Ώστε νιώθεις την επιδερμίδα σου να σε τραβάει! Τώρα ήρθε η ώρα, λοιπόν, να μάθεις για τον δερματικό φραγμό!

Με τόση πληροφόρηση εκεί έξω και άλλα τόσα καλλυντικά πολλές φορές είναι δύσκολο να αφομοιώσεις και από την άλλη θέλεις να τα δοκιμάσεις και όλα! Οι πιθανότητες είναι πως αν βρίσκεσαι σε αυτή τη φάση η επιδερμίδα σου κατά πάσα πιθανότητα να σε τραβάει. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι α) έχεις καταστρέψει τον δερματικό φραγμό και β) ήρθε η ώρα να μάθεις περισσότερα για αυτό! 

Παρακάτω, ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να μάθεις πως λειτουργεί η επιδερμίδα και να διορθώσεις ότι συμβαίνει!

Τι είναι ο δερματικός φραγμός; 

“Φαντάσου την επιδερμίδα μας σαν έναν τοίχο που είναι φτιαγμένος από πολλά και διαφορετικά υλικά. Έχει τούβλα, έχει μπετόν, έχει στόκο” μου εξηγεί ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης και συνεχίζει: “Η επιδερμίδα μας, λοιπόν, αποτελείται από διαφορετικά στρώματα: τα κερατινοκύτταρα τα οποία είναι το πάνω, πάνω στρώμα και που είναι εμφανή και σε γυμνό μάτι, την κεράτινη στοιβάδα, τον φραγμό και το χόριο”. Μάλιστα, αν κοιτάξεις τώρα το χέρι σου θα δεις ότι η επάνω επιφάνεια του χεριού που σχηματίζει κάποια μικρά τετραγωνάκια λόγω της ξηρότητας είναι τα κερατινοκύτταρα. Κάτω από την κεράτινη στοιβάδα υπάρχει ο φραγμός της επιδερμίδας μας ο οποίος από το εντατικό πλύσιμο του προσώπου με σκληρά σαπούνια ή επειδή χρησιμοποιούμε πολλά δραστικά συστατικά ή έχουμε υπεραπολεπίσει την επιδερμίδα μας με AHA ή BHA μπορεί να έχει υποστεί φθορά. Ο φραγμός αποτελείται από λιπίδια που είναι η γλυκερίνη, τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, τα κεραμίδια και από νερό ενώ μοιάζει με ένα ένα αόρατο τζελ και σχηματίζει μια προστατευτική επικάλυψη για όλο το δέρμα. Ο φραγμός παίζει σπουδαίο ρόλο στην διατήρηση της καλής κατάστασης της επιδερμίδας γιατί βοηθά το δέρμα να διατηρεί την ελαστικότητά του, να ελέγχει την προστασία του, ενώ ρυθμίζει και την υγρασία του δέρματος, είτε με το να μην εξατμίζεται είτε με να την κρατάει μέσα”, τονίζει ο δερματολόγος.

Τι είναι οι κρέμες φραγμού και γιατί να τις επιλέξεις!

Η επιδερμίδα μας, λοιπόν, είναι σαν ένας τοίχος. Όταν χαλάει, λοιπόν, ο φραγμός που ρυθμίζει τι μπαίνει και τι βγαίνει στην επιδερμίδα μας, είναι σαν να ανοίγει μια τρύπα στον τοίχο. Σε αυτή την περίπτωση για να διορθώσεις την ζημιά αυτό που καλείσαι να κάνεις είναι εξωγενώς να δώσεις στην επιδερμίδα σου όσα έχει χάσει το ίδιο. Οι κρέμες φραγμού, λοιπόν, κάνουν αυτό ακριβώς και δεν έχεις παρά να ζητήσεις μια τέτοια από το φαρμακείο. Ένα, επίσης, συστατικό που υπάρχει πλέον στις κρέμες και θα σε βοηθήσει είναι το κεραμίδιο, το οποίο καταστρέφεται όταν έχει φθορά ο φραγμός της επιδερμίδας μας. Επίσης, πολύ βοηθητικά είναι όλα αυτά τα serum που περιέχουν καταπραϋντικά συστατικά, υαλουρονικό ή προβιοτικά που λειτουργούν κάνοντας pampering στο δέρμα. 

Τώρα, λοιπόν, είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να εντάξεις ένα τέτοιο προϊόν στη ρουτίνα σου και να αποφύγεις την χρήση πολλών και πολύ δραστικών συστατικών. Πλύσιμο του προσώπου με ένα απαλό καθαριστικό ή ένα νερό micellar, ένα serum και μια κρέμα με κεραμίδια θα σε βοηθήσουν γρήγορα να επαναφέρεις την επιδερμίδα σου στα σωστά επίπεδα και να “γιατρέψεις” το φραγμό. Ακριβώς, σαν να βάζεις… στόκο στα κενά που έχουν δημιουργηθεί στην επιδερμίδα!

Τζελ καθαρισμού προσώπου, Cerave, €14.80. Είναι σημαντικό ειδικά για το διάστημα που νιώθεις την επιδερμίδα σου να σε τραβάει να έχεις ένα απαλό και κρεμώδες προϊόν για τον καθαρισμό του προσώπου σου. 

Avene Cicalfate Restorative protective Cream, €11.00. Με γλυκερίνη και λιπαρά οξέα που φροντίζουν την επιδερμίδα.  

Life Plankton Elixir, Biotherm, €71.80. Ένας ορός με απαλά συστατικά όπως το θρυλικό Life Plankton θα εισχωρήσει σε βάθος στην επιδερμίδα και θα φροντίσει την επανόρθωσή της από μέσα. 

 

Read More

And More