Skin is in! Τελικά τι πρέπει να φας για να έχεις αυτή την επιδερμίδα;

Είμαι ένας άνθρωπος που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από την επιδερμίδα του, θα έλεγε κανείς σε πολύ απλά ελληνικά. Στην αρχή είναι κάτι που αντιμετώπιζα από έξω, δηλαδή με τα σωστά προϊόντα, καθαριστικά προσώπου και κρέμες. Στην πορεία, όμως, όσο παρατηρούσα την επιδερμίδα μου και τις αντιδράσεις της, διαπίστωσα το αυτονόητο: είμαστε ότι τρώμε. Το ίδιο και η επιδερμίδα μας. Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο με γλυκά, παγωτά, ποτά και πίτσες δεν ήταν τυχαίο ότι επέστρεφα στο γραφείο την Δευτέρα με συν 3-4 σπυράκια από ότι έφυγα την Παρασκευή.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το μικροβίωμα του εντέρου είναι πρώτα ξαδέρφια με το μικροβίωμα του δέρματος. Αυτό, επίσης σε πολύ απλά ελληνικά, σημαίνει πως όταν τρέφεσαι καλά και άρα το στομάχι σου λειτουργεί σωστά, τότε η επιδερμίδα σου θα είναι υγιής, λαμπερή και όχι γεμάτη σπυράκια. Αυτή η αποδοχή έχει γίνει το νέο trend που οι millennials ακολουθούν πιστά: το trend του beauty from within.

Η ερώτηση, όμως, είναι τι πρέπει να φας για να έχεις ωραία επιδερμίδα; Πώς πρέπει να πίνεις τον καφέ σου; Με τα γαλακτοκομικά τι γίνεται; Είναι τόσα αυτά που ακούγονται κατά καιρούς που τελικά δεν ξέρεις τι από αυτά ισχύει και τι όχι.

Ας πούμε: πρόσφατα διάβασα ότι η Heidi Klum πίνει κάθε πρωί ένα σφηνάκι μηλόξυδο. Η αντανακλαστική μου κίνηση ήταν 1) να πάω στο σούπερ μάρκετ 2) να πάρω μηλόξυλο 3) να πιω το πρωί. Η αντανκλαστική κίνηση του οργανισμού μου στο πρώτο σφηνάκι μηλόξυδο το πρώτο πρωί ήταν… σοκ. Το δεύτερο, επίσης. Αυτό στάθηκε και η αφορμή για να πάρω την αγαπημένη μου Γεωργία Καπώλη, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, για να μου λύσει μερικές απορίες και να μιλήσουμε για μύθους και αλήθειες που αφορούν στην εξίσωση διατροφή και επιδερμίδα. Κράτησε σημειώσεις!

Όλος ο οργανισμός μας, και το δέρμα μας χρειάζεται βενζίνη, χρειάζεται καύσιμο. Οπότε, όσο καλύτερες είναι οι τροφές τόσο παίρνουμε θρεπτικές ουσίες οι οποίες βοηθάνε να είναι καλό το δέρμα.

Πώς λειτουργεί η επιδερμίδα μας σε σχέση με την διατροφή μας!

“Η επιδερμίδα έχει κάποια στοιχεία όπως είναι το κολλαγόνο ή η ελαστίνη. Για να διατηρηθούν αυτές οι ουσίες, να ενισχυθούν και να δώσουν σφριγηλότητα και νεανική όψη και λάμψη χρειάζεται να παίρνουμε κάποια τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C όπως είναι τα φρούτα και λαχανικά τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση του κολλαγόνου και της ελαστίνης και κάνουν την επιδερμίδα μας πιο σφιχτή και πιο νεανική”, τονίζει η Γεωργία Καπώλη.

