Βιταμίνη C, υαλουρονικό οξύ ή ρετινόλη: Ποιο είναι το σωστό αντιοξειδωτικό συστατικό για το δέρμα σου

Προϊόντα περιποίησης με αντιοξειδωτική δράση. Είμαι σίγουρη πως έχεις ακούσει και διαβάσει πολλά. Είναι όμως πιθανό να μην γνωρίζεις όλες τις λεπτομέρειες ή να μην χρησιμοποιείς φόρμουλες που περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά. Και κάπου εδώ έρχομαι να σου πω ότι ήρθε η στιγμή να μάθεις τα πάντα αφού είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητα. Ο λόγος; Θα στον εξηγήσω ευθύς αμέσως.

 Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Με το πέρασμα του χρόνου αναπτύσσεται στο δέρμα μια φυσική διαδικασία  που ονομάζεται οξείδωση και προκαλεί την παραγωγή συγκεκριμένων ουσιών που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες οι οποίες με τη σειρά τους επιτίθονται στα κύτταρα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημάδια γήρανσης όπως λεπτές γραμμές, ρυτίδες, δυσχρωμίες, μείωση της ελαστικότητας και θαμπή όψη.

Αυτό συμβαίνει πάντα και σε όλες μας κι αν σε στενοχωρεί θα σε κάνω να χαμογελάσεις μιας και υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης και δεν είναι άλλος από τη χρήση προϊόντων με αντιοξειδωτική δράση.

Αν είσαι έτοιμη λοιπόν να προστατεύσεις την επιδερμίδα σου από την οξείδωση και τις ελεύθερες ρίζες πρέπει να προσθέσεις στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης το σωστό αντιοξειδωτικό προϊόν. Εκείνο που καλύπτει τις ανάγκες σου και ταιριάζει στον τύπο δέρματος αλλά και την ηλικία.

Ποια είναι αντιοξειδωτικά συστατικά: Κράτα σημειώσεις. Βιταμίνες C και Ε, νιασιναμίδη, ρετινόλη, πολυφαινόλες και υαλουρονικό οξύ.

Πως λειτουργούν τα αντιοξειδωτικά
Καλό είναι να το κάνεις εικόνα. Φαντάσου πως είναι μικροσκοπικοί στρατιώτες που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες τοποθετώντας αόρατα «φράγματα» ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία σημαδιών γήρανσης. Με αυτό τον μαγικό τρόπο το δέρμα αποκτά την απαραίτητη υγρασία, μειώνονται λεπτές γραμμές, ρυτίδες, κηλίδες και πανάδες, αυξάνεται η ελαστικότητα ενώ η όψη γίνεται νεανική και super λαμπερή.

Ποιο συστατικά είναι κατάλληλο για εσένα

Βιταμίνη C: Είναι το συστατικό που αντιμετωπίζει θαμπάδα, λεπτές γραμμές, σημάδια ακμής και ρυτίδες. Συνδυάζεται άψογα με τη βιταμίνη Ε και το φελουρικό οξύ, τα οποία έχουν επίσης μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Παράλληλα, καλό είναι να επιλέξεις μια αντηλιακή κρέμα με βιταμίνη C ώστε να αντιμετωπίσεις ταυτόχρονα τόσο τις ελεύθερες ρίζες όσο και τη ζημιά που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία.

Βιταμίνη Ε: Αν έχεις ξηρή επιδερμίδα, η συγκεκριμένη βιταμίνη θα σε σώσει. Προσφέρει πλούσια ενυδάτωση και απαλότητα που διαρκούν όλη την ημέρα. Είναι κατάλληλη επίσης και για ευαίσθητα δέρματα που ταλαιπωρούνται από κοκκινίλες και ερεθισμούς.

Νιασιναμίδη: Πρόκειται για συστατικό που περιέχει η βιταμίνη Β3. Οι ειδικοί την προτείνουν σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με σημάδια  ακμής, έντονες κοκκινίλες, δυσχρωμίες όπως κηλίδες και πανάδες αλλά και ρυτίδες. Χαρίζει υγιή όψη και ενισχύει τον φραγμό του δέρματος.

Ρετινόλη: Είναι το αγαπημένο αντιοξειδωτικό των δερματολόγων και των facialists χάρη στην άμεση δράση του. Επιταχύνει την κυτταρική ανανέωση, αυξάνει το κολλαγόνο και επιδιορθώνει το κατεστραμμένο DNA. Αν έχεις πολύ ευαίσθητο δέρμα και θες να χρησιμοποιείς τη ρετινόλη το πρωί, θα πρέπει να επιλέξεις ένα προϊόν με μικρή δόση (περίπου 0,25%)  στη σύνθεσή του. Τη συνδυάζεις πάντα με την αντηλιακή σου κρέμα. Αν τη χρησιμοποιείς στη βραδινή σου ρουτίνα περιποίησης, το ποσοστό ρετινόλης επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερο.

Πολυφαινόλες: Περιέχονται σε φρούτα και φυτά και αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότερες γυναίκες τις αγαπούν πολύ. Υπάρχουν χιλιάδες πολυφαινόλες στο πράσινο και το μαύρο τσάι και είναι τέλειες για την επανόρθωση σημαδιών που δημιουργούνται από την ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης είναι αντιφλεγμονώδεις και ηρεμούν το ερεθισμένο δέρμα.

Υαλουρονικό οξύ: Είναι ο star των αντιοξειδωτικών συστατικών κι εκείνο που εμπιστεύεσαι με κλειστά μάτια. Γνωστό για την πλούσια ενυδάτωση που προσφέρει στην επιδερμίδα μεν αλλά και ένα από τα συστατικά που μάχονται ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Μειώνει αισθητά λεπτές ρυτίδες και γραμμές, επαναφέρει τη φυσική λάμψη και ενισχύει την ελαστικότητα. Παράλληλα χαρίζει απαλότητα και νεανική όψη.

Photos: iStock

 

Read More

And More