Βιταμίνη C, ρετινόλη, AHA, γλυκερίνη: από όλα αυτά που υπάρχουν εκεί έξω ποια είναι τα σωστά ενεργά συστατικά για σένα;

Το skincare είναι η τεράστια τάση στον κόσμο της ομορφιάς αφού όλοι συζητούν για το πώς να φροντίσουν το πρόσωπό τους. Και από το skincare, το πιο μεγάλο trend είναι τα ενεργά συστατικά. Σκέψου το: παντού ακούς και διαβάζεις για την βιταμίνη C, την ρετινόλη, τα πεπτίδια, τα AHA ή τα BHΑ. Αυτό οφείλεται κατά ένα μέρος και στα Ordinary, το επαναστατικό εκείνο brand που κυκλοφόρησε τα ενεργά συστατικά στην καθαρή μορφή τους και σε πολύ οικονομικές τιμές, βάζοντάς μας στην διαδικασία να θέλουμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα γι’αυτά ώστε να ξέρουμε ότι έχουμε αγοράσει τα σωστά. Όσο, όμως, κι αν ψάξεις, ποτέ δεν είσαι σίγουρος αν πράγματι η βιταμίνη C κάνει για το πρόσωπό σου ή αν εκείνα τα δύο- τρία σπυράκια που εμφανίστηκαν οφείλονται στη χρήση αυτής.

Ο μόνος τρόπος για να καταλάβεις ποια ενεργά συστατικά σου ταιριάζουν είναι να πας με βάση τον τύπο της επιδερμίδας σου. Παρακάτω το κάνουμε για εσένα και αυτός είναι ένας πρώτος, στοιχειώδης οδηγός για να ξέρεις που θα κινηθείς!

ΞΗΡΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ 

Τα δραστικά συστατικά που σου ταιριάζουν: υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη, κεραμίδια, PHA, rosehip oil

To skincare routine σου: η βασική αρχή μιας ξηρής επιδερμίδας είναι ότι έχει ανάγκη από ενυδάτωση ενώ εσύ οφείλεις να είσαι όσο τρυφερός μαζί της γίνεται! Για το πρωί θα χρειαστείς οπωσδήποτε ένα serum υαλουρονικού οξέος που θα το ενυδατώσει και θα περάσει μέσα από την επιδερμίδα σου και μια πλούσια κρέμα από πάνω που θα “κλειδώσει” την υγρασία αυτή. Κάτι που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι όταν χρησιμοποιείς serum με υαλουρονικό θα πρέπει να βάζεις από πάνω πάντα ενυδατική γιατί έχει την τάση να εξατμίζεται. Κάτι ακόμη που συμβαίνει με την ξηρή επιδερμίδα είναι ότι στην επιφάνειά της συσσωρεύονται νεκρά κύτταρα τα οποία δεν αφήνουν στα προϊόντα που θα φορέσεις να περάσουν από τους πόρους και να κάνουν πράγματι δουλειά. Οπότε, είναι απαραίτητο δύο- τρεις φορές την εβδομάδα να κάνεις απολέπιση με ένα προϊόν με PHA που είναι πιο απαλό με την ξηρή σου επιδερμίδα.

Serum με υαλουρονικό οξύ, Intensive Hyaluronic από την Institut Esthederm (€71.00), σε επιλεγμένα φαρμακεία

ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΜΕ ΤΑΣΗ ΑΚΜΗΣ 

Τα δραστικά συστατικά που σου ταιριάζουν: βιταμίνη C, σαλικυλικό οξύ (BHA), υαλουρονικό οξύ, rosehipoil

To skincare routine σου: Ένα από τα βασικά ενεργά συστατικά που βοηθούν την επιδερμίδα με τάση ακμής είναι η βιταμίνη C η οποία έχει πολλαπλή δράση: λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, λευκαίνει την επιδερμίδα και τα σημάδια που έχουν δημιουργηθεί σε μια ακνεϊκή επιδερμίδα, κάνει μικροαπολέπιση με αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται από κάτω η νέα, πιο υγιής επιδερμίδα. Για το πρωί, λοιπόν, φόρεσε ένα serum βιταμίνης C και πρόσθεσε από πάνω μια ενυδατική με SPF ή ένα αντηλιακό με ενυδατικούς παράγοντες. Είναι βασικό να μην βαραίνεις την ακνεϊκή σου επιδερμίδα με πολλά προϊόντα ώστε να μπορεί να αναπνέει ελεύθερα. Για το βράδυ χρησιμοποίησε ένα serum υαλουρονικού οξέος για να δώσεις ενυδάτωση και κλείδωσε από πάνω με μια light ενυδατική. Το ακνεϊκό δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση αλλιώς θα αρχίσει να υπερπαράγει σμήγμα για να ισορροπήσει την απώλεια υγρασίας. Αυτό σημαίνει ότι το λιπαρό σου δέρμα θα γίνει πιο λιπαρό! Τέλος, μια- δύο φορές την εβδομάδα κάνε μικροαπολέπιση με ένα προϊόν με βήτα- υδροξυοξέα (BHA) που σε αντίθεση με τα AHA απολεπίζει σε μεγαλύτερο βάθος. Όσο για το αν σε ένα λιπαρό δέρμα μπορείς να χρησιμοποιείς λάδι, η απάντηση είναι η εξής: το rosehip oil, για παράδειγμα, βοηθά στην κυτταρική ανανέωση αλλά η ακμή είναι πολυπαραγοντική, προκαλείται από διαφορετικές αιτίες και τελικά αυτός είναι ο λόγος που σε κάποιες περιπτώσεις το λάδι κάνει καλό και σε κάποιες άλλες όχι.

