, οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες αλλά και οι δυσχρωμίες. 

Υπάρχουν άλλωστε 5 συγκεκριμένα λάθη που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες, πιθανότατα και εσύ, και θέλω να σε παρακαλέσω να τα σταματήσεις από σήμερα κιόλας. Κι αν δεν τα έχεις εντοπίσεις θα στα αναφέρω ευθύς αμέσως. Ξεκινάμε;

Λάθος 1ο: Δεν φοράς αντηλιακή κρέμα καθημερινά

Οι βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας είναι πλέον γνωστές. Αυτό σημαίνει πως επιβάλλεται να φοράς αντηλιακή κρέμα κάθε πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Δεν επιτρέπεται να το ξεχνάς ακόμη και τις μέρες που ο καιρός είναι μουντός ή βρέχει ασταμάτητα. Μπορείς να μην βλέπεις τις ακτίνες του ήλιου αλλά πίστεψε με είναι εκεί. Και κάπου εδώ πρέπει να σου υπενθυμίσω πως μεταξύ άλλων η ηλιακή ακτινοβολία μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου και της ελαστίνης και ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση. Εναλλακτικά μπορείς να επιλέξεις ένα φον ντε τεν ή μια ενυδατική κρέμα με χρώμα και υψηλό δείκτη προστασίας, ειδικά το χειμώνα. Αν πάλι, ταλαιπωρείσαι από λιπαρότητα, καλό είναι να χρησιμοποιείς αντηλιακή κρέμα με ματ φινίρισμα. 

 

Λάθος 2ο: Μαντηλάκια καθαρισμού

Πρόκειται για την εύκολη λύση, όταν γυρίζεις σπίτι κουρασμένη αλλά οι ειδικοί προτιμούν να τα αποφεύγεις ειδικά  αν έχεις ξηρό δέρμα. Τα περισσότερα περιέχουν στη σύνθεση τους μεγάλη ποσότητα alcohols που χαλάνε την ισορροπία του pH στο δέρμα με αποτέλεσμα να προκαλείται ξηρότητα και ερεθισμοί. Παράλληλα, καθαρίζουν επιφανειακά και υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μεταφέρουν βακτήρια στην επιδερμίδα προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ζημιά. Στις περιπτώσεις που θέλεις γρήγορο αλλά αποτελεσματικό καθαρισμό μπορείς να χρησιμοποιείς την ειδική πετσέτα την οποία απλά βρέχεις με χλιαρό νερό. Απομακρύνει κάθε ίχνος μακιγιάζ και λιπαρότητας στο λεπτό. 

 

Λάθος 3ο: Χρησιμοποιείς μεγάλη ποσότητα πούδρας 

Τα προϊόντα μακιγιάζ που χρησιμοποιείς μπορούν να δημιουργήσουν σημάδια γήρανσης αλλά να σε κάνουν να δείχνει μεγαλύτερη με πρώτο και καλύτερο την πούδρα. Ιδιαίτερα αν επιλέγεις super καλυπτική και βαριά φόρμουλα η οποία φράζει τους πόρους και τονίζει περισσότερο τυχόν λεπτές γραμμές. Αντίθετα, μια ανάλαφρη σύνθεση φον ντε τεν που καλύπτει τις ατέλειες είναι ό,τι καλύτερο. Αν πάλι επιμένεις στη χρήση πούδρας, προτίμησε σε loose μορφή την οποία θα απλώσεις με ένα μεγάλο πινέλο. 

Λάθος 4ο: Κάνεις skip το βήμα της ενυδάτωσης

Είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνει το δέρμα νεανικό και λαμπερό. Ποτέ μα ποτέ δεν παρακάμπτεις το συγκεκριμένο βήμα τόσο στην πρωινή όσο και τη βραδινή ρουτίνα περιποίησης. Ακόμη και αν το serum ή τα προϊόντα βάσης όπως φον ντε τεν ή primer έχουν πλούσια ενυδατικά στοιχεία στη σύνθεση τους, δεν είναι αρκετά. Το δέρμα έχει ανάγκη από τις ενυδατικές φόρμουλες αλλά και τα συστατικά που προλαμβάνουν ή αντιμετωπίζουν δραστικά τυχόν ατέλειες ή ιδιαιτερότητες.

Λάθος 5ο: Το παρακάνεις με την απολέπιση

Δεν είναι μυστικό. Η υπερβολική απολέπιση δημιουργεί ξηρότητα και κοκκινίλες ειδικά οι ρευστές φόρμουλες με οξέα. Αν απλώνεις καθημερινά τα συγκεκριμένα προϊόντα το μόνο που καταφέρνεις είναι να καταστρέψεις το φράγμα λιπιδίων που βοηθά στη φυσική ενυδάτωση του ανώτερου στρώματος της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ξηρότητα και σημάδια γήρανσης. Τι πρέπει να κάνεις; Τη σωστή επιλογή που σημαίνει προϊόντα καθαρισμού με ένζυμα και μάσκες που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και κρατούν το δέρμα super ενυδατωμένο.

Photos: iStock

© 2024 tlife.gr