Μαύρα στίγματα: πώς δημιουργούνται και τι να κάνεις για να τα εξαφανίσεις!

Να κάτι που όλες έχουμε κάνει τουλάχιστον… 100 φορές στη ζωή μας (αν είσαι κάτω των 18 δεν έχεις προλάβει να το κάνεις τόσες φορές αλλά το έχεις κάνει): έχουμε βγει από το μπάνιο, φοράμε μπουρνούζι, πετσέτα στα μαλλιά και χαζεύουμε με τις ώρες στον καθρέφτη τα μαύρα στίγματα στη μύτη μας. Κάποιες από εμάς (οι περισσότερες) τα σπάμε κιόλας. Και το επόμενο πρωί αντί να έχουν εξαφανιστεί τα μαυράκια (έτσι τα λέμε στις κοριτσίστικες μπιουτοσυζητήσεις μεταξύ μας) έχουν φύγει ναι μεν κάποια, αλλά έχουν εμφανιστεί δίπλα τους σαν… bonus και κάποια σπυράκια.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι είναι τα μαύρα στίγματα; Τι σχέση μπορεί να έχουν με την χαμηλή μας αυτοεκτίμηση (ναι, συνδέονται με έναν τρόπο!) και κυρίως, πώς θα απαλλαγείς; Ο Στέλιος Αγγελίδης δερματολόγος και Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, μου απάντησε σε όλα. Και αλήθεια σου λέω, μετά από αυτό το άρθρο θα σου εξαφανιστούν όλες οι απορίες. Α! Και τα μαύρα στίγματα!

Μαύρα στίγματα: τι είναι

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, στην προκειμένη από τον φαγέσωρα. Ο φαγέσωρας είναι εκδήλωση λιπαρού ή ακνεϊκού δέρματος. Είναι βλάβη. Υπάρχουν δύο τύποι στο δέρμα:
– ο ανοιχτός φαγέσωρας είναι το μαύρο στίγμα και δημιουργείται όταν το σμήγμα οξειδώνεται, δηλαδή έρχεται σε επαφή με την ατμόσφαιρα κι έτσι μαυρίζει.
– ο κλειστός φαγέσωρας είναι τα λευκά σπυράκια που έχουν περίβλημα από πάνω (στην περίπτωση αυτή το σμήγμα δεν οξειδώνεται από το περιβάλλον και δεν αλλάζει χρώμα).
Με απλά λόγια: τα μαύρα στίγματα που είναι στη μύτη και γύρω αντιστοιχούν σε πόρους του δέρματος που έχουν υπερβολικό σμήγμα.

Γιατί εμφανίζω μαύρα στίγματα;

Οι λόγοι που το δέρμα μας εμφανίζει μαύρα στίγματα είναι πολλοί και διαφορετικοί. Και μάλιστα, σε κάποιους από αυτούς δεν πάει καν ο νους σου. Φανταζόσουν ποτέ ότι το aircondition μπορεί να φταίει που εμφανίζεις μαύρα στίγματα; Δες παρακάτω…

1. Κακή περιποίηση προσώπου και η διαφορά ανάμεσα στις ενυδατικές και τις σμηγματορυθμιστικές κρέμες!
Είχες σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να είσαι εσύ η ίδια η αιτία που το δέρμα σου εμφανίζει μαύρα στίγματα γιατί εσύ κάνεις κάτι λάθος; Και πού εντοπίζεται το λάθος; Στα… λάθος καλλυντικά που αυθαίρετα επιλέγεις για να περιποιηθείς την επειδερμίδα σου. Και θα σου πω το πιο απλό παράδειγμα: αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα και φοράς υπερβολικά λιπαρές κρέμες ή ενυδατικές προκαλείς υπερρέκκριση σμήγματος.
Ένα λιπαρό ή ακνεϊκό δέρμα δεν χρειάζεται ενυδάτωση γιατί αυτολιπαίνεται. Χρειάζεται ειδικά προϊόντα που είναι σμηγματορυθμιστικά. Ναι μεν να βάζουμε κρέμα αλλά όχι ενυδατική αλλά σμηγματορυθμιστική. Και ειδικά τα μεσογειακά δέρματα που είναι περισσότερο λιπαρά έχουν περισσότερο ανάγκη από σμηγματορυθμιστική κρέμα παρά από ενυδατική. Σε αντίθετη περίπτωση είναι σαν να βάζουμε βούτυρο στο λάδι.

