Το παράδοξο των lip balm: γιατί όσο περισσότερο βάζεις τόσο πιο πολύ τα χείλη σου σκάνε;

Υπάρχουν κάποια beauty παράδοξα με τα οποία έχουμε έρθει κατά καιρούς όλοι μας αντιμέτωποι. Ας πούμε: κάποια στιγμή έχουμε πάρει όλοι μας ένα gel καθαρισμού για τη λιπαρότητα και το πρόσωπό μας έγινε… ακόμη πιο λιπαρό. Όπως, επίσης, έχει συμβεί να έχουμε σκασμένα χείλη, να βάζουμε lip balm και όσο περισσότερο βάζουμε τόσο περισσότερο τα χείλη μας αφυδατώνονται.

Στην πρώτη περίπτωση, αυτή του gel, η απάντηση είναι ότι όσο εσύ στερείς με ένα σκληρό σαπούνι τα έλαια από την επιδερμίδα σου, τόσο το δέρμα σου υπερπαράγει σμήγμα για να καλύψει το κενό. Άρα, ένα λιπαρό δέρμα γίνεται πιο λιπαρό. Μάλιστα, το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι γνωστό και ως σμηγματορροϊοκό rebound.

Με τα lip balm, όμως, τι γίνεται; Ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης δίνει την απάντηση και στο δεύτερο παράδοξο!

“Τα χείλη είναι βλεννογόνος και όχι κανονικό δέρμα. Βλεννογόνος σημαίνει ότι δεν έχει κεράτινη στοιβάδα, άρα είναι πιο ευαίσθητα σε οποιαδήποτε εξωτερική επίθεση”, λέει ο γιατρός και συνεχίζει: “Το ίδιο το κρύο από μόνο του αφυδατώνει τα χείλη γιατί, σε αντίθετη με το υπόλοιπο δέρμα, δεν είναι προστατευμένα”.

Γιατί, όμως, όσο περισσότερο balm βάζεις στα χείλη σου τόσο περισσότερο αφυδατώνονται σε κάποιες περιπτώσεις; Η απάντηση έχει να κάνει με τα συστατικά τα οποία υπάρχουν στο lip balm: “Πολλά lip balm περιέχουν στην συνθεσή τους υαλουρονικό οξύ. Το υαλουρονικό απορροφά μόρια του νερού και αφυδατώνει (σκέψου πως τραβάει τα μόρια του νερού από τα χείλη προς το υαλουρονικό). Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή μας και να χρησιμοποιούμε lip balm που έχουν στη σύνθεσή τους και πιο λιπαρά ενυδατικά συστατικά, όπως για παράδειγμα κερί μέλισσας και έλαια που δημιουργούν ένα φυσικό εμπόδιο για να μην φύγει η υγρασία, ενώ με τον τρόπο αυτό ενυδατώνουμε και την βλεννογόνο. Επίσης, η λευκή βαζελίνη είναι ένα προϊόν που κλειδώνει την υγρασία στα χείλη ενώ λειτουργεί και ως τέλειο υπόβαθρο για να βάλεις το κραγιόν σου”, λέει ο Στέλιος Αγγελίδης αφού πέρα από την ενυδάτωση αυτό που κάνει είναι να αποχρωματίζει τα χείλη με αποτέλεσμα όταν βάλεις το κραγιόν από πάνω αυτό να γράψει πιο έντονα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιλέγεις προϊόντα με υαλουρονικό αλλά φρόντισε αυτά τα προϊόντα για τα χείλη να συνδυάζονται και με έλαια ώστε να δημιουργούν το τέλειο combo: το πρώτο να προσφέρει ενυδάτωση και το δεύτερο να κλειδώνει την υγρασία μέσα στα χείλη και να μην την αφήνει να… εξατμιστεί (φαντάσου το κάτι σαν σελοφάν στο ζεστό φαγητό!).

Και κάτι τελευταίο και πολύ σημαντικό: σταμάτα να γλύφεις τα χείλη σου! Οι περισσότερες, όταν νιώθουμε τα χείλη μας αφυδατωμένα, κάνουμε αυτή την αντανακλαστική κίνηση νομίζοντας ότι θα τα ενυδατώσουμε ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο και δημιουργούμε έτσι έναν φαύλο κύκλο! Σε αυτή την περίπτωση, η λευκή βαζελίνη βοηθά επίσης να κόψουμε αυτή την κακιά συνήθεια αφού έχει πικρή γεύση.

Μερικά αγαπημένα μας lip balm με συστατικά που “κλειδώνουν” την υγρασία στα χείλη!

LANOLIPS Lip Balm – 101 Ointment MultiPurpose Superbalm Original, Sephora, €14.95. Ένα πολυχρηστικό προϊόν φτιαγμένο από 100% φυσική λανολίνη, ιδανική για να λειτουργεί ως φραγμός προκειμένου να μην φεύγει η υγρασία.

Clarins Instant Lip Light Comfort Oil 01 Honey, €18.19. Με έλαιο φουντουκιού και βιολογικής jojoba, προσφέρει ολική φροντίδα στην περιοχή των χειλιών, ενώ τους δίνει λάμψη και διακριτικό χρώμα

MOR Marshmallow Lip Balm, €19.80, www.makemeup.gr. Με κερί μέλισσας, καστορέλαιο και έλαιο καρύδας αυτό το balm περιέχει μια σειρά από πολύ ενυδατικά συστατικά που σώζουν τα χείλη από την αφυδάτωση και βοηθούν την υγρασία να μην φύγει.

Read More

And More