Tech neck! Πώς το κινητό σου σε γερνάει χωρίς καν να το φαντάζεσαι!

Επειδή το συγκεκριμένο θέμα ακούγεται κάπως περίπλοκο θα είμαι όσο πιο αναλυτική και περιγραφική γίνεται: πριν πολλααααα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου κάπως… παρατημένη στην παραλία να παίζω με την άμμο χωρίς αντηλιακό. Αυτό πριν πολλά χρόνια. Πλέον, βλέπω παντού μωρά να τα κυνηγάνε οι μαμάδες τους και να τους βάζουν αντηλιακό (κάτι άσπρα από την κρέμα… ανθρωπάκια που πάνε πάνω κάτω στην παραλία). Και δεν είναι ότι η μαμά μου πριν πολλαααααα χρόνια δεν ήταν καλή μαμά. Ήταν ότι τότε κανείς δεν ήξερε τι σημαίνει φωτογήρανση. Η γήρανση και οι αρνητικές επιπτώσεις από την έκθεσή μας στον ήλιο έχει μπει τα τελευταία χρόνια στην ζωή μας.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το Tech Neck. Πρόκειται για έναν ολοκαίνουριο όρο στην κοσμετολογία και την γλώσσα των δερματολόγων που έχει προκύψει από την εντατική χρήση των κινητών τηλεφώνων, των tablets και όλη αυτή την έξαρση της τεχνολογίας και των social media. Και με τον όρο Tech Neck περιγράφονται οι οριζόντιες ρυτίδες που δημιουργούνται γύρω από το λαιμό μας επειδή είμαστε συνεχώς σκυμμένες πάνω από ένα κινητό. Και που αν δεν κάνουμε κάτι από τώρα γι’αυτές τις ρυτίδες, στο μέλλον θα κυκλοφορούμε εκεί έξω και κοιτώντας κάποιος τον λαιμό μας θα μπορεί να καταλάβει πόσο εθισμένες είμαστε με το κινητό μας, τα social media και την τεχνολογία γενικά. Και επειδή εμείς εδώ στο TLIFE αντιμετωπίζουμε τα πάντα (τάσεις, ρυτίδες κλπ) πολύ, πολύ νωρίτερα, φυσικά και θα αναλύαμε περισσότερο ένα τόσο σοβαρό θέμα. Να, λοιπόν, τι μας είπε ο Στέλιος Αγγελίδης, δερματολόγος και Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι είναι το… Tech neck;
Ουσιαστικά, είναι οι εγκάρσιες ρυτίδες οι οποίες ούτως ή άλλως θα δημιουργούνταν αν κάποιος είχε προδιάθεση γιατί έχει κακή στάση σώματος ή κεφαλής ή γιατί γέρνει προς τα εμπρός. Όμως, με όλη αυτή την έξαρση της τεχνολογίας και λόγω του γεγονότος ότι οι περισσότεροι δουλεύουμε πιο εντατικά με υπολογιστή, ipad ή κινητό το φαινόμενο γίνεται ακόμη εντονότερο. Βεβαίως, οι εγκάρσιες ρυτίδες είναι πρώτα DNA και μετά κακή στάση σώματος γιατί λίγο- πολύ οι περισσότεροι καθόμαστε κάπως… άβολα αλλά τελικά δεν μεταφράζεται αυτό σε ρυτίδες για όλους μας.
Ως προς την εμφάνιση αυτών των ρυτίδων, είναι οι ίδιες ρυτίδες με αυτές που έχουμε στο πρόσωπό μας. Γιατί και σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με κίνηση και έκφραση οπότε όπως δημιουργούνται στο πρόσωπο οι ρυτίδες της αρνήσεως, της εκφράσεως ή στα μάτια (πόδι της χήνας) έτσι και στην περίπτωση των ρυτίδων στο λαιμό πρόκειται για συνδετικό ιστό που σπάει και έχει αυτό το αποτέλεσμα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε το Tech Neck effect;
Σαν πρόληψη πριν γίνουν οι ρυτίδες φροντίζουμε πάντα να ενυδατώνουμε το δέρμα με τα σωστά ενυδατικά προϊόντα ανάλογα με την ηλικία μας. Γιατί πολλές φορές βάζοντας προϊόντα που δεν ταιριάζουν με το δέρμα μας και δεν ταιριάζουν με την ηλικία μας ίσως δημιουργείται ξηρότητα στην περιοχή η οποία με την σειρά της δημιουργεί ευθραυστότητα κι έτσι σπάει περισσότερο το δέρμα. Άρα είναι πολύ, πολύ σημαντικό η κρέμα που θα βάλουμε και τα δραστικά συστατικά της κρέμας αυτής να είναι κατάλληλα για την ηλικία μας. Αυτά τα βρίσκουμε με τον δερματολόγο μας! Ο δερματολόγος είναι ο γιατρός που θα μας καθορίσει ποια κρέμα θα βάλουμε.