2. Το υπερβολικό make up
Πολλές γυναίκες νιώθουν γυμνές όταν δεν φοράνε make up στο πρόσωπό τους. Και πολλές φορές, γυναίκες με λιπαρή επιδερμίδα το κάνουν και για να καλύψουν αυτή τη λιπαρότητα. Όμως, το make up σε οποιαδήποτε μορφή του (fluid, fond de teint, compact) έχει σαν βάση το ταλκ σε περιεκτικότητα 70% περίπου. Όταν βάζουμε make up πάνω στη λιπαρή επιδερμίδα μας είναι σαν να βάζουμε τάπες στους πόρους του δέρματος. Εκείνη τη στιγμή το σμήγμα που εκκρίνει το πρόσωπο δεν μπορεί να στεγνώσει με αποτέλεσμα το μέγεθος- στόμιο του πόρου να διευρύνεται γιατί υπερλειτουργούν οι αδένες σε μια προσπάθειά τους να διώξουν αυτό το εμπόδιο που έχεις βάλει εσύ στο δέρμα σου!

3. Ο συχνός καθαρισμός έχει τα αντίθετα αποτελέσματα!
Η κακή περιποίηση δέρματος σε επίπεδο αισθητικής επιβαρύνει επίσης την κατάσταση. Ο συχνός καθαρισμός του δέρματος που γίνεται στα ινστιτούτα με viper (πρόκειται για την συσκευή ατμού) αφυδατώνει το δέρμα. Πώς; Την στιγμή που γίνεται ο καθαρισμός περνάει το μήνυμα στο εξωτερικό κύτταρο ότι στέγνωσε κι έτσι υπερεκκρίνει σμήγμα. Επίσης, με την πίεση που εφαρμόζει η αισθητικός στο δέρμα εξωθεί να βγει το μαύρο στίγμα προς την επιφάνεια του δέρματος αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να κάνει τούνελ από κάτω και να δημιουργήσει γειτονική βλάβη. Γι’ αυτό και βγαίνουν σπυράκια στην γειτονική περιοχή. Δεν είναι επιμόλυνση όπως νομίζουμε επειδή είναι βρώμικα τα χέρια μας. Γι’ αυτό και απαγορεύεται μόνες μας να πειράζουμε τα σπυράκια μας!

4. Ήξερες ότι το aircondition προκαλεί μαύρα στίγματα;

Το κλειστό περιβάλλον και το aircondition είναι ένας ακόμη λόγος που προκαλούνται μαύρα στίγματα. Και να πώς λειτουργεί το δέρμα μας σε αυτή τη φάση: την στιγμή που εσύ νομίζεις ότι το δέρμα σου έχει πάψει να είναι λιπαρό γιατί δεν γυαλίζει, οι σμηγματογόνοι αδένες στέλνουν το μήνυμα ότι έχουν στεγνώσει και αντισταθμιστικά υπερεκκρίνουν σμήγμα. Με την υπερέκκριση σμήγματος οι πόροι διαστέλονται, το σμήγμα οξειδώνεται γιατί έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον κι έτσι δημιουργούνται μαύρα στίγματα.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση και μαύρα στίγματα: πώς συνδέονται;

Πολλά κορίτσια νεαρής ηλικίας έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αντανακλαστικά στρέφονται εναντίον του προσώπου τους. Πειράζουν, λοιπόν, ένα σπυράκι, δημιουργούν μια βλάβη, αυτή την βλάβη θέλουν να την καλύψουν με make up, το make up επιμολύνει και φράσει τους πόρους και κάπως έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που ξεκινάει από την κακή σχέση που έχουν πολλές έφηβες κυρίως με την εμφάνισή τους.

