Καθαρισμός προσώπου: ποιο απ’όλα τα προϊόντα που σου προτείνει η πωλήτρια να αγοράσεις. Τα tips του δερματολόγου

Έχω επαφή με την ομορφιά και τα καλλυντικά 24/7 και υπάρχουν πολλά πράγματα που η ίδια ακόμη δεν γνωρίζω για την επιδερμίδα και την σωστή φροντίδα της. Και καταλαβαίνω απόλυτα τον beauty πανικό σου όταν βγαίνεις στα καταστήματα καλλυντικών με σκοπό να αγοράσεις ένα καθαριστικό προσώπου και βλέπεις 4841 διαφορετικά προϊόντα στα ράφια των Sephora ή στο φαρμακείο. Ευτυχώς, όμως, στο speed dial το κινητού μου έχω μερικούς top experts που μπορούν να λύσουν κάθε beauty απορία σου (και ΜΟΥ) instantly. Και κυρίως ο δερματολόγος (και… ΜΟΥ) και Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιος Αγγελίδης.

Κράτησε σημειώσεις γιατί μέχρι το τέλος αυτού του άρθρου θα έχεις βρει εκείνο το καθαριστικό που πραγματικά θα αγαπήσει η επιδερμίδα σου, που δεν θα σε τραβάει ή θα σου δημιουργεί extra λιπαρότητα. Αλλά πριν από αυτό, μερικά ακόμη πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον καθαρισμό προσώπου!

Hot cleansing

Αφορμή γι’αυτό το άρθρο ήταν το ολοκαίνουριο κορεάτικο trend που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα για τον καθαρισμό του προσώπου, το hot cleansing. Το συγκεκριμένο trend θέλει τον καθαρισμό του προσώπου μας να γίνεται με θερμαινόμενο gel και να ξεπλένουμε με πολύ ζεστό- καυτό νερό. Όπως σου είπα κι εδώ θα επανερχόμουν με όλα τα info από τον δερματολόγο. Και να τι μου είπε ο Στέλιος Αγγελίδης:
“Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις συνήθειες που υιοθετούμε σε σχέση με την επιδερμίδα μας. Το συγκεκριμένο trend είναι απαογορευτικό έως και καταστροφικό σε άτομα που έχουν ευρυαγγείες, ροδόχρου νόσο, ευαίσθητες επιδερμίδες ή φωτογήρανση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ζέστη αυξάνει την αγγειογέννεση και δημιουργεί νέα αγγεία. Η συγκεκριμένη μέθοδος ενδείκνυται περισσότερο για λιπαρά δέρματα με διευρυμένους πόρους αλλά θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από σμηγματορυθμιστικές κρέμες. Κι αυτό γιατί το κύτταρο παίρνει μήνυμα ότι στέγνωσε, ενώ έχει μάθει να είναι λιπαρό και να γεμίζει με σμήγμα, και άρα όταν εμείς το αφαιρούμε βίαια δημιουργείται το λεγόμενο σμηγματορροϊκό rebound, δηλαδή υπερέκκριση σμήγματος. Αυτό που κάνει η σμηγματορυθμιστική κρέμα, λοιπόν, είναι να ελέγχει την έκκριση αυτή.

Καθαρισμός προσώπου: στους… πόσους βαθμούς;
Η θερμοκρασία του νερού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να έχεις τέλεια επιδερμίδα αφού η λάθος θερμοκρασία μπορείς να προκαλέσει από αίσθηση τραβήγματος μέχρι και σπυράκια. Σημείωσε όλα τα σημαντικά που μου είπε ο δερματολόγος: “το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και να τελειώνουμε πάντα με κρύο για να συσφίγγουν οι πόροι. Αυτός είναι ο σκωτσέζικος καθαρισμός προσώπου και δέρματος. Δηλαδή ξεκινάς από χλιαρό και κλείνεις με κρύο. Το πολύ καυτό νερό στην επιδερμίδα είναι πολύ λάθος. Πρώτον, αφυδατώνει πιο γρήγορα το δέρμα. Έπειτα η υπεραιμία που αναπτύσσεται κάνει οσμωτική εξάχνωση στην επιδερμίδα και την αφήνει στεγνή με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την αίσθηση τραβήγματος. Αυτοί που έχουν λεπτό δέρμα, δυσανεκτικό ή με ροδόχρου νόσο δεν το κάνουν από ένστικτο. Αυτοί που έχουν λιπαρό δέρμα ενώ τους ευχαριστεί και θεωρούν ότι καθαρίζουν περισσότερο το πρόσωπό τους εκείνη τη στιγμή, μετά από λίγο κάνουν το σμηγματορροϊκό rebound και η επιδερμίδα υπερεκκρίνει σμήγμα, άρα γίνεται πιο λιπαρή. Επίσης, επειδή το δέρμα τους τραβάει αμέσως μετά το πλύσιμο αυτό αναγκάζονται να καλύψουν το handicap της στεγνότητας βάζοντας “παχιά” κρέμα. Έτσι, είναι ουσιαστικά σαν να βάζουν βούτυρο πάνω στο λάδι!”.
Τι προϊόν να επιλέξεις για τον καθαρισμό του προσώπου σου ανάλογα με την επιδερμίδα και την ηλικία!
Και τώρα στο πιο πρακτικό κομμάτι: έχεις βγει για beauty shopping και θέλεις να αγοράσεις ένα προϊόν καθαρισμού προσώπου. Η ερώτηση είναι… ποιο; Κάθε προϊόν ταιριάζει και έχει φτιαχτεί για συγκεκριμένο τύπο επιδερμίδας. Βρες το δικό σου παρακάτω.

ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ- ΔΥΣΑΝΕΚΤΙΚΑ
Τα ευαίσθητα, δυσανεκτικά δέρματα ή τα δέρματα με ροδόχρου νόσο πάνε πιο πολύ με καθαριστικά χωρίς νερό. Όσο πιο ευαίσθητο, πιο λεπτό, πιο ευρυαγγειακό, πιο δυσανεκτικό το δέρμα τόσο περισσότερο τείνει προς τα micellaire.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΡΟΣ ΛΙΠΑΡΑ
Αν η επιδερμίδα είναι στα πρώτα στάδια της λιπαρότητας μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα σκληρό καθαριστικό και να παίξεις με την κρέμα η οποία οφείλει να είναι πιο ήπια.

ΛΙΠΑΡΑ ΑΚΝΕΪΚΑ
Επειδή συνήθως σε αυτά τα δέρματα δίνουμε πιο δραστικές κρέμες το σαπούνι που θα χρησιμοποιήσουμε στο πρόσωπο για τον καθαρισμό μας πρέπει να είναι πιο ήπιο ώστε να μην μας τραβάει πολύ.
Ο γενικός κανόνας είναι: αν βάλεις σκληρό σαπούνι πρέπει να βάλεις κανονική κρέμα κι αν βάλεις κανονικό σαπούνι θέλεις πιο δραστική κρέμα (αν έχεις ακνεϊκό δέρμα).

ΩΡΙΜΑ ΔΕΡΜΑΤΑ
Όσο μεγαλώνουμε και προχωράμε προς την εμμηνόπαυση το δέρμα γίνεται πιο στεγνό και αυτό γιατί σταματά η οιστρογονική υποστήριξη που ενυδατώνει το δέρμα και το κάνει να είναι πιο σφριγηλό. Άρα θέλουμε καθαριστικά που να μην χαλάνε τον υδρολιπιδικό φραγμό και τα κεραμίδια της επιδερμίδας. Σε αυτή την ηλικία, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αντικαταστήσεις το σαπούνι ή το gel σου με αφρώδεις κρέμες καθαρισμού που είναι πολύ απαλές για το δέρμα.

Από αριστερά
-Νεράκι ντεμακιγιάζ Bioderma, €11.55
-Πλούσιος αφρός καθαρισμού Ibuki Gentle Cleanser, Shiseido, €44.97
– Αφρώδης κρέμα καθαρισμού Τσάι του Ολύμπου, Κορρές, €14.00
-Gel καθαρισμού για το πρόσωπο Blue Herbal Gel Cleanser της Kiehl’s, €19.45

LAST BUT NOT LEAST: Μην μπερδεύεις τον καθαρισμό της επιδερμίδας σου με το ντεμακιγιάζ! Με άλλα λόγια, πρώτα πρέπει να αφαιρείς με γαλάκτωμα ή μαντηλάκια το μακιγιάζ που έχεις κάνει από το πρωί κι έπειτα να προχωράς στον καθαρισμό και όσα είπαμε παραπάνω. Αλλιώς είναι σαν να μπαίνεις για μπάνιο με τα ρούχα σου. Διάβασε περισσότερα για το double cleansing και τι είναι εδώ.

Read More

And More