Μετά τις ρυτίδες στο λαιμό… τι;

Οι ρυτίδες που δημιουργούνται το λαιμό δεν είναι εύκολη υπόθεση και αυτό γιατί η κίνηση που θα κάνουμε μετά με τον λαιμό μας θα επαναδημιουργήσει την ρυτίδα. Όμως, υπάρχουν θεραπείες με κολαγόνο που ενισχύουν αυτό το χάσμα που είχε δημιουργηθεί και αυτό που κάνουν είναι να διεγείρουν το κολαγόνο και το κάνουν πιο ανθεκτικό στις περιοχές αυτές ώστε να μην σπάει τόσο εύκολα.

Από την στιγμή, λοιπόν, που εμφανίσουμε τέτοιες ρυτίδες είναι σημαντικό να επισκεφτούμε τον δερματολόγο μας ο οποίος θα δει το βάθος και την ηλικία μας και μετά θα καθορίσει τι πρέπει να κάνουμε. Για τις θεραπείες των ρυτίδων του λαιμού υπάρχουν εκτός από το fractional laser και οι fractional ραδιοσυχνότητες, τα νήματα pdo και η ενισχυμένη μεσοθεραπεία με υαλουρονικό και συσφικτικά υλικά. Οι παραπάνω είναι θεραπείες και πρόληψης και αποκατάστασης του προβλήματος.

Χρωματικές δυσχρωμίες στο λαιμό: τι κάνουμε!

Πολλές φορές δεν είναι μόνο η αποκατάσταση των ρυτίδων στο λαιμό που απασχολεί τις γυναίκες. Αν είναι χρόνια αυτή η ρυτίδα με τον ήλιο μπορεί να κάνει δυσχρωμία. Δηλαδή, η ρυτίδα να είναι άσπρη και το δέρμα να είναι μαύρο με αποτέλεσμα να φαίνεται μια χρωματική αντίθεση. Πολλές φορές εκεί χρησιμοποιούμε laser fractional ή λευκαντικές κρέμες κι έτσι αμβλύνεται αυτή η χρωματική αντίθεση και δεν είναι ορατή η ρυτίδα. Χρησιμοποιούμε, λοιπόν, στο λαιμό οπωσδήποτε αντηλιακό γιατί μπορεί κάποιος να κάνει την κίνηση, να μην έχει προδιάθεση βάσει DNA να κάνει ρυτίδες στο λαιμό αλλά να κάνει τελικά την πτύχωση την οποία αν δει και λίγο ο ήλιος μπορεί να κάνει χρωματική αντίθεση και να φαίνεται σαν ρυτίδα ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι γιατί δεν έχει χάσει συνδετικό ιστό από την περιοχή.

Tech neck: τι πρέπει να κάνεις για να μην αποκτήσεις ποτέ ρυτίδες στο λαιμό!
1. Εφαρμόζουμε την σωστή κρέμα ανάλογα με την ηλικία μας. Την κρέμα που βάζουμε στο πρόσωπο την βάζουμε και στο λαιμό. Και αυτό είναι στα SOS!
2. Το αντηλιακό κατεβαίνει οπωσδήποτε στο λαιμό!
3. Ενυδάτωση! Ενυδάτωση! Ενυδάτωση! Πρέπει να είναι σωστός, υγιής και ενυδατωμένος ο ιστός στην περιοχή του λαιμού όπως και στα μάτια. Επειδή εκεί είναι πιο λεπτό το δέρμα, δεν υπάρχουν σμηγματογόνοι αδένες είναι πιο εύκολο η περιοχή να σπάσει.
4. Κρατάμε όσο μπορούμε το κινητό ή το ipad στο ύψος των ματιών μας και αποφεύγουμε να σκύβουμε ή να καμπουριάζουμε.

Read More

And More