Αντιοξειδωτικές τροφές: ποιες είναι και τι σημαίνουν

“Τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως είναι τα όσπρια και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα λαδερά και είναι ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό μας να προστατεύεται από άχρηστες ουσίες, από τοξίνες, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα να χαλάνε τα κύτταρα της επιδερμίδας. Επίσης, όσες περισσότερες τοξίνες και όσες περισσότερες ελεύθερες ρίζες έχουμε στον οργανισμό μας, τόσο πιο θαμπή είναι η επιδερμίδα μας. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι ταυτόχρονα συνήθως πλούσια σε ουσίες όπως είναι η βιταμίνη C, το β-καροτένιο, η βιταμίνη Α, που είναι βιταμίνες που βοηθούν πολύ στην αντιγήρανση και στη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Η βιταμίνη Α βρίσκεται στο μοσχαρίσιο συκώτι, στο σολομό, στα καρότα και στα τρόφιμα με έντονο πορτοκαλί χρώμα όπως είναι τα βερίκοκα και τα ροδάκινα”, επισημαίνει η διατροφολόγος. Όμως, πόση ποσότητα από αυτά πρέπει να καταναλώνουμε για να είμαστε καλυμμένες και εν τέλει να δούμε αποτέλεσμα στην επιδερμίδα μας;  “Σε φρούτα και λαχανικά είναι καλό να τρώμε πέντε μερίδες καθημερινά. Στα ωμά λαχανικά η κάθε μερίδα είναι ένα φλιτζάνι του τσαγιού ενώ σε βραστά είναι το μισό. Στα φρούτα και πάλι η μια μερίδα ισούται με μια κούπα του τσαγιού”.

Ένα σφηνάκι μηλόξυδο κάθε πρωί κάνει καλό! Μύθος ή αλήθεια;

Όπως σου είπα και στην αρχή αυτού του άρθρου, ένας από τους βασικούς λόγους που γράφεται είναι για να μπουν σε τάξη μύθοι και αλήθειες που ακούγονται κατά καιρούς σε σχέση με την επιδερμίδα μας, όπως ότι ένα σφηνάκι μηλόξυλο κάθε πρωί είναι super αντιοξειδωτικό. Τι λέει η ειδικός; “Καλό είναι να το αποφεύγουμε γιατί παρά το γεγονός ότι έχει αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στην υγεία της επιδερμίδας η λήψη του μηλόξυδου μπορεί να χαλάσει το PH του στομαχιού. Όταν χαλάει το στομάχι μας δεν κάνουμε καλή πέψη με αποτέλεσμα να μην παίρνουμε τις θρεπτικές ουσίες που μπορούμε να προσλάβουμε από τα τρόφιμα, άρα επηρεάζεται αρνητικά και η επιδερμίδα μας”, τονίζει η Γεωργία Καπώλη. Ωστόσο, αν επιμένεις να βάλεις το μηλόξυδο στην καθημερινότητά σου μπορείς να το αραιώσεις με νερό και να το πιείς με μέλι, γιατί όσο πιο αραιωμένο είναι τόσο μειώνεται η οξύτητά του και δεν επιδρά αρνητικά στο στομάχι. Επίσης, είναι βασικό να το καταναλώνεις με γεμάτο στομάχι!

Προβιοτικά και επιδερμίδα

Τα τελευταία χρόνια, επίσης, πολλά καλά πράγματα γράφονται και ακούγονται για τα προβιοτικά και το πώς βοηθούν την επιδερμίδα μας. Σε αυτά μάλιστα έχω μυηθεί εδώ και καιρό και μπορώ να σου πω ότι έχω δει αρκετή διαφορά στο πρόσωπό μου. Πώς λειτουργούν, όμως, τα προβιοτικά; “Τα προβιοτικά βοηθάνε πάρα πολύ στη λειτουργία του εντέρου καταπολεμώντας την δυσκοιλιότητα. Όσο πιο καθαρό είναι το έντερό μας, τόσο λιγότερες τοξίνες υπάρχουν στον οργανισμό. Άρα, από τη στιγμή που δεν έχουμε άχρηστες ουσίες στο σώμα μας, γίνεται και πιο λαμπερή η επιδερμίδα. Σε ότι αφορά τη συχνότητα πρόσληψης, αυτό είναι ανάλογα με το συμπλήρωμα που θα πάρουμε. Αν μιλήσουμε για τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά, όπως είναι το κεφίρ, το ξινόγαλο, το γιαούρτι, μπορούμε να καταναλώνουμε 1-2 μερίδες καθημερινά. Δεν έχει σημασία η ώρα αρκεί να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας! Αν μιλάμε για συμπλήρωμα μπορούμε 1-3 ανάλογα πάντα και με το τι αναγράφεται στην συσκευασία και πάντα με γεμάτο στομάχι. Τα συμπληρώματα δεν είναι κάτι στο οποίο συνηθίζει το έντερο, δηλαδή μαθαίνει να λειτουργεί με προβιοτικά τα οποία αν σταματήσουμε δεν θα λειτουργεί. Είναι για την φροντίδα του εντέρου οπότε μπορούμε να έχουμε μια καλή συστηματική χρήση, πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες!”, τονίζει η Γεωργία Καπώλη.

