Το τρίγωνο της νεότητας: Αυτή είναι η νέα τάση στην περιποίηση της επιδερμίδας

Αν το καλοσκεφτείς τα σημάδια γήρανσης που επηρεάζουν την εικόνα του προσώπου, εμφανίζονται στο μέτωπο, ψηλά στα ζυγωματικά και κοντά στα μάτια και τέλος στο πηγούνι που αλλάζει το περίγραμμα μιας και είναι η περιοχή που παρουσιάζει πρώτη χαλάρωση. Κι αν τώρα προσπαθήσεις να “ενώσεις” αυτά τα σημεία θα αντιληφθείς ότι σχηματίζουν ένα τρίγωνο. Αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν “Το τρίγωνο της νεότητας”. 

Και αυτό ακριβώς δημιούργησε μια νέα τάση που θέλει να εστιάσεις στα συγκεκριμένα σημεία ώστε να κρατήσεις το δέρμα σου λαμπερό, ελαστικό και χωρίς ατέλειες. 

Τι είναι το τρίγωνο της νεότητας;

Αν τραβήξεις μία γραμμή από το ένα αφτί στο άλλο και κλείσεις το τρίγωνο στο πηγούνι θα παρατηρήσεις ότι το σημείο που έχει μεγαλύτερη έκταση στο πρόσωπο είναι τα “μάγουλα” και τα ζυγωματικά. Κατά τη διάρκεια της νεότητας το συγκεκριμένο σημείο είναι σφριγηλό δροσερό. Όσο περνά ο χρόνος δημιουργείται η “πυραμίδα της γήρανσης” που σημαίνει πως το τρίγωνο χαλαρώνει με φορά προς το πηγούνι ενώ δημιουργούνται βαθιές ρυτίδες στα πλαϊνά μέρη της μύτης και τις γωνίες των χειλιών. Σχεδόν αυτόματα, το πιο φαρδύ σημείο του προσώπου δεν είναι πλέον τα μάγουλα αλλά η γραμμή γύρω από το πηγούνι. Και κάπως έτσι το “τρίγωνο της νεότητας” αναποδογυρίζει και γίνεται “πυραμίδα της γήρανσης”. 

Τι ακριβώς συμβαίνει ενώ ο χρόνος περνά

Αρχικά πρέπει να γνωρίζεις ότι το δέρμα αποτελείται από τρία στρώματα: Την επιδερμίδα, το χόριο και τον  υποδόριο ιστό. Mε το πέρασμα του χρόνου ο ρυθμός της κυτταρικής ανανέωσης επιβραδύνεται και το δέρμα γίνεται λεπτό και εύθραυστο ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται στην επιδερμίδα δισχρωμίες όπως κηλίδες και πανάδες κυρίως λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Ταυτόχρονα επηρρεάζονται το κολλαγόνο και η ελαστίνη τα οποία βρίσκονται στο χόριο και ευθύνονται για τη δομή του προσώπου.

Παράλληλα οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν λιγότερη λιπαρότητα κάνοντας το δέρμα πιο ξηρό, πιο τραχύ και λιγότερο εύκαμπτο. Τα επιθέματα λίπους (τα οποία βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματός  γίνονται πιο λεπτά και λιγότερο πυκνά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κοιλότητες – ειδικά στην περιοχή κάτω από τα μάτια. Αυτό σημαίνει πως το περίγραμμα του προσώπου αλλάζει, λεπτές γραμμές και ρυτίδες κάνουν την εμφάνιση τους τόσο στο μέτωπο, πάνω από τα χείλη αλλά και στο πλαϊνό μέρος του στόματος. 

Τρίγωνο Νεότητας VS Πυραμίδα Γήρανσης 

Για να επιβραδύνεις λοιπόν την εμφάνιση της πυραμίδας της γήρανσης και να κρατήσεις όσο περισσότερο μπορείς το τρίγωνο της νεότητας πρέπει να μένεις πιστή στην σωστή καθημερινή ρουτίνα περιποίησης με προϊόντα που κρατούν το δέρμα σου πλούσια ενυδατωμένο και φόρμουλες που ενισχύουν την ελαστικότητα. Παράλληλα, επιβάλλεται να ακολουθείς τις συμβουλές των δερματολόγων και facialists εφαρμόζοντας θεραπείες που βοηθούν την κυτταρική ανανέωση, την εμφάνιση χαλάρωσης και σημαδιών γήρανσης.

 

Photos: iStock

 

 

 

 

Read More

And More