Πανάδες! Γιατί βγαίνουν, πώς να τις εξαφανίσεις!

Δεν υπάρχει καμία διάθεση να τρομάξω καμία, αλλά να… Αν πιστεύεις ότι αυτό το θέμα δεν σε αφορά γιατί δεν έχεις καμία πανάδα στο πρόσωπο ή στα χέρια σου μέχρι στιγμής, να σου πω ότι οι περισσότερες από εμάς θα έχουμε ήδη βγάλει μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία. Και αυτό γιατί οι περισσότερες δεν έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό όλο τον χρόνο. Τι σχέση έχουν αυτά τα δύο; Η δερματολόγος Γιώτα Σπανού μας εξηγεί όχι μόνο την εξίσωση πανάδα- ήλιος, αλλά πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτές αν τις βγάλουμε ή και τι να κάνουμε για να μην τις εμφανίσουμε ποτέ!

Γιατί βγάζουμε πανάδες;
Η παραγωγή της μελανίνης με την φυσιολογική διέγερσή της από την ηλιακή ακτινοβολία δίνει στην επιδερμίδα την σκουρόχρωμη απόχρωση, δηλαδή το μαύρισμα που όλες θέλουμε. Η ΥΠΕΡρπαραγωγή μελανίνης, όμως, είναι αυτή που προκαλεί διάφορα ήδη μελαχρωματικών προβλημάτων. Και αυτά είναι κηλίδες, φακίδες, πανάδες (ή μέλασμα, κατά τον… επιστημονικότερο όρο) και μελάχρωση από φλεγμωνή.

Ουσιαστικά, οι πανάδες ή μέλασμα όπως αναφέρονται στην ιατρική ορολογία, πρόκειται για μελαχρώσεις οι οποίες εντοπίζονται σε διάφορα σημεία του προσώπου, όπως είναι το μέτωπο, τα ζυγωματικά, το άνω χείλος και το πηγούνι αλλά και σε διάφορα άλλα μέρη όπως είναι στην περιοχή του λαιμού και τα χέρια, μου εξηγεί η δερματολόγος. Και αν το καλοσκεφτείς εμφανίζουμε πανάδες σε αυτά τα σημεία γιατί πρόκειται για τα σημεία που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο όλο τον χρόνο, σε αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα μας που καλύπτεται από τα ρούχα.
Φταίει μόνο ο ήλιος;
“Πρόκειται για ένα πολύ συχνό δερματικό πρόβλημα το οποίο εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες και στα σκουρόχρωμα δέρματα. Ο ακριβής παθογενετικός μηχανισμός είναι άγνωστος. Ουσιαστικά διάφορα αίτια λειτουργούν στην υπερπαραγωγή μελανίνης από τα μελανοκύτταρα. Τα αίτια μπορεί να είναι η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο γι’ αυτό και το μέλασμα εμφανίζεται κυρίως το καλοκαίρι, όμως υπάρχουν και άλλα αίτια όπως οι ορμονικές διαταραχές, η κύηση, ο θηλασμός, η χρήση αντισυληπτικών χαπιών και η θεραπεία ορμονικής αποκατάσταστης”, τονίζει η dr Γιώτα Σπανού και συνεχίζει: “Διάφορα προϊόντα και θεραπείες που χρησιμοποιούμε για την φροντίδα του δέρματός μας μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και μπορεί να οδηγήσουν στο μέλασμα. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα και η χρήση διαφόρων φαρμάκων”.

Και τι πρέπει να κάνω;
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είμαστε τόσο εκπαιδευμένες να κλείνουμε ραντεβού στον δερματολόγο μας, όμως η εμπειρία μου (βλέπεις είμαι παθούσα!) μου λέει ότι αν δεν περάσεις από το ιατρείο δεν είναι τόσο εύκολο να βρεις λύση στο θέμα πανάδες! Η διάγνωση, λοιπόν, πρέπει να γίνεται στον δερματολόγο ο οποίος ανάλογα με το βάθος της βλάβης θα συστήσει και την ανάλογη θεραπεία.

Τι εννοώ όταν λέω θεραπεία στον δερματολόγο; “Για την αντιμετώπιση των πανάδων εμείς οι δερματολόγοι χρησιμοποιούμε ουσίες λευκαντικές και συνήθως υδροκινόνη, ρετινοϊκό οξύ και κορτικοστεροειδή. Με αυτές τις ουσίες, λοιπόν, φτιάχνουμε ένα μείγμα το οποίο τοποθετείται τοπικά στις βλάβες, πρωί- βράδυ ή μόνο βράδυ ανάλογα την εποχή. Επίσης, κυκλοφορούν πολλές καλές λευκαντικές κρέμες οι οποίες έχουν δείξει ότι με την σωστή χρήση εμποδίζουν την δημιουργία νέων πανάδων αλλά και την επιδείνωση των ήδη υπάρχουσων. Αυτές χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο, τοπικά, δηλαδή, στις βλάβες ή πρωί βράδυ ή μόνο βράδυ, ανάλογα την εποχή”, τονίζει η δερματολόγος.

