Η επιδερμίδα σου στην καραντίνα αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει; Έχουμε μερικές εξηγήσεις γι’αυτό!

Είχα χρόνια ακμή αλλά αφότου την καταπολέμησα είχα να εμφανίσω σπυράκι περίπου έξι μήνες μέχρι προχθές το πρωί που ξύπνησα με ένα τέτοιο κάπου στο μάγουλό μου. Μα πως; Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση στον εαυτό μου: υποτίθεται ότι δεν βγαίνεις (όχι υποτίθεται! Δεν βγαίνεις!) άρα δεν εκτίθεσαι σε περιβαλλοντικούς ρύπους, δεν κάνεις μακιγιάζ και αφήνει την επιδερμίδα  σου να ξεκουραστεί και πάει λέγοντας. Άρα, τι μπορεί να φταίει;

Αν στα παραπάνω αναγνώρισες κάτι από τον εαυτό σου και αν είσαι μαζί μας (έχεις δει και εσύ την δική σου επιδερμίδα να αλλάζει όλες αυτές τις μέρες και όχι προς το καλύτερο), ιδού τι μπορεί να φταίει αλλά και τι μπορείς να κάνεις. Εσύ απλώς εντόπισε το πρόβλημα.

Το πρόσωπό μου βγάζει σπυράκια

Τι μπορεί να φταίει 

Αν δεν έχεις ακμή και ξυπνάς τις τελευταίες μέρες με καναδυό σπυράκια που δεν είχες ποτέ, ιδού μερικές υποθέσεις που μπορούμε να κάνουμε: αν δεν πλένεις το πρόσωπό σου κάθε πρωί και κάθε βράδυ συσσωρεύεται ιδρώτας και σμήγμα, οι πόροι φράζουν και δημιουργούνται σπυράκια. Άρα, το γεγονός ότι δεν βγαίνεις έξω και το πρόσωπό σου δεν “λερώνεται” δεν σημαίνει ότι δεν το πλένεις. Πέραν αυτού, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το άγχος. Όταν διανύουμε περιόδους στρες (αυτή είναι αναμφισβήτητα μια τέτοια περίοδος) παράγεται η κορτιζόλη η οποία, μεταξύ άλλων, δίνει εντολή στο δέρμα να παράξει περισσότερο σμήγμα. Και το συσσωρευμένο σμήγμα μεταφράζεται σε σπυράκια. Και τελευταίο και πολύ σημαντικό, η καραντίνα έχει κάνει πολλούς από εμάς να κάνουμε skip την σωστή διατροφή και να τρώμε περισσότερη ζάχαρη και περισσότερα τηγανητά από άλλες φορές. Μπορείς απλώς από οοοοολες αυτές τις συνταγές που δείχνει στα live του Άκης Πετρετζίκης να φτιάχνεις τρεις- τέσσερις την εβδομάδα.

Τι να κάνεις 

Gel καθαρισμού με σαλικυλικό οξύ ιδανικό για λιπαρές επιδερμίδες, Korres Ρόδι

Πέρα από τα προφανή (κόψε την ζάχαρη/μην αγχώνεσαι), είναι απαραίτητο να πλένεις το πρόσωπό σου πρωί και βράδυ. Το γεγονός ότι δεν βγαίνεις έξω δεν σημαίνει ότι το πρόσωπο δεν “λερώνεται”. Οι σμηγματογόνοι και οι ιδρωτοποιοί αδένες εξακολουθούν να παράγουν σμήγμα και ιδρώτα τα οποία όταν δεν αφαιρούνται δημιουργούν ένα build up που μεταφράζεται σε σπυράκια. Αν νιώθεις την επιδερμίδα σου αυτές τις μέρες πιο λιπαρή, επίλεξε ένα καθαριστικό προσώπου με σαλικυλικό το οποίο είναι ιδανικό για αυτά τα δέρματα.

Το πρόσωπό μου είναι θαμπό 

Τι μπορεί να φταίει

Όσο παράδοξο και αν σου ακούγεται ακόμη και ο αέρας όταν είμαστε έξω βοηθά στο να φύγουν τα νεκρά κύτταρα. Από την άλλη, δεν πηγαίνουμε σε αυτά τα μαθήματα spinning που είχαμε μόλις γραφτεί και που έκαναν το πρόσωπό μας να δείχνει σούπερ λαμπερό μετά από κάθε μάθημα.

Τι να κάνεις 

Απολεπιστική λοσιόν Pixi Glow Tonic, Sephora, €14.50 

Χρησιμοποίησε μια λοσιόν που κάνει μηχανική απολέπιση ώστε να διώξεις τα νεκρά κύτταρα και να αποκαλυφθεί από κάτω η νέα σου επιδερμίδα. Επίσης, τώρα που δεν σε βλέπει πολύς κόσμος είναι μια καλή στιγμή να δοκιμάσεις προϊόντα με συστατικά όπως ρετινόλη ή βιταμίνη C τα οποία μπορούν να σου προκαλέσουν ένα ελαφρύ κοκκίνισμα μέχρι να γίνουν ανεκτά από την επιδερμίδα σου. Προσοχή, όμως: για να εντάξεις αυτά τα προϊόντα στη ρουτίνα σου θα πρέπει να το κάνεις σταδιακά (ένας καλός τρόπος είναι να τα βάζεις ανά τρεις μέρες και πάντα σε μικρή ποσότητα) και φυσικά ποτέ όλα μαζί! Τα δραστικά συστατικά θέλουν μεγάλη εκπαίδευση και σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό να σοκάρεις την επιδερμίδα σου φορώντας μεμιάς πολλά νέα προϊόντα.

