Περιποίηση της επιδερμίδας: Πώς θα την προστατεύσεις από το κρύο και την υγρασία

Ο χειμώνας είναι και επίσημα πλέον εδώ. Η θερμοκρασία είναι χαμηλή, οι βροχές συχνές και εκτός από τα ζεστά ρούχα και αξεσουάρ που πήραν την πρώτη θέση στην ντουλάπα σου ήρθε η στιγμή να κάνεις τις ανάλογες αλλαγές στο μπάνιο και το νεσεσέρ σου. Με απλά λόγια επιβάλλεται να προστατεύσεις σωστά την επιδερμίδα σου από το κρύο και την υγρασία. 

Νέες φόρμουλες και νέοι κανόνες

Η καθημερινή ρουτίνα παίρνει μια άλλη μορφή κι αυτό επειδή ο επιδερμικός φραγμός επηρεάζεται και καταστρέφεται αν δεν είσαι προσεχτική. Μην αγχώνεσαι όμως. Με τις σωστές κινήσεις μπορείς να τον επαναφέρεις στην αρχική του υγιή κατάσταση. Κι αν αναρωτιέσαι τι ακριβώς είναι ο δερματικός φραγμός και γιατί πρέπει να τον προστατεύσεις θα σου εξηγήσω τα πάντα ευθύς αμέσως. Ο δερματικός φραγμός είναι εκείνο που οι δερματολόγοι ονομάζουν επιδερμίδα. Αρκετές φορές παρουσιάζει συμπτώματα όπως κοκκινίλες, ερεθισμοί και κνησμό κυρίως λόγω εξωτερικών παραγόντων. Το κρύο είναι ένας από αυτούς. Οι ειδικοί τονίζουν πως ο δερματικός φραγμός διαταράσσεται και λόγω χρήσης ακατάλληλων ή πολλών προϊόντων περιποίησης που έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνει τον φραγμό. 

Πώς θα καταλάβεις αν είναι εξασθενημένος 

Ένα από τα βασικά συμπτώματα είναι η ξηρότητα ακόμη κι αν εφαρμόζεις πρωί και βράδυ την ενυδατική σου κρέμα. Οι κοκκινίλες, ο κνησμός, το ξεφλούδισμα και τα σημάδια ακμής είναι επίσης βασικά δείγματα. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα το δέρμα να δείχνει πιο κόκκινο ή πιο σκούρο απ’ ότι συνήθως και η υφή του πιο σκληρή. Μην ξεχνάς ότι καθώς περνά ο χρόνος, επιβραδύνεται η παραγωγή λιπιδίων, κεραμιδίων και ενυδατικών παραγόντων όλα όσα δηλαδή αποτελούν τον φραγμό του δέρματος. 

Τι πρέπει να κάνεις; 

Απλοποιείς την καθημερινή σου ρουτίνα 

Καθαρισμός, αντηλιακή προστασία και ενυδάτωση είναι όλα όσα χρειάζεσαι. Επιλέγεις αρχικά μια ελαφριά και καταπραϋντική σύνθεση προϊόντος καθαρισμού σε μορφή γαλακτώματος ή κρέμας, κατάλληλη για ευαίσθητες επιδερμίδες. Ακόμη κι αν δεν νοιώσεις βελτίωση τις πρώτες ημέρες θα πρέπει να κάνεις υπομονή μιας και χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να δράσει. Η ενυδατική σου κρέμα πρέπει να έχει πλούσια αλλά όχι βαριά υφή και να περιέχει στη σύνθεση της υαλουρονικό οξύ, νιασιναμίδη, λιπαρά οξέα και ceramides που προσφέρουν την απαραίτητη υγρασία προστατεύοντας παράλληλα την επιδερμίδα.   

 

Απαλά και με προσοχή

Αν συνηθίζεις να κάνεις συχνά απολέπιση ή χρησιμοποιείς την ειδική πετσέτα ή πανάκι καθαρισμού της επιδερμίδας θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεχτική. Καλό είναι να τα αφήσεις στην άκρη για λίγο και να χρησιμοποιείς αποκλειστικά και μόνο τα κατάλληλα προϊόντα. Επίσης απαγορεύεται το καυτό ή το κρύο νερό. Χλιαρό και με μέτρο. Αυτό είναι το σωστό. 

Πώς θα προλάβεις περαιτέρω ζημιά στον δερματικό φραγμό

Αρχικά πρέπει να μάθεις και να “ακούς” το δέρμα σου. Σου στέλνει μηνύματα κι εσύ απλά πρέπει να ανταποκριθείς σωστά. Αν ένα προϊόν σε ερεθίζει, το αφαιρείς από τη ρουτίνα σου και ζητάς τη συμβουλή δερματολόγου. Μην πειραματίζεσαι με διαφορετικές φόρμουλες, προσπάθησε να παραμείνεις σταθερή σ’ εκείνες που εξακριβωμένα σου ταιριάζουν. Η προστασία είναι το κλειδί και θα την πετύχεις απλώνοντας ενυδατικό ορό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και την αντηλιακή σου κρέμα κάθε πρωί. Ο καλός ύπνος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο είναι οι ώρες που που κορυφώνονται οι φυσικές διαδικασίες αποκατάστασης και αναδόμησης του δέρματος. 

 

 

Read More

And More