Μετά τις κρέμες… τι;
Δεν είναι μόνο οι κρέμες που μπορεί να σου συστήσει ο δερματολόγος σου και οι οποίες κάνουν δουλειά στην αντιμετώπιση των πανάδων. Επιτυχημένη, επίσης, θεραπεία μπορούμε να έχουμε με τον συνδυασμό χημικών peeling όπως είναι το γλυκολικό οξύ, το σαλικυλικό και το τριχλωροξικό οξύ σε συνδυασμό με την δερμοαπόξεση. Επίσης, η αντιμετώπιση των πανάδων μπορεί να γίνει και με laser, αλλά εδώ θέλω την προσοχή σου! Επίλεξε έναν γιατρό που εμπιστεύεσαι και που διαθέτει τα σωστά μηχανήματα και την γνώση. Και αυτό γιατί η κακή χρήση laser μπορεί να προκαλέσει και επιδείνωση στις πανάδες!

Ποτέ χωρίς το αντηλιακό σου!
Στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να μην βγάλω ποτέ πανάδες η απάντηση είναι μια: Ναι, αρκεί να χρησιμοποιείς αντηλιακό όλο το χρόνο και από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου. Και κάπου εδώ πρέπει να σου θυμίσω ότι η έκθεσή μας στον ήλιο δρα συσσωρευτικά. Δηλαδή, αν ξυπνήσεις μια μέρα στα 35 σου με πανάδες δεν σημαίνει ότι τις έβγαλες επειδή χθες βγήκες στον ήλιο χωρίς αντηλιακό. Τις έβγαλες γιατί οοοοολα αυτά τα χρόνια βγαίνεις στον ήλιο χωρίς αντηλιακό! Τι αντηλιακό, όμως, πρέπει να επιλέξεις και πώς πρέπει να το χρησιμοποιείς; Η δερματολόγος μας επισημαίνει κάποια tricks: “Απαραίτητη είναι η πρόληψη. Συνεπώς, χρήση αντηλιακών ευρέου φάσματος, δηλαδή έναντι της UVA και της UVB με SPF πάνω από 30 και να περιέχει επίσης φυσικά φίλτρα όπως είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου και το οξείδιο του τιτανίου (θεωρούνται πιο αποτελεσματικά).

Και κάτι σημαντικό: Το αντηλιακό τα βάζουμε 20 λεπτά πριν βγούμε στον ήλιο και τα ανανεώνουμε συχνά! Αν βάλεις αντηλιακό και βγεις κατευθείαν έξω, τα συστατικά δεν θα έχουν προλάβει να δράσουν και θα είσαι τόσο εκτεθειμένη στον ήλιο σαν να μην φοράς τίποτα στο πρόσωπό σου. Επίσης, είναι σημαντικό αν έχεις μεγάλο θέμα με τις πανάδες να φοράς καπέλο (το λες και στιλ!) και να αποφεύγεις τις πολύ επικύνδινες ώρες, κυρίως τις μεσημεριανές, δηλαδή.

Και μερικά ακόμη hints
– Οι πανάδες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα οιστρογόνα, την προγεστερόνη και την μελανοτρόπο ορμόνη, ορμόνες, δηλαδή, που είναι αυξημένες στις γυναίκες. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι οι άντρες δεν κινδυνεύουν τόσο από τις πανάδες.
– Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία κατά την οποία μπορεί να εμφανίσεις πανάδες. Η γήρανση βοηθάει, γιατί ουσιαστικά είναι η συσωρευμένη δράση του ήλιου στην επιδερμίδα μας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πανάδες μπορεί να βγάλεις και στα 20 σου αν έχεις πάρει αντισυληπτικά και δεν χρησιμοποιείς αντηλιακή.

– Η αντηλιακή είναι SOS! Ειδικά αν φοράς λευκαντικές κρέμες!
– Αν η λευκαντική σου κρέμα έχει αυξημένο ποσοστό ρετινόλης και υδροκινόνης την φοράς αυστηρά και μόνο το βράδυ! Το καλοκαίρι προτίμησε λευκαντικές κρέμες με χαμηλότερο ποσοστό ρετινόλης. Κι επειδή μόνο ο γιατρός μπορεί να σε κατευθύνει σε αυτό, είναι απαραίτητο ένα ραντεβού με τον δερματολόγο σου.
– Εξοπλίσου με υπομονή! Να ξέρεις πως διαφορά δεν θα δεις αμέσως, αλλά τουλάχιστον σε ένα μήνα. Μην ξεχνάς πως το μέλασμα ή αλλιώς η πανάδα έχει δημιουργηθεί σιγά- σιγά. Το ίδιο θα συμβεί και με την αποθεραπεία. Το πόσο αργά ή γρήγορα θα δεις αποτέλεσμα εξαρτάται επίσης από το βάθος της πανάδας, κάτι που μόνο ο δερματολόγος σου μπορεί να δει με την μέθοδο λυχνίας Wood.

Tried and tested: Προϊόντα που θα σε βοηθήσουν στις πανάδες!


1. Αντηλιακή κρέμα κατά των πανάδων, Photoderm Spot SPF50+, Bioderma (€19.90)
2. Αντηλιακή- αντιρυτιδική κρέμα προσώπου και κατά των πανάδων, Κόκκινο Σταφύλι με SPF30 του Κορρέ (€17.90)
3. Αντηλιακή κρέμα με χρώμα για πανάδες SPF50, Apivita (€21.50)
4. Εντατική διορθωτική φροντίδα ενάντια σε όλους τους τύπους κηλίδων, Idealia Pro της Vichy (€32.00)
5. Λευκαντικός ορός Lancaster 365 Anti-dark spot DNA- Bright Complex
6. Ενυδατική και λευκαντική κρέμα για τις πανάδες Darphin MELAPERFECT Skin Tone Brightening Moisturizer SPF 20 (€52.00)

Read More

And More