Ρετινόλη: Μύθοι και αλήθειες για το πιο γνωστό συστατικό

Η ρετινόλη είναι ένα από τα συστατικά που έγιναν ιδιαίτερα γνωστά τις τελευταίες δεκαετίες και αποτελεί μέρος αρκετών προϊόντων περιποίησης, ένα από τα οποία υπάρχει σίγουρα στο μπάνιο σου. Γνωστό για τις ενυδατικές τους ιδιότητες, την απαλή απολέπιση αλλά και την αντιμετώπιση ατελειών της επιδερμίδας. 

Πρόκειται για την βιταμίνη Α και ίσως κάποιες φορές χρειάζεται προσοχή μιας και είναι ένα δραστικό συστατικό που ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς. Αλήθεια ή μύθος; Ακόμη κι αν την χρησιμοποιείς συχνά οι δερματολόγοι υποστηρίζουν πως πρέπει να γνωρίζεις τα πάντα για τη ρετινόλη και να σταματήσεις να πιστεύεις κάποιες ανακρίβειες που την αφορούν. 

Η δερματολόγος Λία Παπαδαυίδ μας βοήθησε να ξεχωρίσουμε όλα όσα ισχύουν αλλά κι εκείνα που δεν είναι αληθινά. 

Μύθος 1ος: Η ρετινόλη κάνει απολέπιση στο δέρμα. Η ρετινόλη βοηθά στην κυτταρική ανανέωση με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η συσσώρευση νεκρών κυττάρων στην επιδερμίδα. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά προϊόντα απολέπισης, η ρετινόλη δεν μπορεί να τα απομακρύνει. Προσφέρει στην επιδερμίδα φυσική λάμψη, απαλύνει τα σημάδια ακμής αφού δεν φράζουν οι πόροι, μειώνει λεπτές  γραμμές και ρυτίδες, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και προάγει τη δημιουργία της ελαστίνης.

Μύθος 2ο: Δεν μπορείς να αναμείξεις τη ρετινόλη με βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι ένα δυνατό αντιοξειδωτικό που ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και μειώνει τη θαμπάδα. Παλαιότερα ήταν απαγορευτικό να τη χρησιμοποιείς μαζί με τη ρετινόλη κι αυτό επειδή υπήρχε η θεωρία πως μειώνεται η δράση της. Οι καινούριες όμως φόρμουλες που περιέχουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη είναι πρωτοποριακές με αποτέλεσμα να παραμένει η δράση της δυνατή και αποτελεσματική. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως προκαλέσει ερεθισμούς ειδικά αν το δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη βιταμίνη C το πρωί και τη ρετινόλη το βράδυ.

Μύθος 3ος: Η ρετινόλη προκαλεί φωτοευαισθησία. Η αλήθεια είναι πως η ρετινόλη γίνεται λιγότερο δραστική όταν έρχεται σε επαφή με το φως το ήλιου αλλά δεν προκαλεί ευαισθησία. Ίσως δημιουργεί κάποιες μικρές αντιδράσεις επειδή είναι ένα πολύ δυνατό συστατικό αλλά αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια. Ακόμη όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις μετά από μερικές εβδομάδες χρήσης το δέρμα επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση. Όπως και να ‘χει πρέπει καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου να χρησιμοποιείς αντηλιακή προστασία συνδυαστικά με το προϊόν που περιέχει ρετινόλη.

Μύθος 4ος: Κάνει το δέρμα πολύ πυκνό. Είναι ένα μύθος που προέρχεται από την εμπειρία κάποιων γυναικών που χρησιμοποιούν ρετινοειδή κυρίως σε peeling και αμέσως μετά, αφού έχουν αφαιρεθεί τα νεκρά κύτταρα, νοιώθουν το δέρμα τους πιο πυκνό-σκληρό. Η ρετινόλη ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθά το δέρμα να γίνει πράγματι πιο πυκνό και σφιχτό.

Μύθος 5ος: Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη ρετινόλη κάτω από τα μάτια. Ναι, πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη περιοχή αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να απλώσεις προϊόντα με το συγκεκριμένο συστατικό. Αντίθετα, αντιμετωπίζει τα σημάδια γήρανσης και κούρασης. Το μυστικό είναι να επιλέξεις μια φόρμουλα που περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά μαζί. Σε περίπτωση ερεθισμού μπορείς να περιορίσεις τη χρήση στη βραδινή σου ρουτίνα περιποίησης.

Μύθος 6ος: Όλες οι ρετινόλες έχουν τον ίδιο σκοπό και αποτελέσμα. Η ρετινόλη είναι στην ουσία η βιταμίνη Α και χωρίζεται σε αρκετές κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας της. Υπάρχουν τα προϊόντα με ρετινόλη που μπορείς να αποκτήσεις με μια επίσκεψη στο αγαπημένο σου beauty κατάστημα ή φαρμακείο και εκείνα που χρειάζονται συνταγή από το δερματολόγο σου όπως είναι για παράδειγμα η Retin-A και η isostretinoin που είναι κατάλληλες για σοβαρές, ακνεϊκές περιπτώσεις.

Μύθος 7ος: Ο ερεθισμός που προκαλεί είναι δεδομένος. Αυτό που τονίζει η δερματολόγος είναι πως κάθε επιδερμίδα αντιδρά διαφορετικά. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή κοκκινίλες και σε κάποιες άλλες όχι. «Άκουσε το δέρμα σου» λέει η ειδικός και όχι τους μύθους.

Read More

And More