Γιατί πρέπει να φοράς αντηλιακό προσώπου και μέσα στο σπίτι; Η δερματολόγος απαντά!

Ο κορονοϊός έχει φέρει τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας σε όλα τα επίπεδα. Σε συνάρτηση με το beauty αυτό μεταφράζεται σε κατακόρυφη μείωση στις πωλήσεις των αντηλιακών. Σύμφωνα με τις εταιρίες Nielson και NPR στην Αμερική την πρώτη εβδομάδα της πανδημίας (2 Μαρτίου) οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2.7%, ενώ την δεύτερη (9 Μαρτίου), το ποσοστό άγγιξε το 17%. Αυτονόητο θα σκεφτείς γιατί ποιος βγαίνει πλέον έξω ώστε να χρειάζεται αντηλιακό; Λάθος θα σου απαντήσω εγώ και οι ειδικοί. Γιατί, όμως, πρέπει να φοράμε αντηλιακό στο σπίτι; Ρωτήσαμε την δερματολόγο, Φωτεινή Μπαγεώργου, και ιδού τι μας απάντησε!

Η ακτινοβολία UVA διαπερνά τα τζάμια!

“Πολύς λόγος γίνεται για το αν είναι απαραίτητο να φοράμε αντηλιακό σε κλειστούς χώρους και ειδικά τον τελευταίο καιρό λόγω της παραμονής μας στο σπίτι το ερώτημα προκύπτει όλο και πιο συχνά. Πολλές φορές μπορεί να ακούσετε ότι δεν είναι απαραίτητο, η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική. Τα τζάμια του σπιτιού ή του γραφείου μας, μπλοκάρουν τις ακτίνες UVB αλλά όχι και τις UVA  και το ορατό φως . Οι ακτίνες UVA ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τη φωτογήρανση , τις καφέ κηλίδες, τη δερματική ελάστωση και σε βάθος χρόνου τον καρκίνο του δέρματος. Κινητοποιούν μια διαδικασία απελευθέρωσης ελεύθερων ριζών οι οποίες καταστρέφουν το κολλαγόνο και επηρεάζουν την ποιότητα του δέρματος. Ειδικά αν ζούμε σε ένα ηλιόλουστο σπίτι με μεγάλα παράθυρα η προσθήκη αντηλιακού δείκτη στην καθημερινή μας ρουτίνα είναι αδιαπραγμάτευτη”, τονίζει η δερματολόγος.

Κι αν το σπίτι μου δεν έχει καθόλου φως; 

Άρα είναι σαφές: όταν κάθεσαι στο φωτεινό σου σπίτι και ειδικά όταν βγαίνεις να “μαζέψεις” λίγη βιταμίνη D στο μπαλκόνι πρέπει να φοράς οπωσδήποτε αντηλιακή προσώπου. Τι γίνεται, όμως, αν το σπίτι σου βλέπει έναν τοίχο με τούβλα σε απόσταση ενός μέτρου και αν δεν μπαίνει ούτε ελάχιστο φως; Εκεί κάνεις skip το αντηλιακό; Όχι, όσο υπάρχουν κινητά, τηλεοράσεις και υπολογιστές. “Η ακτινοβολία που εκπέμπουν αυτές οι οθόνες είναι βλαβερή αν και η αλήθεια είναι ότι οι παλιότερης τεχνολογίας οθόνες εξέπεμπαν πολύ μεγαλύτερες δόσεις ακτινοβολίας και blue light από ότι οι σημερινές και ειδικά οι led . Παρόλα αυτά  συστήνεται η χρήση αντηλιακού δείκτη κατά τη χρήση αυτών για δυο λόγους. Αφενός γιατί ακόμα και οι πιο βελτιωμένες οθόνες δεν μας παρέχουν πλήρη προστασία . Αφετέρου γιατί οι οθόνες αυτές αντανακλούν στο χρήστη μέρος της UVA ακτινοβολίας η οποία έτσι και αλλιώς  μας περιβάλλει και για την  οποία μιλήσαμε πιο πάνω . Είμαι σίγουρη ότι  αυτό δεν σας είχε περάσει ποτέ από το μυαλό και όμως είναι μεγάλη αλήθεια! Μπορούμε λοιπόν και πρέπει να χρησιμοποιούμε είτε ένα κατεξοχήν αντηλιακό προϊόν,  είτε προϊόντα που περιέχουν δείκτη προστασίας όπως ενυδατικές κρέμες, essence ή  primer με SPF από 30 και πάνω”, τονίζει η δερματολόγος Φωτεινή Μπαγεώργου.

Τι αντηλιακό να διαλέξω; 

Αφού κατάλαβες πόσο σημαντική είναι η χρήση του αντηλιακού, ήρθε η ώρα να επενδύσεις στο σωστό. Τι λέμε ότι αν εννοούμε σωστό; “Προτιμήστε σκευάσματα με φυσικά φίλτρα και οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide ). Ακόμα και foundation με δείκτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά ποιος θέλει να  φοράει μακιγιάζ μέσα στο σπίτι; Μπορεί όμως να βοηθήσει  στο γραφείο”, λέει η δερματολόγος Φωτεινή Μπαγεώργου και συνεχίζει: “Ειδικά σε δέρματα που πάσχουν από μέλασμα, πανάδες ή φωτοδερματίτιδες η χρήση  αντιηλιακού ακόμα και μέσα στο σπίτι είναι απολύτως απαραίτητη”.

Και αν όλα τα παραπάνω επιχειρήματα δεν σε έπεισαν, κράτησε την τελευταία ατάκα της δερματολόγου: “Το αντηλιακό μας κρατάει νέους, μην το αποχωρίζεστε!”.

LAST CHANCE INFO: Αν το αντηλιακό που φοράς νιώθεις ότι βαραίνει την επιδερμίδα σου είναι γιατί δεν έχεις ανακαλύψει ακόμη κάποιο από αυτά!

 

Read More

And More