Πώς να απαλλαγείς από τα μαύρα στίγματα!

Από την θεωρία στην πράξη! Αφού, λοιπόν, έμαθες όλους τους επιστημονικούς όρους που αφορούν στα μαύρα στίγματα αλλά και τι τα προκαλεί, φτάσαμε στο σημαντικότερο part: και τι μπορείς να κάνεις για να τα ξεφορτωθείς (και με δεδομένο ότι εμείς οι Ελληνίδες δεν κάνουμε τόσο focus στην πρόληψη όσο στην αντιμετώπιση); Το πρώτο βήμα είναι να κλείσεις ραντεβού με τον δερματολόγο σου ο οποίος θα διαγνώσει αν τα μαύρα στίγματα είναι τύπος ακμής ή αν υπάρχει φλεγμωνή, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι μόνες μας σε αυτή την περίπτωση, και αφού πάρουμε την διάγνωση ότι είναι μόνο μαύρα στίγματα έχουμε δύο τρόπους αντιμετώπισης:

1. Κάνε απολέπιση μόνη σου στο σπίτι.
Ανάμειξε ελαιόλαδο με αλάτι και τρίψε απαλά την περιοχή που εμφανίζονται τα μαύρα στίγματα. Σημαντικό tip: οι κόκοι του αλατιού που θα επιλέξεις (χοντρό ή κανονικό) θα πρέπει να είναι ανάλογοι του μεγέθους των πόρων. Το χοντρό αλάτι στον μικρό πόρο δεν θα κάνει τίποτα και το αντίστροφο! Όμως, αν έχεις ευρυαγγείες στη μύτη το μηχανικό peeling στο σπίτι είναι απαγορευτικό γιατί τα αγγεία θα σπάσουν και θα έχεις ένα άλλο πρόβλημα να αντιμετωπίσεις!
2. Τα σωστά καλλυντικά
Ο δερματολόγος σου θα σου προτείνει τα σωστά στυπτικά προϊόντα. Και τι είναι τα στυπτικά προϊόντα; Αυτά που κάνουν σμηγματορρύθμιση και συντηρήσουν αυτή την ιδιότητα που χρειάζεται όλο το πρόσωπο.
3. Fractional RF
Όταν το πρόβλημα είναι πιο μεγάλο, ή υπάρχουν περισσότερες βλάβες ή πιο διευρημένες, τότε υπάρχουν ειδικές θεραπείες όπως το Fractional RF το οποίο συρρικνώνει, καυτηριάζει, απολυμαίνει τον διευρημένο πόρο γιατί κατεβαίνει πιο χαμηλά από το επίπεδο της επιδερμίδας (1-2 χιλιοστά) και λόγω της θερμικής ενέργειας που αναπτύσουν οι ραδιοσυχνότητες, συσφίγγει τον πόρο κι έτσι μπορούμε να επιτύχουμε σύσφιξη έως και 60%.

4. Peeling

Εκτός από το μηχάνημα μπορεί να γίνει με peeling σαλικυλικού οξέος, είτε peeling με βιταμίνες Α. Πρόκειται για κάτι εντελώς νέο για το οποίο θα έχεις σύντομα review για όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις!

Μέχρι τότε φρόντισε:
1. Να επισκέπτεσαι τον δερματολόγο σου
2. Να φροντίζεις το πρόσωπό σου
3. Να αγαπάς τον εαυτό σου (να σου θυμίσω ότι μαύρα στίγματα και χαμηλή αυτοεκτίμηση συνδέονται!)

Read More

And More