Τα γαλακτοκομικά κάνουν… κακό;

Τα τελευταία χρόνια, επίσης, όσα έχουν γραφτεί για τα προβιοτικά, αλλά τόσα και για τα γαλακτοκομικά και το πόσο κακό κάνουν στην επιδερμίδα. Ισχύει; Και γενικά ή υπερβολές κάνουν καλό;  “Τα γαλακτοκομικά έχουν βιταμίνη Α που βοηθάει στην ελαστικότητα του δέρματος και την αποφυγή της ξηροδερμίδας, συν ότι τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως είναι τα γαλακτοκομικά περιέχουν πρωτεϊνη που ενισχύει την υγεία της επιδερμίδα μας. Καλό είναι, λοιπόν, να υπάρχουν και όχι να αποφεύγονται”, μου επισημαίνει η Γεωργία Καπώλη.

Καφές ναι, αλλά dark!

Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχω κάνει τελευταία σε σχέση με τις συνήθειές μου και είδα μεγάλη διαφορά στην επιδερμίδα μου είναι ο καφές: από τη μια μέρα στην άλλη πήγα από τον μέτριο cappuccino στον dark coffee, aka σκέτο καφέ. Και με δεδομένο ότι ο καφές είναι κάτι που υπάρχει στις καθημερινές μου συνήθειες κάνοντας μια τόσο σημαντική αλλαγή είδα και πολύ μεγάλο αποτέλεσμα σε σύντομο διάστημα. “Από μόνος του δεν έχει θερμίδες, δεν έχει λιπαρά, δεν επηρεάζει την λιπαρότητα της επιδερμίδας, ενώ έχει πολλά αντιοξειδωτικά. Ο καφές δεν έχει κάποια αρνητική επίδραση στο δέρμα, λοιπόν. Αυτό που μπορεί να έχει αρνητική επίδραση είναι το πώς πίνεις τον καφέ σου. Η ζάχαρη πρέπει να λαμβάνεται σε μικρή ποσότητα γιατί όσο περισσότερη ζάχαρη τρώει κάποιος τόσο πιο χαλαρή είναι η επιδερμίδα του. Επίσης, η ζάχαρη έχει να κάνει με την γήρανση των κυττάρων της επιδερμίδας. Εναλλακτικά της ζάχαρης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέλι ή φυσικό γλυκαντικό όπως είναι η στέβια”, λέει η Γεωργία Καπώλη.

Η σοκολάτα σου κάνει σπυράκια! Μύθος ή αλήθεια!

Να κάτι που ακούμε σχεδόν από την πρώτη μέρα που γεννηθήκαμε και κάτι που έχει ανατραπεί από τους διατροφολόγους και τις νέες έρευνες: “Η σοκολάτα είναι στην ίδια κατηγορία με το γάλα σαν μύθοι. Είναι περισσότερο θέμα λιπαρών που προσλαμβάνουμε παρά της σοκολάτας αυτής καθεαυτής. Όταν κάποιος καταναλώνει σοκολάτα σε μεγάλες ποσότητες έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει ακμή. Από εκεί και πέρα η σοκολάτα είναι από τα τρόφιμα που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά άρα σε μικρή ποσότητα βοηθά. Προτιμάμε, όμως, την μαύρη γιατί η γάλακτος έχει περισσότερα λιπαρά και πολύ λιγότερα αντιοξειδωτικά!”, συμβουλεύει η ειδικός.

Last but not least: πράγματα που πρέπει να βάλεις στην διατροφή σου!

  • Καθημερινά είναι καλό να τρώμε κάποιο τρόφιμο που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Για την εποχή είναι το πορτοκάλι ή το μανταρίνι (1-2 μερίδες καθημερινά)
  • Ένα μεγάλο πιάτο με πολύχρωμη σαλάτα, πράσινα, κόκκινα, πορτοκαλί λαχανικά έτσι ώστε να παίρνουμε και β-καροτένιο και βιταμίνη C, είναι απαραίτητο κάθε μέρα.
  • Πρέπει να βάλουμε στην ρουτίνα μας τρόφιμα σε βιταμίνη Ε όπως 30γρ. ξηρών καρπών (κάνουν αντιγήρανση, μειώνουν την αφυδάτωση, την ξηρότητα και τις ραγάδες)
  • Το αβοκάντο έχει καλά λιπαρά και είναι νόστιμο! Δοκίμασέ το!
  • 1-2 φορές την εβδομάδα κατναλώνουμε ψάρι!
  • Στην σαλάτα βάζουμε πάντα ελαιόλαδο που ενεργοποιεί τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών.
  • Κάθε μέρα δεν ξεχνάμε να πίνουμε 8-10 ποτήρια νερού. Το νερό μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στο δέρμα και απομακρύνει τις κακές ουσίες.

 

Read More

And More