Τα 5 λάθη που κάνεις στην καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού της επιδερμίδα

Κάθε πρωί, αφού πιείς τον καφέ σου ξεκινά η καθημερινή ρουτίνα περιποίησης. Ακόμη κι αν δεν είσαι fan της K-Beauty, ένα είναι το σίγουρο: Ξεκινάς με τον σωστό καθαρισμό χρησιμοποιώντας γαλάκτωμα, τζελ, αφρό ή σαπούνι ανάλογα  με τον τύπο του δέρματος σου. Είναι άλλωστε το πρώτο και σημαντικότερο βήμα πρωί και βράδυ, γεγονός που τονίζουν διαρκώς οι δερματολόγοι και οι facialists και σου υπενθυμίζω εγώ επίσης πολύ συχνά.

Ταυτόχρονα φροντίζω να σε ενημερώνω για κάθε νέο προϊόν, τάση ή συνήθεια των celebrities ενώ προσπαθώ να σε προφυλάξω από τυχόν λάθη ή κακές συνήθειες. Και θα σταθώ στο τελευταίο σήμερα γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν 5 συγκεκριμένα λάθη που πρέπει να σταματήσεις ή να αποφύγεις να κάνεις. Μπορεί να είναι από συνήθεια ή άγνοια αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να στενοχωριέσαι και ν’ αγχώνεσαι. Συνέχισε να διαβάζεις και αποστήθισε τα αν θες να πάνε όλα καλά στο εξής.

Λάθος 1ο: Χρησιμοποιείς τη λάθος φόρμουλα

Όλη η ουσία της καθημερινής ρουτίνας περιποίησης κρύβεται στα προϊόντα που επιλέγεις. Πρέπει να είναι κατάλληλα για τον τύπο του δέρματος και τις ξεχωριστές ανάγκες του. Αλλά και τις συνήθειες ή την ηλικία. Αν το δέρμα σου για παράδειγμα είναι ξηρό καλό είναι να χρησιμοποιείς μια πλούσια φόρμουλα σε μορφή γαλακτώματος που προσφέρει υψηλά ποσοστά υγρασίας στην επιδερμίδα σου πριν ακόμη απλώσεις την ενυδατική κρέμα. Αν πάλι αντιμετωπίζεις πρόβλημα έντονης λιπαρότητας ή σημάδια ακμής θα πρέπει να ακολουθήσεις πιστά τις συμβουλές του δερματολόγου τόσο όσο αφορά στο προϊόν όσο και τον τρόπο χρήσης και τη συχνότητα που καθαρίζεις το πρόσωπο μέσα στην ημέρα. Σ’ αυτή την περίπτωση η φόρμουλα πρέπει να περιέχει  συστατικά όπως νιασιναμίδη και ceramides που απομακρύνουν τη λιπαρότητα και τους ρύπους.

Λάθος 2ο: Τρίβεις δυνατά το πρόσωπο

Όσο ελαφρύ κι αν είναι το προϊόν καθαρισμού αν τρίβεις το πρόσωπο το πιθανότερο είναι να το ερεθίσεις και να προκαλέσεις κοκκινίλες. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις και μικρή πίεση. Φαντάσου πως καθαρίζεις το δέρμα του μωρού σου. Τρυφερά και ανώδυνα. Όλη η διαδικασία του καθαρισμού πρέπει να διαρκεί 30-60 δευτερόλεπτα. Είναι αρκετά ώστε να απομακρύνεις λιπαρότητα και ρύπους και να την προετοιμάσεις για τα προϊόντα που ακολουθούν.

Λάθος 3ο: Χρησιμοποιείς πολλά οξέα

Οι ειδικοί λένε πως τα οξέα είναι οι «σειρήνες» της καθημερινής περιποίησης. Σαλικυλικό λακτικό και γλυκολικό οξύ είναι τα πλέον αγαπημένα σου κι εκείνα που θέλεις να περιέχονται στα προϊόντα περιποίησης μιας και είναι super δραστικά και αποτελεσματικά. Αν το παρακάνεις όμως το μόνο που θα πετύχεις είναι να αποκτήσεις ένα ερεθισμένο δέρμα, ειδικά αν είναι ευαίσθητο. Ένα κάθε φορά λοιπόν και όχι AHA και BHA μαζί. Μπορείς να χρησιμοποιείς ένα το πρωί και άλλο το βράδυ ή εναλλάξ μέσα στην εβδομάδα.

Λάθος 4ο: Δεν αφαιρείς προηγουμένως το μακιγιάζ

Αυτό είναι ίσως το πιο συχνό και σημαντικό λάθος. Πιστεύεις πως αρκεί να αφαιρέσεις το μακιγιάζ με το προϊόν καθαρισμού και στη συνέχεια να απλώσεις τον ορό και την ενυδατική σου κρέμα. Η σωστή σειρά είναι: Αφαιρείς το μακιγιάζ με γαλάκτωμα και βαμβάκι ή την ειδική πετσέτα. Χρησιμοποιείς το κατάλληλό προϊόν για ντεμακιγιάζ ματιών μιας και πρόκειται για την πιο ευαίσθητη περιοχή του προσώπου. Και τέλος καθαρίζεις το πρόσωπο σου με μια φόρμουλα που χρειάζεται νερό. Καλό είναι να αποφεύγεις τα μαντηλάκια καθαρισμού ειδικά αν το δέρμα σου είναι ξηρό.  

Λάθος 5ο: Καθαρίζεις το δέρμα σου πολύ συχνά

Να πλύνεις το πρόσωπο σου το πρωί ή όχι. Είναι μια συχνή απορία μιας και δεν υπάρχει ίχνος μακιγιάζ, ρύπων ή λιπαρότητας ή τουλάχιστον δεν τα βλέπεις στον καθρέπτη σου. Και η απάντηση είναι ναι αφού τα βακτήρια είναι εκεί ακόμη κι ενώ εσύ κοιμάσαι. Δεν γίνεται να αποφύγεις τη συγκεκριμένη συνήθεια ειδικά αν έχεις λιπαρό δέρμα. Σε καμία περίπτωση όμως, όποιος κι αν είναι ο τύπος σου δεν επιτρέπεται να καθαρίζεις την επιδερμίδα περισσότερες από 2 φορές την ημέρα. Είναι καλύτερο να παρακάμψεις τον πρωινό καθαρισμό αν έχεις ξηρό ή κανονικό δέρμα παρά να ακολουθείς τη διαδικασία 3 φορές.

 

Read More

And More