Serum με βιταμίνη C, Powerful Strength Line Reducing Concentrate, Kiehl’s, €60.00

ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ

Τα δραστικά συστατικά που σου ταιριάζουν: υαλουρονικό οξύ, κεραμίδια, πράσινο τσάι, καφεϊνη

Το skincare routine σου: Στο ευαίσθητο δέρμα ο επιδερμικός φραγμός δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, άρα το να βάλεις ένα αντιοξειδωτικό προϊόν το πρωί είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις καθώς έτσι θα προστατέψεις το δέρμα σου από επικείμενη βλάβη και τις εξωτερικές επιθέσεις που ενδεχομένως θα δεχτεί από το περιβάλλον. Επίσης, η ευαίσθητη επιδερμίδα είναι συνήθως μια ξηρή επιδερμίδα άρα θα χρειαστεί να βάλεις το πρωί ένα ενυδατικό serum και από πάνω μια αντηλιακή με ενυδατικούς παράγοντες (για ευαίσθητες- λιπαρές) ή μετά το serum μια ενυδατική κρέμα και μια αντηλιακή (για ευαίσθητες- ξηρές). Το βράδυ ένα προϊόν με πράσινο τσάι θα βοηθήσει στο κοκκίνισμα και επίσης είναι βασικό να κάνεις απολέπιση. Δεδομένου, όμως, ότι μια ευαίσθητη επιδερμίδα είναι… μια ευαίσθητη επιδερμίδα, καλό είναι αυτή η απολέπιση να γίνει με μια ειδική βρεγμένη πετσέτα.

Τζελ καθαρισμού με βάση το kale, το πράσινο τσάι και το σπανάκι, Youth To The People Age Prevention Cleanser, €29.95, αποκλειστικά στα Sephora

ΓΗΡΑΝΣΗ 

Τα δραστικά συστατικά που σου ταιριάζουν: βιταμίνη C, AHA, BHA, SPF, υαλουρονικό οξύ, πεπτίδια

Pixi Retinol Tonic, €12.95, αποκλειστικά στα Sephora

Το skincare routine σου: η βιταμίνη C είναι το καλύτερο ενεργό συστατικό που πρέπει να προσθέσεις στη ρουτίνα σου στις περισσότερες περιπτώσεις. Έχει αντιοξειδωτική δράση, μειώνει λεπτές γραμμές και ρυτίδες και μειώνει τις διχρωμίες που αποκτάμε μεγαλώνοντας. Μετά από την βιταμίνη C θα χρειαστείς οπωσδήποτε μια αντηλιακή για να θέσεις σε αδράνεια τα μελανοκύτταρα και να μειώσεις τις πανάδες. Η ρετινόλη είναι ένα βασικό αντγηραντικό συστατικό αφού κάνει μικροαπολέπιση και βοηθά το νέο δέρμα να εμφανιστεί πιο εύκολα: σκέψου ότι ο ρυθμός κυτταρικής ανανέωσης σε έναν νέο άνθρωπο είναι 28 μέρες (κάθε 28 μέρες βγαίνει στην επιφάνεια η νέα επιδερμίδα) και μεγαλώνοντας αυτός ο ρυθμός μπορεί να φτάσει και τις 60 μέρες. Τα βράδια, όταν δεν χρησιμοποιείς ρετινόλη, είναι σημαντικό να θρέφεις την επιδερμίδα σου με ένα serum με υαλουρονικό οξύ (είναι συστατικό πασπαρτού για κάθε επιδερμίδα αφού δίνει αυτό το plump αποτέλεσμα) και από πάνω μια κρέμα που να περιέχει είτε κεραμίδια είτε πεπτίδια.

 

Read More

And More