Το πρόσωπό μου είναι αφυδατωμένο 

Τι μπορεί να φταίει 

Καταρχάς, το αφυδατωμένο και το ξηρό πρόσωπο είναι δύο διαφορετικά πράγματα: στην πρώτη περίπτωση το πρόσωπό σου έχει ανάγκη από νερό, στην δεύτερη από έλαια. Επίσης, η πρώτη περίπτωση είναι επίκτητη, δηλαδή κάτι που έχεις κάνει εσύ στο δέρμα σου ενώ στην δεύτερη μιλάμε για τύπο επιδερμίδας. Τώρα, τι μπορεί να φταίει και να αισθάνεσαι το πρόσωπό σου αφυδατωμένο; Αρχικά, η καραντίνα έχει κάνει πολλούς από εμάς να ξεκινάμε το κρασί λίγο νωρίτερα ή να πίνουμε συχνότερα μέσα στην εβδομάδα και όλοι γνωρίζουμε πως το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση! Επίσης, επειδή ακόμη είναι… χειμώνας (!) ή έστω μια πολύ κρύα άνοιξη, δεν κλείνουμε τα καλοριφέρ ή τα air-conditioner με αποτέλεσμα ο αέρας να είναι ξηρός.

Τι να κάνεις 

Ενυδατικός ορός Hydra- Essentiel Bi-phase serum, Clarins, €50.57

Ένας υγραντήρας θα βοηθήσει πολύ όπως επίσης και το νερό. Γέμισε ένα μπουλάκι νερό και έχε το μέσα στο σπίτι πάντα κοντά σου όπως θα έκανες αν ήσουν στο γραφείο. Έτσι, θα βεβαιωθείς ότι πίνεις την απαραίτητη ποσότητα νερού που χρειάζεται μέσα στη μέρα! Και φυσικά, ένας ορός βαθιάς ενυδάτωσης κάτω από την κρέμα σου είναι απαραίτητος!

Το πρόσωπό μου έχει εμφανίσει λευκά σημάδια γύρω από τη μύτη 

Τι μπορεί να φταίει 

Ξαφνικά εμφάνισες λευκά σημάδια γύρω από τη μύτη ή και στα μάτια; Ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης εξηγεί: «Ορισμένες φορές μέσα στα αυτιά, πάνω από τα φρύδια ή στο τριχωτό της κεφαλής εμφανίζονται λευκά σημάδια τα οποία δεν είναι πάντα ξηροδερμία ή απολέπιση αλλά σμηγματοροϊκή δερματίτιδα». Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; «Από ψυχογενή αιτία ο οργανισμός υπερεκκρίνει σμήγμα το οποίο γίνεται τοξικό πάνω στο δέρμα και κάνει αυτή την σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και από κάτω από αυτά τα μικρά «λέπια», όπως μοιάζουν, μπορούμε να δούμε ερυθρές περιοχές. Εμφανίζεται έντονα σε άτομα που δεν εκδηλώνονται και στενοχωριούνται και γι’ αυτό το λόγο δεν περνάει εύκολα».Μάλιστα, η σύνδεση των… πόρων με το άγχος είναι κάτι που μπορείς να παρατηρήσεις στον σύντροφό σου ή σε κάποιο φίλο σου: Αν ένας άντρας ξυριστεί το πρωί και περάσει μια έντονη και αγχωτική μέρα μέχρι το βράδυ θα έχει ξαναεμφανίσει γένια. Αντίθετα, αν ξυριστεί το πρωί ενός χαλαρού Σαββάτου μέχρι το βράδυ τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Αυτό συμβαίνει γιατί από τους ίδιους πόρους που εκκρίνεται το σμήγμα βγαίνει και ο ιδρώτας και οι τρίχες του σώματός μας.

Τι να κάνεις 

ADerma Exomega Control Creme Emolliente Μαλακτική & Καταπραϋντική Κρέμα, €14.00

Η σμηγματοροϊκή δερματίτιδα είναι κάτι που πρέπει να αναλάβει αποκλειστικά και μόνο ο δερματολόγος! Τηλεφώνησέ του ή αν δεν έχεις πρόσβαση στον δερματολόγο σου πήγαινε στο κοντινότερο φαρμακείο για να σου δώσει ο φαρμακοποιός ειδική αγωγή και κάποια κρέμα για ευαίσθητα δέρμα. H Exomega Control, για παράδειγμα από την Aderma είναι μια ειδική σειρά για τέτοιες επιδερμίδες.

 

Read More

And More